HomeЗДРАВЕИстината зад 10 от най-големите вярвания за здравето. Част Втора

Истината зад 10 от най-големите вярвания за здравето. Част Втора

Истината зад 10 от най-големите вярвания за здравето. Част втора

Истината зад 10 от най-големите вярвания за здравето. Част Втора

Във втора част ще разкрием дали е нужно да пием по 2л. вода на ден и дали диетата наистина забавя метаболизма.

Ако все още не сте прочели първа част, е време да го направите. Много често си поставяме големи цели в началото на годината, свързани с нашето здраве и начина, по който изглеждаме. Има много информация по тези теми, но някои статии са красноречиви. Ще завършим списъка на The Guardian с последните 5 вярвания:

„Задължително е пиенето на минимум 2л. вода на ден“

Снимка; Freepik


Добри новини за всеки, на когото вече му е писнало да ходи до тоалетната няколко пъти на ден. Поддържането на хидратация е важно, но препоръката да се пият два литра вода на ден не се основава на твърда наука. Въпреки че това е разумен съвет.

През 1945 г. Националният изследователски съвет на САЩ пише: „Подходящата доза вода за възрастни е 2,5 литра дневно в повечето случаи. По-голямата част от това количество е в готовите храни.“ А през 1974 г. в книга на водещия американски диетолог д-р Фредерик Джей Старе се казва: „Колко вода всеки ден? Това обикновено се регулира добре от различни физиологични механизми, но за средния възрастен, някъде около шест до осем чаши на 24 часа и това може да бъде под формата на кафе, чай, мляко, безалкохолни напитки, бира и др. Плодове и зеленчуци също са добри източници на вода.“

„Чаша вино всеки ден е по-добра от въздържанието“


Снимка: Freepik


Старата препоръка да се пие чаша всяка вечер се основава на доказателства от наблюдения, че хората, които се класифицират като „умерени пиячи“ имат по-нисък риск от някои заболявания. Умерените пиячи са тези, които пият приблизително 175 мл. на ден,Това като цяло е много трудно да се проучи. Умерените пиячи са склонни да бъдат по-богати и по-образовани. Те също така живеят в по-хубави райони и се възползват от други фактори, които тежките пиячи и непиещите нямат. Това вероятно е причината за новозеландско проучване. То контролира социално-икономическите фактори, да види как „ползите” от умереното пиене изчезват почти напълно.

Едно нещо, което вероятно може да се отхвърли, е идеята, че потенциално здравословната за сърцето молекула ресвератрол играе роля. Ще трябва да пиете галони вино всеки ден, за да постигнете количеството, което изглежда е полезно при изследвания върху животни. Скорошни изследвания показват, че редовното пиене в малки количества е далеч от идеалното. Едно проучване на 36 000 възрастни установи, че дори едно или две питиета на ден могат да намалят шанса за здравословно стареене и да намалят размера на мозъка ви.


Въпреки това, има добре известни ползи за здравето, които идват от оживения социален живот. Така че, ако пиете от време на време халба с приятели, това може да ви е повече от полза, отколкото вреда.

„Упражненията за корем ще ви осигурят плочките на корема“

Снимка: Freepik


„Има някакъв смисъл, че ако искате да „изваете“ корема си, трябва да правите упражнения за корем като коремните преси“, казва Ема Стори-Гордън. Тя е личен треньор и спортен учен. „Но истината е, че дали имате видими коремни мускули или не, има много повече общо с нивата на телесните ви мазнини. Също така е и свързано с това къде сте предразположени да складирате мазнини.“ Много ресурси ще ви кажат, че мъжете трябва да са около диапазона от 10-15% телесни мазнини, за да започнет да виждат очертанията на корема си. При жените този процент е около 15-20%.


В действителност е малко по-сложно. „Много жени трябва да слязат под здравословния диапазон на телесните мазнини.“ Що се отнася до това дали можете да се насочите към определени области, за да намалите мазнините, има някои доказателства, че хормоните могат да играят роля в това къде се съхраняват. Един от най-големите скорошни мета-анализи на проучвания предполага, че най-доброто нещо, което можете да направите, е да намалите малко приема на алкохол.

„Диетата ще забави метаболизма ви“

Снимка: Freepik

Често срещано твърдение е, че яденето на много нискокалорична диета или дори гладуване ще задейства „режим на гладуване“. При него тялото забавя метаболизма като начин да ви предпази от загуба на повече тегло. „Въпреки че няма такова нещо като „режим на гладуване“, може да има малки промени в скоростта на метаболизма на някого, когато отслабне или започне диета“, казва Холмър. „Това се нарича адаптивна термогенеза – процес, по време на който тялото намалява производството на топлина, за да спести енергия.“ Това явление може да обясни защо на някои хора им е трудно да задържат теглото си или дори да възстановят теглото си след диета.


Въпреки че промяната може да не е толкова голяма – около 100 калории на ден – тя все още може да има значение в дългосрочен план. За да намалите шансовете метаболизмът ви да се забави поради диета, трябва да избягвате бърза загуба на тегло. По-добре е постепенното отслабване. Освен това редувайте периоди на диета с периоди на енергиен баланс. Хубаво е и да се увеличат нивата на активност с леки упражнения. По-добре е да увеличите своя енергиен разход, отколкото да намалите калориите.

„Червеното месо е вредно“

Снимка: Freepik


Червеното месо често не се препоръчва, защото съдържа много наситени мазнини – но не е толкова просто. Няколко проучвания показват връзка между по-високия прием на червено месо и повишения риск от рак на простатата и сърдечни заболявания. Сега е широко разпространено мнението, че връзките между червеното месо и риска от заболяване може да са грешни. Това е така, защото много проучвания не правят разлика между приема на преработено (бекон, колбаси, бургери и деликатеси) и непреработено червено месо.


„Няколко скорошни проучвания установиха, че яденето на непреработено червено месо всъщност може да не увеличи риска от сърдечни заболявания или рак“, казва Холмър. „И големи здравни организации препоръчаха хората да продължат да ядат непреработено червено месо.“ Но какво ще кажете за сегашната мода от така наречените „месоядни“ диети – включително Джордан Питърсън – според които не се яде почти нищо, освен пържола? Е, това е високорискова стратегия.


Технически можете да получите много витамини и минерали от правилния вид месо. Много племена, често цитирани от съвременните месоядни като доказателство за ползите от техния начин на живот, биха яли свободно отглеждани животни, а не фабрично -отглеждани крави. Най-добрата препоръка? Изберете месо, което е възможно най-непреработено – и ако животните са щастливи, това вероятно е по-добре и за вашето здраве.


С наличието на толкова много информация в интернет, е все по-трудно да се разбере кое е вярно и кое не. Нека не забравяме, че всеки организъм е различен и това, което действа добре на дадено тяло, може да вреди на друго – и обратното. Ключът към здравословния начин на живот е в баланса. Не е хубаво да се ограничавате прекалено много, защото това може да доведе до обратния ефект.


Прочетете още: Интимно здраве: храни, които да избягвате

Най-новото от седмицата в MADAMSKO:

Share With: