HomeПОДКАСТИглика Трифонова – да сбъднеш мечта на края на света

Иглика Трифонова – да сбъднеш мечта на края на света

Иглика Трифонова - да сбъднеш мечта на края на света

Иглика Трифонова – да сбъднеш мечта на края на света

В епизод 26 от подкаста „MADAMSKO представя“ се срещаме с фотографът и журналист Иглика Трифонова.

„През 1999 г. се запознах с проф. Пимпирев и слушах разказите му за магията на Антарктида. Беше толкова сладкодумен, че дълго не можах да забравя нещата, които ми разказа. Още тогава той ме покани да се включа в експедицията като фотограф, но трябваше да си намеря финансиране, а сумата беше сериозна. Чаках 7 години, за да я събера и да стигна до Антарктида, но попаднах в точната година и на точните хора“, разказва тя.

Иглика Трифонова 1

И така една мечта се е превърнала в реалност

Иглика има вече пет експедиции до Ледения континент. В  началото основната й дейност е да снима природата, а по-късно започва да помага в научните проекти, което включва взимане на проби от пингвини и тюлени, което не е лесна дейност, особено за начинаещ.

Иглика започна социологически проект по време на последната си експедиция. Той изследва отношенията между хората в екстремни условия и цели да установи как се формира това специално общество там. Подобен проект не е правен досега.

пингвин

Книгата „Антарктическа кухня“

Друга иновативна дейност, която предприема Иглика, съвместно с проф. Христо Пимпирев – българският учен и полярен изследовател и Хавиер Качо – испански писател и учен, е да създадат първата кулинарна книга, събрала в себе си историята на Антарктическата кулинария.

Книгата сама по себе си е изключително интересно и леко четиво, което те увлича и без да се усетиш вече си я преполовил. Авторите са описали историята на първите експедиции до Ледения континент. Това е било време, когато продуктите, използвани от готвачите, са били предимно местните животни. Освен това, книгата включва и съвременни рецепти от 36 готвачи от 30 страни по света, които творят кулинарни шедьоври в екстремните условия на южния континент.

В нашия подкаст Иглика споделя:

🗸 Пресечната точка между фотография и журнализъм;

🗸 Впечатленията си от Ледения континент, но и трудностите;

🗸 Как изглежда Антарктида сега?;

🗸 Как се събират рецепти от 30 страни за изготвянето на кулинарна книга?

Целия разговор може да чуете в Soundcloud и Spotify.


Прочетете още: Гергана Лаптева – вдъхновяващият пътешественик

Най-интересното от седмицата в MADAMSKO:

Share With: