HomeИНТЕРЕСНООсъзнат начин за успокояване и развитие на тревожния детски ум

Осъзнат начин за успокояване и развитие на тревожния детски ум

Осъзнат начин за развитие на тревожния детски ум

Осъзнат начин за успокояване и развитие на тревожния детски ум

Книгата “Дисциплина без драма: Осъзнат начин за успокояване и развитие на тревожния детски ум“ е издадена през 2014 година

Автори на книгата са д-р Даниъл Сийгъл и д-р Тина Пейн Брайсън обясняват как родителите могат да успокоят децата си, като едновременно с това подсилят мозъка им. Подходът на авторите дава възможност на родителите да превърнат тръшкането, истериите и ежедневните разочарования в моменти на укрепване на отношенията родител-дете.

Д-р Сийгъл и д-р Брайсън съветват родителите как да научат децата си на дисциплина без да ги наказват

Те дават насоки за разрешаване на конфликтните ситуации и увеличаване на емоционалната устойчивост. Родителите често са уморени от разправии, викове и наказания. Те се стараят да научат децата си на определени правила и ценности. Много пъти обаче усилията им остават безрезултатни. Богатият опит на авторите като психотерапевти и невролози помага на читателите да усвоят ефективен подход за справяне с гневните изблици, напрежението и сълзите.

Методите на д-р Даниъл Сийгъл и д-р Тина Пейн Брайсън не включват викове и наказания. Те предлагат осъзнат подход за решаване на възникналите проблеми и предизвикателства. Според авторите на книгата желанието на родителите е да накарат детето да разбере грешката си и да я поправи. Често пъти обаче използват неподходящи средства: наказания, заплахи, подкупване, уговорки, крясъци, а понякога дори и шамари. Тези начини на справяне със ситуацията не само, че не дават резултати, но пречат на добрите взаимоотношенията между децата и родителите. Това всъщност са мерки, в които има повече драма и по-малко дисциплина.

майка и дете 1
Снимка: Freepik.com

Повечето родители смятат, че дисциплината е синоним на наказание

Ако техният петгодишен син удари по-голямата си сестра, защото тя му пречи да играе, родителите обикновено налагат някакво наказание на детето. Този вид дисциплиниране е краткосрочно решение. То служи за потушаване на дадения проблем, като по този начин родителите пропускат ценни възможности да подобрят взаимоотношенията си с децата. Думата „дисциплина“ всъщност означава „преподаване“.

Това е понятие, което противоречи на прибързаните наказания, които обикновено родителите прилагат, за да дисциплинират децата си. Майките и бащите трябва да знаят каква е целта им, когато възпитават децата си. От опит повечето родители знаят, че суровите наказания не помагат за изграждане на доверие и честност. Без тези качества не може да се създадат добри и правилни взаимоотношения. Трудните и предизвикателни моменти са идеален начин да се установи стабилна връзка между децата и родителите.

Родителите трябва внимателно да обмислят решенията си, свързани с дисциплинирането на децата

Колкото по-лошо е поведението на детето, толкова повече то се нуждае от връзка с родителите си. В даден момент майките и бащите бързо налагат наказание, за да сложат край на хаоса. Ако родителите се научат да правят пауза преди да вземат решение, това ще улесни процеса на дисциплиниране. Решенията не трябва да са прибързани и спонтанни. Всяко действие е добре да бъде премислено, а реакциите – разумни.

Д-р Алън Каздин, професор по психология и детска психиатрия в Йейл, посочва, че целта на родителите, които крещят, е да освободят напрежението, което самите те изпитват. Въпреки че това може да е разбираемо, във никакъв случай не помага на детето в дългосрочен план. Д-р Алън Каздин смята, че когато родителите искат да научат децата на позитивно поведение, дисциплинарният метод също трябва да бъде позитивен. Каздин разработва подход, който помага на възрастните да казват предварително на децата как искат те да се държат. След като поведението е такова, каквото родителите искат да бъде, детето трябва да бъде похвалено и наградено. Д-р Алън Каздин казва, че изграждането на здравословни и продуктивни навици е толкова лесно, колкото и събуването на обувки. За целта обаче е важно родителите да направят пауза и да обмислят своите реакции и начини на дисциплиниране.

Няма универсален подход към дисциплинирането

Животът би бил по-лесен за родителите, ако имаше един единствен начин за отглеждане и възпитание на децата. Всяко дете обаче е различно, тъй като ситуациите, в които се намира, са различни. Родителите трябва да вземат предвид спецификата на дадена ситуация и личността на всяко едно от децата, преди да решат как ще дисциплинират. Етапът от развитието на детето е важен фактор. Опитът да се успокои двегодишно дете, като му се обясни защо не трябва да се яде шоколад преди лягане, само ще го разстрои още повече. По-добре родителят да каже: „Да, може да го изядеш, но утре. Сега е време за спане.“

майка и дете 2
Снимка: Freepik.com

Родителите могат да помогнат на децата да превърнат трудностите във възможности за обучение

Обучението по време на дисциплинирането е важно за изграждане на стабилна връзка между родители и деца. Вместо да предпазват децата от трудности, родителите трябва да ги възприемат като възможност за растеж и развитие. Необходимо е да използват трудните моменти, за да дадат ценни уроци на децата.

Здравите взаимоотношения създават добре функциониращ мозък

Добрите взаимоотношения са от съществено значение за правилната работа на мозъка. Мозъкът е социален орган. Това означава, че неговите структури разчитат на човешкото взаимодействие, за да се развиват правилно. Луис Козолино е американски психолог и професор по психология в Пепърдинския университет. Той смята, че положителните междуличностни взаимодействия са жизненоважни за оптималното развитие на мозъка.

Затова е необходимо взаимоотношенията между родителите и децата да бъдат здравословни и правилни. Това може да се случи само ако връзката се гради на основата на любовта. За да създадат по-добре функциониращ мозък, децата трябва да изпитват различни чувства, породени от родителите и учителите им. Най- важните са оптимизъм, щедрост, съчувствие и загриженост. Както казва Козолино, децата учат по-ефективно, когато са в спокойна и безопасна среда, независимо дали са вкъщи или в училище.

Наказанието задушава развитието на детето

Наказанието помага да се потуши проблемът на момента, но не помага за дългосрочното развитие на децата. Когато детето се страхува да не бъде наказано, то може да се въздържа от определено поведение. Това обаче с нищо не помага на развитието и растежа на децата. Страхът да не загубят одобрението и любовта на родителите пречи на подрастващите да изразят себе си така, както искат.


Чуйте ключовите моменти от световноизвестни заглавия в Бързи Книги - първото мобилно приложение за аудиорезюмета на книги в България.  

Свалете приложението Бързи Книги безплатно сега:


Прочетете още: Как да лекуваме депресията без медикаменти

Най-интересното от седмицата в MADAMSKO:

Share With: