HomeМЕСТАНай-високите водопади в Европа: къде се намират, описания, снимки

Най-високите водопади в Европа: къде се намират, описания, снимки

Най-високите водопади в Европа: къде се намират, описания, снимки

Най-високите водопади в Европа: къде се намират, описания, снимки

От древни времена хората, гледайки водопадите, са създавали легенди, че само с помощта на висши сили могат да се появят такива величествени и страховити чудеса на природата.

И досега силата на водопада, тътенът на падащи потоци вода, облакът от малки капки вода, в които се отразяват слънчевите лъчи, карат човек да се замисли за силата на природата.

Най-високият водопад в Европа се нарича Vinnufossen. Намира се в Норвегия, страна с красиви фиорди, ски курорти и множество водопади. Между другото, шестте най-високи водопада в света се намират в Норвегия.

Къде са водопадите?

водопад 1

Най-високият водопад в Европа пада от връх Vinnufjelet, на върха на който се намира големият ледник Vinnuforna. От него води началото си водопадът. Водите на този гигант се спускат от височина 860 метра, създавайки незабравима гледка. Този ледников водопад се счита за централен компонент на голяма каскада, образувана върху скалата.

Най-високият водопад в Европа се намира в община Сандал, в околностите на село Сандалсера, Норвегия. Тук има изключително красива девствена природа, наблизо са националният парк Dovrefjell и стената на троловете, най-високата вертикална стена в Европа, популярна сред туристите.

Красота и прохлада

водопад 2

Vinnufossen се състои от няколко каскади, височината на най-голямата стъпка е 420 метра. Достигайки нивото на иглолистна гора, водопадът се разделя на няколко отделни потока. Само когато се приближи до долната част, всички отделни потоци се сливат отново. Преди да се раздели на четири потока, максималната ширина на Vinnufossen достига 150 метра.

Поради падане от голяма височина, най-високият водопад в Европа винаги е заобиколен от облак от малки водни капчици, образуващи нещо като водна опашка. Дължината му може да достигне сто и седемдесет метра, това е един от най-дългите водопади в света.

Вече можете да усетите най-малките капчици във въздуха на пет минути от водопада. Докато се приближавате, облакът от водни капки става по-плътен, водата, идваща от планинския ледник, е хладна дори в горещ следобед.

Не само в планината

водопад 3

Думата „водопад“ обичайно означава високи планини, от чиито склонове се разбива воден поток. Това обаче не винаги е така, има плоски водопади, чиято красота е не по-малко вълнуваща.

Най-големият и най-висок плосък водопад в Европа се намира в северната част на Швейцария. Името му е в съзвучие с името на река Рейн, една от украсите на която е.

Това е малък водопад, чиято дължина е около 370 метра. Започва доста леко, едва на последните каскади започва буйството на стихията. Обикновено в туристическите брошури последните каскади се наричат ​​водопадите на Рейн.

Водата пада от височина 23 метра, в пълноводния период ширината на водопада достига 150 метра. Учените смятат, че образуването на водопада е приключило през последната ледникова епоха, преди около 14 000-17 000 години. Под буйните води в коритото на водопада ясно личат добре запазени скални образувания, които някога са били брегове на древна река.

За туристите, които искат да видят този най-висок водопад в Европа, където можете да направите невероятни снимки, са оборудвани няколко платформи за наблюдение. Най-внушителният е разположен на отвесна скала точно в центъра на водопада. Можете да стигнете до него само с лодка, гледките към водопада от тази точка са просто хипнотизиращи. За търсачите на силни усещания се организират екскурзии с лодки, които плават до самия водопад.

Водопадите в Русия

водопад 4

Един от най-високите водопади в Европа и най-високият в Русия, Талниковият водопад, който се намира на платото Путорана, един вид „изгубен свят“ на Сибир. Тези места все още не са проучени много, природата тук запазва своята оригиналност.

Интересното е, че дълго време учените не можели да измерят точно височината на водопада Талников, цифрите варират от 482 до 700 метра. Причината за това е слабото познаване на мястото, водопадът е описан от неговия откривател Михаил Афанасиев във време, когато в него е имало много малко вода. Водният поток на водопада Талников достига максималната си височина през лятото, през юли и август, тогава е регистрирана максималната височина на водопада. През останалото време или изсъхва поради суша, или напълно замръзва от сибирските студове.

Уникални водопади на Осетия

водопад 5

Водопадите Мидаграбин се намират в планините на Северна Осетия, в долината на планинската река Мидаграбиндон, Грузия. От една страна долината е преградена от страховита преграда от отвесни скали, от които се спускат водопади. Да стоиш в долината и да гледаш осем великолепни водни потока, избиващи се от скалите, е незабравима гледка.

Сред тях е един от най-високите водопади в Европа. В Осетия това е многокаскаден водопад Голям Зейгалан, произхождащ от висящи ледници на върха. Водачите молят туристите да не се доближават до водната стена, понякога стихията разбива масивни блокове лед заедно с водата.

Геолозите смятат, че височината на пада на този водопад е 750 м. Големият Зейгалан е петият по височина водопад в света и един от най-високите водопади в Европа.

Най-пълноводният и красив Големият Зейгалан става в средата на лятото, когато ледниците се топят интензивно. Ако посетите водопада в ясен слънчев ден, можете да видите как най-малките капчици мъгла отразяват преливащия се блясък.

Съвети за пътуване

Какъвто и водопад да посетите, има няколко общи правила, които ще направят пътуването удобно и безопасно.

Дори на места с развита туристическа инфраструктура и удобни пътеки е по-добре да носите спортни обувки с равни подметки. Край водопадите винаги е влажно, повърхността на скалите е мокра. Също така не трябва да сте твърде мързеливи и да вземете със себе си топло водоустойчиво яке, мъглата може да бъде доста студена.

По-добре е да не посещавате водопадите след проливни дъждове, потокът от вода ще бъде кален и мръсен и това няма да ви донесе удоволствие.


Прочетете още: Най-красивите места в Европа, които туристите все още не са завладели

Най-интересното от седмицата в MADAMSKO:

Share With: