HomeСЪБИТИЯПремиера на българското издание на романа „Пещерата“

Премиера на българското издание на романа „Пещерата“

корица на роман

Премиера на българското издание на романа „Пещерата“

Потапяме се в илюзорния свят на сенките, на простите, но и истински чувства и на изненадващи открития, които преобръщат всичко

Добре познатата ни алегория за за Платоновата пещера намира нова интересна интерпретация. Според Сократ сенките са най-близкото нещо до реалността, което затворниците в пещерата могат да видят. Но се оказва, че сенките на стената не представляват изобщо реалността. Трябва да притежаваме способността да възприемаме истинската форма на реалността вместо обикновените сенки, които наблюдаваме.

Потопете се в сюжет, завладян от илюзии на сенките, в който естествените възприятия са противопоставени, а неочакваната любов на персонажите завладява сърцата.

Премиерата на романа „Пещерата“

На 24 януари, вторник, от 19:00 ч. в РЦСИ „Топлоцентрала“ ще се състои премиера на българското издание на романа „Пещерата“ от Жозе Сарамаго – един забележителен творец и хуманист, неподражаем стилист, носител на Нобелова награда. Книгата ще бъде представена от преводачката Илияна Чалъкова в разговор дискусия със Светлозар Желев и в присъствието на г-жа Анаиза Гордино, директор на Португалския културен център „Камойш – София“.

Пещерата“ е типично сарамаговски роман – с нестандартна пунктуация, проникновени размисли, притчи, библейски препратки, психологическа и философска дълбочина, с тънък хумор и ирония. Авторът с размах рисува релефна фреска на разтърсващите промени в бита и битието на едно семейство и в манталитета на днешното общество.

За романа


В едно безименно селце един грънчар и неговата дъщеря изработват глинени съдове в стара примитивна пещ. Продават ги на безименния гигантски модерен Център. Ала ето че Центърът отказва да купува техните изделия, тъй като вече не задоволяват изтънчените вкусове на клиентите. Тогава баща и дъщеря започват да ваят фигури от глина, но и те са безцеремонно отхвърлени. А зетят на възрастния грънчар работи в Центъра като охранител. Тримата се преселват в чудовищния 48-етажен конгломерат от търговски, развлекателни и жилищни пространства. Но зловещо разкритие ще преобърне живота им завинаги.

Сарамаго създава изразителна оруелска антиутопия, преосмисляйки Платоновата алегория за пещерата с окованите хора. Символ на илюзорния свят на сенките, на имитацията е Центърът с неговите обитатели. Те са затворени в измамна изкуствена среда, противопоставен на естествените възприятия, на простите, но истински чувства, на верността на едно куче, на една неочаквана любов, на изконната човешка природа.

Автoрът Жозе Сарамаго

Снимка: nobelprize.org

През 2022 г. отбелязахме 100 години от рождението на Жозе Сарамаго с ново специално издание на романа шедьовър „Слепота„. Той е част от Бисерната поредица на издателство „Колибри“. А сега за пръв път на български език излиза „Пещерата“. По думите на писателя това е и последната книга от своеобразна трилогия, която включва „Слепота“ и „Евангелието по Исуса Христа„.


Очакваме Ви на 24 януари в РЦСИ „Топлоцентрала“!


Прочетете още: Италианската реге-банда Mellow Mood с концерт в София


Най-интересното от седмицата в MADAMSKO:

Share With: