HomeИНТЕРЕСНОКакъв е принципът „дай, за да вземеш“

Какъв е принципът „дай, за да вземеш“

Какъв е принципът „дай, за да вземеш“

„Принципът „дай, за да вземеш“ е основен за дипломацията: дай едно, за да вземеш десет“, Марк Твен.

Авторът на книгата „Дай, за да вземеш“, Адам Грант, предлага свеж поглед върху това какво е необходимо, за да бъдете успешни. Книгата разкрива принципа как даването може да бъде тайната на дълготрайния успех и удовлетворение. Разбира се, всичко трябва да бъде с мярка, за да не се стигне до претоварване и прегаряне. Ако хората дават повече, отколкото получават, могат да постигнат голям индивидуален и обществен успех.

В миналото е популярно  мисленето, че за да постигне целите си, човек трябва да се конкурира с другите и да ги надмине. Съвременните изследвания и исторически доказателства показват, че това не е задължително. Адам Грант смята, че тези, които дават, могат да постигнат големи успехи, за разлика от тези, които непрекъснато вземат. Само така лидерите ще създадат една процъфтяваща организация, която се радва на отлични резултати както за служителите, така и за собствениците. Книгата е насочена към мениджърите и се фокусира върху мотивацията на служителите и намаляването на стреса по време на работа.

Какво друго ще научите от „Дай, за да вземеш“?

Според автора компаниите, които успяват да създадат атмосфера на доверие и уважение, се радват на много повече лоялност и ангажираност от страна на служителите си. Хората се определят основно като „даващи“ и „вземащи“. Има и една средна категория, която Адам Грант нарича „балансиращи“.

Каква е разликата между тези групи хора? Авторът смята, че „вземащите“ са като черни дупки. Те искат всички облаги и ползи за себе си, без да се интересуват какво причиняват на другите. ”Даващите“ са тяхна пълна противоположност. Те се интересуват от колегите си, изслушват ги и им предоставят възможност да споделят мнението си.


Група от млади бизнесмени, обсъждащи бизнес план в офиса
Снимка: Freepik.com

“Вземащите“ са егоцентрични и се фокусират само върху това какви ползи могат да получат от другите

Всички познаваме хора, които се грижат само за себе си, напълно пренебрегвайки нуждите на другите. Където и да отидат тези хора, изглежда основната им цел е да спечелят повече пари, по- добро обществено положение и одобрението на другите.

Обикновено “вземащите“ използват думи като „аз“ и „мое“, а не „ние“ и „нашите“. Те също така се държат властно с другите хора като говорят строго и взискателно. Този вид хора са изключително егоистични. Те просто гледат на света като на конкурентно място. За “вземащите“ животът е безмилостна игра, в която трябва да получиш всичко, което искаш.

„Даващите” са водени от желанието да помагат на другите и да работят за общия успех

Повечето от нас си спомнят за моменти, в които сме били докоснати от щедростта на други хора. Може би някой е отделил от времето си или ни е помогнал с финанси, без да очаква нищо в замяна. Тези хора авторът нарича „даващи“. Тяхна основна черта е, че дават много повече, отколкото получават. Те раздават щедро от своето време, опит и финанси. Често се отказват от собствените си желания за доброто на другите. „Даващите“ получават удовлетворение, когато помагат на хората. Само така могат да се почувстват удовлетворени.

Някъде между “даващите“ и “вземащите” стоят „балансиращите”

„Ще направя нещо за теб, ако направиш нещо за мен.“ Това е мотото на балансиращите хора. Те се стремят да дадат толкова, колкото получават. Този тип хора са лесно разпознаваеми по своя манталитет. Те търсят помощта на приятел, който им дължи услуга, или дават пари на децата си, за да окосят тревата. Целта на “балансиращите“ е да има равенство и всичко да е честно и справедливо. За тях светът е равнопоставено поле, където хората обменят знания, умения и ресурси по равно. “Балансиращите“ се чувстват неудобно, когато това не се случва и искат бързо да поправят положението. Друго нещо, което този тип хора правят, е, когато получат помощ, веднага да върнат жеста. Тъй като балансирането изглежда справедливо за повечето хора, мнозинството от нас всъщност са точно такива.

Приятелска среща в близък план, ръкостискане между бизнес жена и бизнесмен със слънчева светлина.
Снимка: Freepik.com

“Вземащите“ губят уважението и доверието на другите хора

Погрешно мислене е, че за да успеете в живота, трябва да вземете всичко, което искате. Историческите примери показват, че когато хората искат да притежават много неща, обикновено губят уважението на другите. Когато това се случи, репутацията им спада. Това застрашава по-нататъшните им шансове за успех, тъй като останалите хора не желаят да общуват с тях.

„Даващите” достигат до най-високите позиции в кариерата си, защото се фокусират върху общото благо

Мнозина вярват, че когато става въпрос за постигане на професионален успех, вземането е по- ефективно от даването. Това е популярно мислене, особено за професии като бизнес и политика.

„Даващите” достигат до по-високи позиции, тъй като, помагайки на другите, те се изкачват нагоре. „Даващите“ хора искат обществото да преуспява и се грижат за останалите повече, отколкото за себе си. Те могат да достигнат до върха на своята кариера, като помагат на другите около тях.

Колко даваме или вземаме се определя от това с кого общуваме

Въпреки че всеки един от нас има индивидуален стил на даване или вземане, ние адаптираме поведението си към конкретни хора и обстоятелства. Част от нашата природа е да се съобразяваме с това, което другите очакват от нас. Например “вземащите“ хора обикновено са по-щедри на публично място, тъй като не искат да изглеждат стиснати пред другите. От друга страна, “даващите” могат да потиснат щедростта си, защото смятат, че тяхната доброта може да се възприеме като слабост.

В допълнение към натиска отвън, още един фактор влияе върху начина ни на даване. Това е колко от себе си виждаме в другия човек. Колкото повече си приличаме с него или нея, толкова повече даваме. В едно проучване феновете на Манчестър Юнайтед се натъкват на интересен факт. Ако бегач, който се нарани докато тича, носи тениска на Манчестър Юнайтед, 92 процента от феновете ще спрат, за да му помогнат. Този процент спадна на 33, ако бегачът носи обикновена тениска. Резултатите от това проучване показват, че е по-вероятно да даваме на тези, които приличат на нас и имат същите интереси и ценности. Обикновено хората оформят поведението си в зависимост от това с кого общуват. Често това се случва без дори да го осъзнават.


Чуйте ключовите моменти от световноизвестни заглавия в Бързи Книги - първото мобилно приложение за аудиорезюмета на книги в България.  

Свалете приложението Бързи Книги безплатно сега:


Прочетете още: Осъзнат начин за успокояване и развитие на тревожния детски ум

Най-интересното от седмицата в MADAMSKO:

Share With: