HomeЗДРАВЕ4 храни против стареене, които да поддържат тялото ви младо

4 храни против стареене, които да поддържат тялото ви младо

Торба с хранителни продукти

4 храни против стареене, които да поддържат тялото ви младо

За да имаме красива кожа, трябва да внимаваме с това как се храним.

Когато запълним диетата си с храни, богати на антиоксиданти, здравословни мазнини, вода и основни хранителни вещества, тялото ни ще покаже своята благодарност чрез нашата кожа. В края на краищата, кожата често е първата част от нашето тяло, която показва вътрешни проблеми.

Червена чушка

червена чушка
Снимка: Freepik

В допълнение към високото си съдържание на витамин С – което е полезно за производството на колаген – червените чушки съдържат мощни антиоксиданти, наречени каротеноиди.

Каротеноидите са растителни пигменти, отговорни за ярките червени, жълти и оранжеви цветове, които виждате в много плодове и зеленчуци. Те имат различни противовъзпалителни свойства и могат да помогнат за защита на кожата от увреждане от слънцето, замърсяване и токсини от околната среда.

Боровинки

боровинки
Снимка: Freepik

Боровинките са богати на витамини А и С, както и антиоксидант, противопоставящ се на стареенето, наречен антоцианин. Той придава на боровинките техния красив син цвят.

Тези мощни антиоксиданти могат да помогнат за предпазване на кожата от увреждане, причинено от слънцето, стрес и замърсяване, като смекчат възпалителния отговор и предотвратяват загубата на колаген.

Броколи

броколи
Снимка: Freepik

Броколите са противовъзпалително средство против стареене, съдържащо витамини С и К, разнообразие от антиоксиданти, фибри, фолат, лутеин и калций. Вашето тяло се нуждае от витамин С за производството на колаген, основният протеин в кожата, който й придава здравина и еластичност.

Спанак

Спанак
Снимка: Freepik

Спанакът е супер хидратиращ и е пълен с антиоксиданти, които помагат за насищане с кислород и възстановяване на цялото тяло. Също така е богат на витамини А, С, Е и К, магнезий, желязо на растителна основа и лутеин.

Високото съдържание на витамин С в това многофункционално зеленолистно растение подобрява производството на колаген, за да поддържа кожата стегната и гладка. Но това не е всичко. Витамин А, който съдържа, може да насърчи силна, блестяща коса, докато за витамин К е доказано, че помага за намаляване на възпалението в клетките.


Прочетете още: Шамфъстък: 9 ползи за здравето


Най-интересното от седмицата в MADAMSKO:

Share With: