Как да се отървем от лошия дъх?

момиче, сложило ръка пред устата си

Някои видове бактерии в устата ви могат да доведат до постоянен лош дъх. Учените предполагат, че пробиотиците могат да се борят с тези нежелани бактерии.

Събуждаш се в леглото си. Слънцето грее, птичките чуруликат, а вкусът в устата ти е… просто ужасен. Кой от нас никога не е имал случай на „сутрешен дъх“, „дъх на кафе“ или „дъх на чесън“? Тези фрази са поне достатъчно често срещани, за да сме запознати с тях. Лошият дъх, наричан още халитоза, засяга половината от възрастните според Американската дентална асоциация. В опит да се борят с това често срещано състояние, учените изследват дали пробиотиците могат да бъдат полезно лечение на халитоза.

Какво откриха учените за лошия дъх?


Важно е да се отбележи, че тази публикация е мета-анализ, което означава, че авторите са прегледали съществуващи проучвания. Изследователите първоначално идентифицират 130 проучвания за изследване, но в крайна сметка свеждат групата до само 7 проучвания.


Храните, съдържащи пробиотични бактерии, включват кисело мляко и хляб с квас. На пазара има и пробиотични добавки, въпреки че ползите от поглъщането на капсула може да се различават от тези при дъвчене на пробиотични храни. „Изследването е много провокиращо размисъл. Стойността е, че обединява много проучвания, за да покаже къде са пропуските в изследванията. И празнината тук, която наистина трябва да проследим, е причинно-следствената връзка“, добавя Месина.

Въпреки че някои хора с халитоза са имали краткотрайни подобрения, не е ясно дали пробиотиците непременно са причината. „Изводът е, че употребата на пробиотици със сигурност не вреди, но журито все още не е наясно с общата полза от това“, каза Месина. Д-р Томас М. Холанд споделя пред Healthline, че „макар и да не са убедителни, резултатите показват, че това, което ядем, всъщност има значение по отношение на червата, устната кухина и здравето им.“

Диета с кисело мляко и квас

жена, държаща чаша с кисело мляко
Снимка: Freepik


Резултатите не доказват, че пробиотиците трайно решават халитозата. „Данните показват, че има някаква потенциална краткосрочна полза от пробиотиците, но тя всъщност не издържа в дългосрочен план“, каза Месина. „Важно е да се консумира диета, която помага за разпространението на разнообразно количество и качество на различни чревни бактерии, за да се поддържа не само здравето на червата и устната кухина, но и цялостното благосъстояние“, отбеляза Холанд.


Експертите твърдят, че поддържането на балансирана диета може да добави малко здравословно разнообразие към вашите ястия. Относно начина, по който вкарвате пробиотици в тялото си като начало, Холанд препоръчва приемането на хранителните продукти пред добавките.

Лечение на халитоза

Снимка: Freepik


Пробиотиците може да имат известна полза при лечението на халитоза. Не е хубаво обаче да се разчита само на тях. Дъвките или освежителите за дъх могат да бъдат незабележими и удобни за носене, но не са подходящи за всеки. „Ако някой има протези или импланти, някои венци могат да станат доста здрави и да изместят импланта“, каза Холанд. Тези продукти може също да съдържат захари, което всъщност може да влоши нещата. „Бактериите изгарят захарите, а страничните продукти са киселини, които увеличават скоростта на гниене и понякога увеличават пролиферацията на повече бактерии“, каза Месина.

Ако не можете да лекувате халитозата си у дома, следващата стъпка е да се консултирате с медицински специалист. „Халитозата може да причини безпокойство и смущение и потенциално изолация, ако е достатъчно тежка. Ако някой е загрижен за лошия си дъх, в най-добрия случай трябва да започне от своя личен лекар или зъболекар“, предлага Холанд.

Други проблеми, свързани с лошия дъх


Лошият дъх може да е признак и за други здравословни проблеми. „Това може да бъде причинено от плака или бактерии по зъбите, пародонтоза, зъбни кухини или гниене на зъбите. Не се изключват и проблеми, свързани със стомашно-чревния тракт, рефлукс. Дори заболявания като рак на белия дроб могат да дадат определена лоша миризма в устата,“ каза Месина. „Първото нещо е да не пренебрегвате хроничните случаи на лош дъх, това може да означава нещо. И второто нещо е, че е лечимо. Здравната оценка ще започне от вашия зъболекар и това е добро място за начало“, добави Месина.


Прочетете още: Глутатион – Тайната на сила, за която не сте знаели


Най-интересното от седмицата в MADAMSKO: