HomeЗДРАВЕШамфъстък: 9 ползи за здравето

Шамфъстък: 9 ползи за здравето

Шамфъстък: 9 ползи за здравето

Шамфъстъкът е богат на различни хранителни вещества и може да подпомогне загубата на тегло, здравето на червата, контрола на кръвната захар и здравето на сърцето.


Ядките от шамфъстък са не само вкусни и забавни за ядене, но и много питателни. Всъщност тези ядливи семена от дървото Pistacia vera съдържат здравословни мазнини и са добър източник на протеини, фибри и антиоксиданти. Нещо повече, те съдържат няколко основни хранителни вещества и могат да помогнат за загуба на тегло и здраве на сърцето и червата. Интересното е, че доказателства за прием на шамфъстък могат да бъдат проследени до преди 300 000 години. В наши дни те са много популярни в много ястия, включително сладолед и десерти. Healthline представя 9 основани на доказателства ползи за здравето от шам-фъстъци:

Питателност


Заредени с хранителни вещества Шамфъстъкът е много питателен. 28 грама са около 49 шамфъстъка, съдържащи следните хранителни вещества:


Калории: 159
Въглехидрати: 8 гр.
Фибри: 3гр
Белтъчини: 6 гр.
Мазнини: 13 гр.
Калий: 6% от дневната стойност (ДС)
Фосфор: 11% от (ДС)
Витамин B6: 28% от (ДС)
Тиамин: 21% от (ДС)
Мед: 41% от (ДС)
Манган: 15% от (ДС)


Шамфъстъците са една от най-богатите на витамин В6 храни. Витамин B6 е важен за регулиране на кръвната захар и образуването на хемоглобин. Шамфъстъците също са богати на калий, като 28 гр. съдържа повече калий от половин голям банан.

Високо съдържание на антиоксиданти

шамфъстък в чувалче
Снимка: Freepik


Антиоксидантите са жизненоважни за здравето. Те предотвратяват увреждането на клетките и играят ключова роля за намаляване на риска от определени състояния, като например рак. Шамфъстъкът е добър източник на антиоксиданти и съдържа по-голямо количество от много други сортове ядки и семена.
Хората, които ядат една или две порции шамфъстък на ден в продължение на 4 седмици, имат по-високи нива на двата антиоксиданта – лутеин и витамин Е, в сравнение с тези, които не ядат шамфъстък. Те са изключително полезни за очите.


Интересното е, че антиоксидантите в шамфъстъка са с висока бионаличност. Поради това е по-вероятно те да бъдат абсорбирани по време на храносмилането.

Ниско съдържание на калории, но високо на протеини


Въпреки че яденето на ядки има много ползи за здравето, те обикновено са с високо съдържание на калории. Шамфъстъкът обаче е сред най-нискокалоричните ядки. 28 гр. съдържа 159 калории, в сравнение със 185 калории в орехите. С протеин, съставляващ около 14% от тяхното калорично съдържание, шамфъстъкът е на второ място след бадемите, когато става въпрос за съдържание на протеин.
Плюс това, шамфъстъкът е богат на незаменими аминокиселини, които се набавят чрез диетата, тъй като човешкото тяло не е в състояние да ги произвежда.

Може да помогне за загуба на тегло


обелен шамфъстък
Снимка: Freepik


Тези ядки са една от най-благоприятните храни за отслабване. Това е така, защото шамфъстъците са богати на фибри и протеини, а те увеличават усещането за ситост и ви помагат да ядете по-малко. Сравнително малко проучвания разглеждат ефектите на шамфъстъка върху теглото. Тези, които съществуват, са обещаващи. Редовната консумация на шамфъстък може да бъде свързана с намаляване на индекса на телесна маса, който се използва за оценка на телесните мазнини.


Шамфъстъкът не е свързан с промени в телесното тегло или коремните мазнини. 24-седмично проучване при хора с наднормено тегло показа, че тези, които консумират 20% от калориите от шамфъстък, са загубили 1,5 см. повече от талията си, отколкото тези, които не ядат шамфъстък.


Един фактор, който вероятно допринася за свойствата на шамфъстъка за отслабване, е, че съдържанието на мазнини в него може да не се усвои напълно. Всъщност няколко проучвания показват малабсорбцията на мазнините от ядките. Това е така, защото част от тяхното съдържание на мазнини е заседнало в клетъчните им стени, предотвратявайки усвояването му в червата. Нещо повече, шамфъстъкът с черупки е добър за внимателно хранене, тъй като беленето на ядките отнема време и забавя скоростта на хранене.

Насърчаване на здрави чревни бактерии


Смлен, натрошен., на гранулишамфъстък
Снимка: Freepik

Шамфъстъкът е с високо съдържание на фибри, като една порция съдържа 3 гр. Фибрите преминават през храносмилателната система предимно несмлени. Някои видове фибри се усвояват от добрите бактерии в червата, действайки като пребиотици. След това чревните бактерии ферментират фибрите и ги превръщат в късоверижни мастни киселини, които могат да имат няколко ползи за здравето, включително намален риск от развитие на храносмилателни разстройства, рак и сърдечни заболявания.

Благоприятно действие върху холестерола и кръвното налягане

Шамфъстъкът може да намали риска от сърдечни заболявания по различни начини. В допълнение към високото съдържание на антиоксиданти, шамфъстъкът може да понижи холестерола в кръвта и да подобри кръвното налягане, като по този начин намалява риска от сърдечни заболявания. Всъщност няколко проучвания демонстрират понижаващите холестерола ефекти на шамфъстъците. Много изследвания за шамфъстъци и кръвни липиди се провеждат чрез замяна на част от калориите в диетата с шамфъстък. Наблюдава се намаляване на общия и лошия холестерол и повишаване на добрия. Междувременно нито едно от тези проучвания не отбелязва, че яденето на шамфъстък уврежда липидния профил на кръвта.

Може да подобри здравето на кръвоносните съдове

щамфъстък във формата на сърце
Снимка: Freepik


Както повечето ядки, шамфъстъкът е източник на аминокиселината L-аргинин, която се превръща в азотен оксид в тялото. Азотният оксид играе важна роля в разширяване на кръвоносните съдове. Следователно, тези малки ядки може да играят важна роля в запазване на здравето на кръвоносните съдове. Редовната консумация на ядки, включително шамфъстък, се свързва и с подобряване на сексуалното желание и оргазъм при мъжете.

Помага за понижаване на кръвната захар


Въпреки че имат по-високо съдържание на въглехидрати от повечето ядки, шамфъстъкът има нисък гликемичен индекс. Това означава, че не причинява големи скокове на кръвната захар. Може би не е изненадващо, че яденето на шамфъстък може да помогне за насърчаване на здравословни нива на кръвната захар. Шамфъстъкът, приет на гладно, може значително да намали кръвната захар и да подобри инсулиновата резистентност при хора с диабет тип 2, предиабет или метаболитен синдром.
В допълнение към високото съдържание на фибри и здравословни мазнини, ядките от шамфъстък са богати на антиоксиданти, каротеноиди и фенолни съединения. Всички те са полезни за контрола на кръвната захар.

Вкусни и приятни за ядене

сладолед от шамфъстък
Снимка: Freepik


Шамфъстъкът може да се консумира по различни начини. Той може да се включи като лека закуска, гарнитура за салата или гарнитура за пица. Интересното е, че ако се включи в различни десерти и ястия, добавя красив зелен или лилав цвят. Някои вкусни и зелено оцветени десерти включват сладолед от шамфъстък или чийзкейк. Освен това, подобно на други ядки, тези на шамфъстъка могат да се използват за приготвяне на песто или ядково масло. Можете дори да опитате да ги поръсите върху любимата си печена на фурна риба, да ги добавите към сутрешната си гранола или да направите свой собствен десерт. И накрая, шамфъстъкът може да се консумира самостоятелно като удобна, вкусна и здравословна закускa.


Прочетете още: Храни, които намаляват апетита

Най-интересното от седмицата в MADAMSKO:

Share With: