HomeЗДРАВЕКак да лекуваме депресията без медикаменти

Как да лекуваме депресията без медикаменти

Как да лекуваме депресията без медикаменти

Как да лекуваме депресията без медикаменти

„Да се чувстваш добре: Клинично доказано лечение на депресията без медикаменти“ е книга за самопомощ

Книгата е издадена за първи път през 1980 година и има продадени повече от 4 милиона екземпляра. Това е най-често препоръчваната от американските психиатри книга при депресия. Проучванията сочат, че 70% от страдащите от депресия, които са прочели „Да се чувстваш добре“, са постигнали подобрение само за четири седмици. Разбира се, Д-р Дейвид Бърнс не смята, че книгите за самопомощ са заместител на професионалната терапия. Има случаи, в които професионалната помощ е наложителна. С усилия и позитивно мислене обаче тревожността, вината, песимизмът, ниската самооценка и други признаци на депресията могат да бъдат излекувани без лекарства.

Каква е основната тема на книгата?

Д-р Дейвид Бърнс описва научно доказани техники, които повдигат духа на човека и помагат за развитието на положителен поглед към живота. Той учи читателите си как да премахнат отрицателните чувства и емоции, как да се справят в чувството на вина, как да отхвърлят самокритиката и как да се чувстват добре всеки ден. Д-р Дейвид Бърнс предлага използването на когнитивната терапия като ефективно, научно доказано средство за борба с депресията, особено когато се използва в комбинация с подходяща терапия.

Когнитивната терапия се основава на идеята, че начинът, по който хората възприемат себе си, своите взаимоотношения, работата си и цялостния си живот формират техните чувства. Когато хората успеят да променят мисленето си в положителна посока, те могат драстично и много бързо да подобрят настроението си.

Основният принцип на когнитивната терапия е, че всичките настроения на хората са създадени от техните мисли – когниции. Когницията се отнася до начина, по който човек интерпретира нещата, умствените нагласи и убежденията.

Жена чете книга
Снимка: Freepik.com

Какво друго ще научим от книгата?

Според когнитивната терапия емоционалните разстройства, като постоянната тъга или тревожност, не са резултат от това, което се случва с някого. Те са резултат от това как хората позволяват нещата, които им се случват, да повлияят на техните мисли и действия. С други думи, човек не бива да обвинява другите за своето нещастие.

Как хората мислят и се чувстват винаги е под техен контрол. С помощта на обучен терапевт или сам, човек може да изследва своите мисли и чувства, за да стигне до източника на депресията. След като хората разберат откъде идва тяхната депресия – вероятно форма на изкривено мислене – те ще успеят да премахнат и самата депресия. Негативните мисли е необходимо да се заменят с такива, които изграждат положително възприемане и укрепват самоуважението.

Книгата „Да се чувстваш добре“ предлага цялостна стратегия за промяна на негативното възприятие. След като хората се обърнат и коригират изкривеното мислене, те живеят по-щастлив, по-здравословен и по-продуктивен живот.

Щастлива и спокойна жена
Снимка: Freepik.com

Когато хората страдат от депресия, е необходимо да си припомнят негативните мисли, които са ги довели до това състояние

Много често хората изпитват негативни чувства и мисли. Тяхното улавяне и разпознаване е ефективен начин за промяна в настроението. Д-р Лиза Милър е професор по психология в Колумбийския университет. След поредица от неуспешни опити за забременяване тя изпада в депресия. Самата Лиза гледа на това състояние като болест. С течение на времето успява да открие негативните мисли, които са я довели до депресията.

В нейния случай това са притесненията й, че никога няма да може да има деца. Самата тя споделя, че излизането от това депресивно състояние, в което е попаднала, се е случило, след като е успяла да разпознае кои са негативните мисли, довели я дотук. Това й помага да се промени. В крайна сметка Лиза Милър има две деца, едното родено по естествен път, а другото – осиновено.

Жена в депресия
Снимка: Freepik.com

Всички емоции, независимо дали са добри или лоши, са породени от мислите

Всички емоционални състояния първо се зараждат в мислите. Повече от 2000 години философите и психолозите изследват идеята, че мислите създават чувствата. През втората половина на ХХ век психиатрите започват да разработват начин за лечение на депресивни състояния, като насочват негативните мисли в положителната посока.

Идеята, че мислите създават и контролират чувствата, става особено популярна през последните няколко десетилетия.

Всеки човек носи пълна отговорност за всички свои преживявания. Всяка мисъл, която преминава през ума, всъщност създава и влияе на бъдещето. Когато хората обичат себе си и околните, всичко в живота им върви добре.

Жена мисли
Снимка: Freepik.com

Негативните мисли могат да създадат огромни изкривявания на реалността

Изследванията показват, че отрицателните мисли обикновено включват изкривено възприятие за реалността. Когато хората мислят негативно, те всъщност изкривяват ситуацията като приемат възможно най-лошия сценарий или гледат само към недостатъците. В трудни моменти хората трябва да продължат да изпълняват обичайните си задълженията и да останат свързани с останалите.

Усмивката и смехът помагат да се създадат положителни чувства и емоции, като по този начин отдалечават хората от тъгата и скръбта.

Жена с изкуствена усмивка
Снимка: Freepik.com

Към всяка ситуация трябва да се подхожда рационално

Чрез познанията хората разбират какво се случва с тях и около тях. Според д-р Дейвид Бърнс събитията не са нито добри, нито лоши. Хората се чувстват добре или зле в зависимост от своята интерпретация на случилото се. Много често в мислите на човека ситуациите се изкривяват и доукрасяват.

По-добре е хората да премахнат мисли, които не отразяват реалността. Тогава ще настъпи промяна в начина, по който чувстват и действат. Негативизмът може да се преодолее с помощта на рационалното мислене. По-добре е дадената ситуация да бъде обмислена внимателно и да се анализира, за да може действията на човека да дадат желания резултат.

Чрез заместване на негативните мисли с положителни, може да се повиши самоуважението и да се пребори депресията

Когнитивната терапия предлага практически, методични начини за промяна на мислите и убежденията. Д-р Бърнс препоръчва носенето на брояч на китката. Това е устройство, което помага на хората, да установят колко често имат негативни мисли.

Друг ефективен метод е записването на негативните мисли върху лист хартия. Използването на когнитивната терапия е доказано ефективна за лечение на различни психологически проблеми, включително пристрастяване и зависимости, склонност към самоубийство, преодоляване на прекомерна скръб и други.


Чуйте ключовите моменти от световноизвестни заглавия в Бързи Книги - първото мобилно приложение за аудиорезюмета на книги в България.  

Свалете приложението Бързи Книги безплатно сега:


Прочетете още: Да подобрим здравето на мозъка си с книгата „Гениални храни“

Най-интересното от седмицата в MADAMSKO:

Share With: