HomeМЕСТА10 необичайни паркове на планетата и техните характеристики

10 необичайни паркове на планетата и техните характеристики

10 необичайни паркове на планетата и техните характеристики

В парка е приятно да се разхождате с кучето или да бягате, а накрая просто да седнете и да се отпуснете. И е двойно по-приятно, ако това е необичаен тематичен парк, който може да считате за произведение на изкуството.

Съгласете се, би било чудесно да се разходите из парка за космическо отражение в Шотландия или да погледнете парка на грешниците в Тайланд. Заинтригувани ли сте? Тогава прочетете!

Паркът 200 Буда (200 Buddha Park), Лаос

Паркът 200 Буда е създаден сравнително наскоро от Bunlya Sulitat, един от религиозните лидери на Лаос. Работата отнема много време, а самият Сулитат не могъл да я завърши, защото полудял. Въпреки това паркът е невероятен: на сравнително малка площ са събрани повече от 200 скулптури на Буда, змии, богове и герои от индуистката и будистка митология. Благодарение на внимателно обмисленото оформление, посетителят може да се доближи до всяка каменна статуя, да проучи всички характеристики на резбата или, ако иска, да разгледа каменните лица отдалеч. Удивителното е, че всеки герой, изсечен в камък, има собствено изражение на лицето. Абсолютно всички статуи са изработени до най-малкия детайл: люспи върху змийски тела, гънки върху дрехите на героите, атрибути, лица … Височината на някои статуи достига 20 м, а някои не надвишават височината на пет- годишно дете.

Паркът е само на пет километра от град Nong Khai и ако желаете, можете лесно да стигнете до него с велосипед или дори пеша. В допълнение към статуите има живописни езера, добре поддържани цветни лехи, както и стъклена сфера, отворена за посетители, където почива балсамираното тяло на Bunlya Sulitat, създателят на парка.

Зеленото езеро, Австрия

Този парк, разположен в австрийския град Трагоес, е изненадващ преди всичко, защото през зимата е обикновен парк с цветни лехи, алеи и горички, разположени тук. Хората идват тук, за да седнат на удобни пейки, да си направят пикник и да се възхищават на зашеметяващите гледки към планините и езерото, чиято вода има необичаен зелен оттенък. Но през лятото езерото прелива и нивото на водата в него се повишава от два метра до десет. Тогава паркът е наводнен и напълно скрит под водата.

И тогава тук идват водолази от цял ​​свят. Може би това е единственото място в света, където можете да видите познатия свят под водата. Всички растения, паркови пътеки и пейки остават на местата си, а вие се гмуркате покрай тях. Сред сухоземната растителност в кристално чиста вода плуват малки рибки. И така, докато дойде отново зимата.

Паркът на грешниците (Sinners Park), Тайланд

Паркът не се препоръчва за хора с лабилна психика. Факт е, че Паркът на грешниците на територията на будистки храм на 40 км от Банкок е пълен със скулптури на хора, пробити с копия, обесени, изядени от митични животни и умрели по други, не по-малко ужасни начини – един вид ясна демонстрация за това как може да изглежда „адът на земята“. Освен това от високоговорителите, монтирани в парка, се чува приглушена психеделична музика и зловещ глас, разказващи различни ужаси, мъчения и други подобни – за щастие на тайландски.

Между другото, тайландците често идват тук с децата си, очевидно с образователна цел. Но не бихме препоръчали да водите дете на такова място. И възрастните трябва да посещават такъв парк само ако имат или желязна психика, или специфично чувство за хумор.

Парк на космическите размишления (Space Reflection Park), Шотландия

Според идеята на създателите на парка, съпрузите Чарлз Дженкс и Маги Чезуик, това място трябва да даде на посетителите представа за Вселената и мястото на човека в нея, както и за това, че цялата съвременна наука не е нищо повече от стъпка в процеса на познанието на нещо напълно необичайно. В парка няма обичайни цветни лехи или удобни алеи. Но има напълно футуристични обекти като необичайна форма на изкуствени хълмове, мостове, стълби. Всичко е толкова хармонично, че алуминиевите скулптури с най-странна форма се вписват перфектно в околния пейзаж.

Посетителят може дори да попадне в „черна дупка“ или да се озове в бутилка Клайн, да размишлява върху сложни математически формули или да се лута във фрактали. От птичи поглед всички изкуствени обекти на парка представляват цялостна картина. Това е едно от онези удивителни създадени от човека места на планетата Земя, което определено си заслужава да бъде посетено.

Музей на сътворението, САЩ

Този парк е създаден основно, за да покаже на хората, че създаването на Земята от Бог (както е описано в Библията) по никакъв начин не противоречи на теорията за еволюцията. На вниманието на посетителите се предлагат гигантските движещи се фигури на динозаври, съседни на „реконструкцията“ на огромния Ноев ковчег. Зад стъклените витрини наблизо лежат кости на праисторически животни и библейски артефакти. Служителите на парка твърдят, че съществуването на динозаврите не противоречи на Библията – Бог може да ги е създал по същия начин като всички други животни, но по някаква причина те не са оцелели след Големия потоп.

Независимо от вашите религиозни убеждения, паркът определено си заслужава да се посети. Факт е, че повечето кости на динозаври и реконструирани скелети са истински археологически находки. А идеята за съчетаване на библейската история с науката е достатъчно интересна сама по себе си.

Кукенхоф (Keukenhof), Нидерландия

„Кукенхоф“ е парк с цветни градини в град Лисе, провинция Южна Холандия, Нидерландия, намиращ се между Амстердам и Лайден. Градините в „Кукенхоф“ са разположени точно срещу замъка Кукенхоф, построен през 1642 г. Те са най-големите в света, затова паркът е наричан още Градина на Европа. Keukenhof е известен по целия свят преди всичко с огромните полета с лалета, растящи на територията му. Повече от 100 разновидности на тези цветя растат на 32 хектара. Разбира се, освен лалета, в парка растат и други цветя: люляк, орхидеи, рози, лилии. През пролетта повече от 800 хиляди туристи идват в парка – факт е, че поради „претенциозните“ лалета паркът е отворен само от март до май.

Всяка година в края на април паркът е домакин на Парад на цветята: огромни платформи, направени изцяло от растения, се движат по улиците на град Лисе.

Парк Франсиско Алварадо, Коста Рика

Този парк е истинско чудо на ландшафтния дизайн. Разхождайки се по пътеките му, ще видите слонове, маймуни и други животни, направени от жив кипарис. Но основното в парка е мистичен лабиринт от живи растения: безброй зелени арки висят над посетителите, под краката им се простират сложно преплитащи се пътеки, а по пътя ще има много изненади – например гигантска фигура на спяща жена, чието тяло и лице са издълбани от покрити с мъх камъни.

Парк за птици Джуронг, Сингапур

Jaurong има колекция от птици от цял ​​свят. Повечето от пернатите обитатели на парка са, разбира се, птици от Югоизточна Азия, но има и много видове от Европа, Америка и Африка. Основната характеристика на парка е, че посетителите имат илюзията, че птиците живеят в дивата природа – в парка няма волиери или клетки. За всяка група птици са създадени условия, които имитират естествената й среда: например за пингвините е направена климатична система, а за фламинго – голям изкуствен резервоар.

Най-вече посетителите обичат да гледат волиерата с папагали – тук живеят 110 разновидности на тези ярки интелигентни птици. Не по-малко интересен е павилионът с изкуствен водопад, където живеят 1500 вида птици от различни части на света. Ще можете да наблюдавате живота им в реално време, как птиците се хранят, спят и отглеждат потомство. Но не можете да ги храните – служителите на парка предупреждават, че това може да повлияе неблагоприятно на здравето на птиците.

Кралство на джуджета, Китай

Честно казано, не е точно парк. По-скоро Кралството на джуджетата може да се нарече село, в което живеят само джуджета. Паркът разполага със собствено училище, болница, магазини. Но от време на време вратите на селото се отварят за посетители, а джуджетата се обличат в приказни костюми и правят обиколки на домовете си за желаещите. Къщите, между другото, са много интересни, направени под формата на мицел или дървета. Целият персонал на парка са изключително негови жители.

От гледна точка на обществения морал паркът буди известни съмнения както сред европейците, така и сред китайците. Но по един или друг начин мястото е популярно и китайските власти не бързат да загубят добър източник на доходи.

Шах парк, Япония

В японския град Осака, на брега на един от каналите, има парк, посветен на настолни игри. Пътеки, маси, детски пързалки и всички други предмети са изработени в шахматна тематика. Разбира се, в парка можете да намерите директно дъски за шах, както и маси за игра на табла и дъски за игра на го или дама. Паркът не е много популярен сред туристите, но е много популярен сред местните жители, които често идват тук с децата си.

Паркът е невероятен и защото създателите не са имали много пари, така че всички обекти са направени от евтини и екологично чисти материали като пресовано дърво и картон. Ако попаднете в Япония, отбийте се, няма да съжалявате, защото Шах паркът е отличен пример за това как можете да направите място за отдих направо в града по интересен и полезен начин.


Прочетете още: 11 най-уютни градове в света под закрила на ЮНЕСКО

Най-интересното от седмицата в Madamsko:

Share With: