HomeМЕСТА11 най-уютни градове в света под закрила на ЮНЕСКО

11 най-уютни градове в света под закрила на ЮНЕСКО

11 най-уютни градове в света под закрила на ЮНЕСКО

Градове, в които е приятно за очите, а душата не скучае. Те нямат претенциите да бъдат столици и мегаполиси и някои имена може да чуете за първи път в живота си, но „усещанията” от тях остават за цял живот.

Някои от тях са шумни, на други тишината е във въздуха. Много от тях са обединени от няколко фактора: исторически сгради, малък или, обратно, голям Стар град, малко население и факта, че всички тези красоти са обхванати от защитата на ЮНЕСКО. Последното, уви, неизбежно води до поток от туристи. Но въпреки това са градове, които имат собствена атмосфера, които имат свое лице, дълъг послевкус и вечното ни желание да се върнем към тях.

Потоси (Боливия)

1. През XVII век това е един от най-населените градове в Стария и Новия свят, но след това Париж и Лондон се разрастват, а Потоси остава без сребро в планините. А Потоси се превръща в просто готина боливийска провинция с традиционни жени с пончо, водещи лами на каишка и носещи елегантни шапки и къщи в колониален стил. Да се спреш и помотаеш из Потоси с неговата нетрадиционна сигурност за Южна Америка и евтини стоки може да бъде много разтоварващо за няколко дни.

Потоси
Потоси

2. Ростов Велики (Русия)

Град, основан през IX век, 30 000 души.

Местният Кремъл притиска околните колиби под себе си, а просторът на езерото Неро, на който се намира цялата тази красота, смущава само местните цигани, загребващи вода от него за битови нужди. Ростов е слънчев, като селско лято в детството, пуст след 19 часа и в същото време толкова въздействащ, че не може да се опише.

Ростов Велики
Ростов Велики

3. Есауира (Мароко)

Традиционен северноафрикански пристанищен град в жълто и синьо. Джими Хендрикс определено не е бил глупак, че е избрал Есауира за свой дом през 60-те години.

Есауира
Есауира

4. Порто (Португалия)

Гая, Мирагая, Рибейро, Бонфим… От високия Айфелов мост можете да видите как червените керемидени покриви се изкачват нагоре. Старото име на града е Портус Кале (топло пристанище) и се среща още от V век. Прозвището на града е  Invicta (непобеждаван), защото е устоял на римляни, маври, както и на Наполеоновите войски. Освен центъра на Порто, със старинни къщи, покрити с керамични плочки, който е паметник на световната култура на ЮНЕСКО, Домът на музиката, Музеят на съвременното изкуство, избите с портвайн в намиращата се на отсрещния бряг на река Дуеро – Гая, в Порто се провежда най-големият фестивал на фантастичното кино в страната.

Порто
Порто

5. Сиена (Италия)

Град – основан през XII век, главен административен център на едноименната провинция Сиена в Регион Тоскана е разположен сред хълмиста местност южно от Флоренция. Население 53 062 към 1 януари 2022 г., като половината са студенти, защото Сиена е университетски град. Прочут е с художествената си академия, с обработката на мрамор и с хубавото си вино Кианти. В Сиена са съхранени средновековният град с тесни улички и старинни площади, а център на живота в града е обширният Пиацо дел Кампо, (буквално „Площад на полето“) – площад във форма на раковина.

Сиена

6. Янгшуо (Китай)

В град Яншуо се намира един от най-старинни пазари за антични и ръчно изработени сувенири и други изделия. Там се провежда при хубаво време забележително шоу в най-големия в света естествен театър, разположен на огромен терен обхващаш 12 хълма и част от река Ли и с над 600 участници. Като наемете колело можете да се полюбувате на защеметяващи гледки в околностите на Янгшуо или да се изкачите по Лунния хълм.

Янгшуо
Янгшуо

7. Ришикеш (Индия)

Зад ъгъла от тихия Ришикеш започват Хималаите. Недалеч оттук, отвъд, извира Ганг. Все още е чисто, всички изгаряния и трупове са надолу по течението. Именно в Ришикеш, световният център на йога, Индия, с помощта на Бийтълс, които го посещават през 1968 г., навлиза западната култура.

Ришикеш

8. Рига (Латвия)

Рига е толкова тиха и уютна, че би било странно, ако нещо друго се случва тук.

Рига
Рига

9. Плес (Русия)

Басейнът е вълшебен. Буда е трябвало да се роди, да изживее целия си живот и да умре тук. Най-доброто място за него. Но Буда е заменен от Левитан и местните жители в крайна сметка са се насочили към опушването на риба. Напълно е възможно да прекарате два-три дни в без шум сред природата и в лекота.

Плес

10. Оахака (Мексико)

Приказният град Оахака сякаш е създаден по някакви идеални канони. В него няма нищо излишно и всичко изглежда достатъчно. От централния пазар до главната катедрала, този град ви кара да се влюбите в него. Освен това Оахака е богат на близки забележителности – Hue del Agua и дървото Aueuete сред тях.

Оахака
Оахака

11. Даян. Старият град на Лидзян (Китай)

Даян е истинският Китай. Покривите на Стария град са наведени над всичко – от кофите за боклук до всеки банкомат. Единственият проблем са тълпите от туристи. Даян се посещава от 5 милиона годишно. Представяте ли си какво се случва по улиците му? 99,9% са китайци. Очите ми се присвиват сами.

Но Даян е красив и през нощта. Всичко жужи из целия Стар град! От многобройните нощни клубове се издига дим, където в светлината на прожекторите на сцената танцуват go-go go-go, или някой крещи в микрофона, или драм енд бас звуци се разнасят из цялата Велика империя, а публиката, въоръжена със специални бутилки, се забавлява от душа… Не град, а блаженство!

Даян
Даян

Източник


Прочетете още: Най-високите водопади в Европа: къде се намират, описания, снимки


Най-интересното от седмицата в MADAMSKO:

Share With: