HomeИНТЕРЕСНО10 форми на изкривено мислене, които водят до депресия

10 форми на изкривено мислене, които водят до депресия

10 форми на изкривено мислене, които водят до депресия

10 форми на изкривено мислене, които водят до депресия

Според д-р Дейвид Бърнс когнитивните или познавателни изкривявания водят до появата на психични разстройства, включително депресия.

Д-р Дейвид Бърнс е психиатър и почетен професор в катедрата по психиатрия и поведенчески науки в Медицинския факултет на Станфордския университет. Д-р Бърнс популяризира когнитивната поведенческа терапия на Аарон Т. Бек.

Д-р Дейвид Бърнс придобива своята бакалавърска степен от Колеж Амхърст през 1964 година и докторска степен от Медицинския факултет на Станфордския университет през 1970 година. Той е сертифициран от Американския съвет по психиатрия и неврология през 1976 година. Д-р Бърнс води лекции и провежда много семинари в областта на психичното здраве. Спечелил е много награди за своите изследвания и преподавателска дейност.

Снимка: feelinggood.com

Книгата „Да се чувстваш добре: Клинично доказано лечение на депресията без медикаменти“

Книгата „Да се чувстваш добре“ е издадена за първи път през 1980 година и има продадени повече от 4 милиона екземпляра. Това е най-често препоръчваната от американските психиатри книга при депресия. Д-р Дейвид Бърнс описва научно доказани техники, които повдигат духа на човека и помагат за развитието на положителен поглед към живота. Той учи читателите си как да премахнат отрицателните чувства и емоции, как да се справят в чувството на вина, как да отхвърлят самокритиката и как да се чувстват добре всеки ден. Научете повече за книгата „Да се чувстваш добре“ и съветите, които предлага д-р Дейвид Бърнс.

книгата „Да се чувстваш добре“

Кои са десетте вида когнитивни изкривявания, които водят до депресия?

Ако негативните мисли предхождат депресията, е полезно хората да знаят и идентифицират тези различни начини на мислене. Десетте вида изкривено мислене включват приемане на най-лошото за дадена ситуация, като се изключи всичко положително:

Черно-бяло мислене – разглеждане на света и себе си само в тези две крайности – или съм умна или не, хората са или добри или лоши.

Свръхгенерализиране – приемането на едно-единствено негативно събитие като вечен модел на поражения.

Ментален филтър – обръщане на прекалено голямо внимание на един негативен детайл, вместо да се вижда цялата картина.

Дисквалифициране на положителното – обезценяване на позитивното. Хората си казват, че положителните преживявания и ситуации нямат значение.

Емоционални разсъждения – човек мисли, че дадено нещо трябва да е вярно, защото така го чувства, пренебрегвайки и обезценявайки доказателствата за обратното.

Прибързани заключения – отрицателна интерпретация на нещата, макар че няма категорични факти, които да подкрепят едно такова заключение.

Уголемяване или минимизиране – преувеличаване на нещата или тяхното омаловажаване.

Цялостно или погрешно етикетиране – поставяне на фиксиран, общовалиден „етикет“ на себе си или другите.

Твърдения с „трябва“ и „на всяка цена“ – създаване на строги правила и точна идея как човек трябва да се държи. Когато действията не съответстват на тези правила, човек се чувства ужасно и като пълен провал.

Персонализация – хората виждат себе си като причина за някакво отрицателно събитие, за което всъщност не са отговорни.

Когнитивните изкривявания са грешки в мисленето на хората, които причиняват емоционални терзания и депресия. Всички хора допускат когнитивни изкривявания, но за да се справят с тях е необходимо да ги разпознаят и след това контролират.


Прочетете още: Проваляй се, докато успееш – книга на Боби Боунс

Най-интересното от седмицата в Madamsko:

Share With: