HomeИНТЕРЕСНОСъвети за успешно говорене пред публика от Кармайн Гало

Съвети за успешно говорене пред публика от Кармайн Гало

Съвети за успешно говорене пред публика от Кармайн Гало

Съвети за успешно говорене пред публика от Кармайн Гало

В книгата си „Говори като на TED“, Кармайн Гало разкрива 9 тайни от водещи умове в света как да говорите пред публика.

Кармайн Гало
Снимка: www.carminegallo.com

Авторът Кармайн Гало е професионален експерт по комуникации. В книгата си той споделя ценни съвети как да се създаде ефективна, оригинална и интересна презентация. “Говори като на TED” включва интервюта с ТЕД (TED) презентатори и лектори.

TED е световна поредица от конференции, собственост на фондация с нестопанска цел.  Името е абревиатура от първите букви на английските думи за „Технология (Technology)“, „Забавление (Entertainment)“ и „Дизайн (Design)“. На конференциите TED участват изключително остроумни говорители и съвременни иноватори. Предназначението на събитията е да популяризират „идеи, които са ценни за разпространяване“.

Как да представим идеите си, така че да завладеем публиката? Каква е тайната на успешното презентиране? Каква е тайната, чрез която някои от най-известните TED лектори са така влиятелни и убедителни? Отговорите на тези и много други въпроси можем да намерим в книгата „Говори като на TED“. Авторът Кармайн Гало изследва и анализира стотици успешни TED презентации, за да открие кои са общите им черти. Той предлага стъпки, които помагат на всеки човек да създаде и представи впечатляваща презентация. Със своите стратегически идеи и методи за презентиране книгата е полезна за всеки, на когото му се налага да говори пред публика.

Какво друго ще научите от „Говори като на TED: 9 тайни от водещи умове в света как да говорите пред публика”?

Способността да се представят идеите ясно и емоционално е безценно умение. В дигиталната ера презентациите могат да бъдат качени в Интернет, от където се гледат от милиони хора. Съдържанието на една публична реч или дискусия има потенциала да повлияе силно на много хора по света.

Всеки, който желае да сподели идея, трябва да се научи как да комуникира правилно и точно. Независимо дали става въпрос за трогателна лична история или за бизнес презентация, хората трябва да се запознаят с основните техники на комуникацията. След това те трябва да практикуват своите презентационни умения и да се вслушват в отзивите на другите.

Успешната презентация притежава три основни характеристики: подбужда емоциите, стимулира интелекта и остава траен отпечатък. Научавайки деветте тайни на TED говорителите, читателите могат да споделят идеите си по нов и модерен начин. Така те ще се почувстват по-уверени и спокойни пред публиката.

TED сцена
Снимка: Lawrence Sumulong/Getty Images

Говоренето със страст и ентусиазъм е от съществено значение за успешната презентация

TED провежда конференции в световен мащаб. Говорителите на събитията на TED  имат едно общо нещо – те са отдадени на своите идеи. Ако липсва страст, презентацията няма да окаже никакво влияние върху публиката. Поради тази причина първата стъпка към подготовката на успешна презентация е да се говори с ентусиазъм и мотивация.

Добре е да се споделят конкретни житейски преживявания. Това включва разказване на истории за лични трудности. Важно е говорителят да достигне до същината на конкретна история и да се свърже със слушателите на емоционално ниво.

Разказването на истории е един от най-ефективните начини за привличане на вниманието

Историите, независимо дали са лични или професионални, привличат аудиторията. Те приканват публиката да тръгне на пътешествие заедно с този, който говори. Опитни водещи и оратори казват, че хората са по-отворени ако идеите са представени чрез презентации. Научните доказателства подкрепят това твърдение. На неврологично ниво историите възбуждат и ангажират мозъка. Така представените идеи имат по-голям ефект върху аудиторията.

Идеалната презентация трябва да е като лесно протичащ разговор

Успешните презентатори се държат естествено и звучат искрено. Ако водещият е скован и изнервен, това се предава на аудиторията. Важно е човек да се упражнява пред приятелите си или дори пред огледалото. Това помага да се подобри тона, изражението на лицето и самата презентация.

Аудиторията реагира добре на свежи идеи и нова информация

Когато презентацията показва оригинални идеи, тя прави по-силно впечатление на публиката. Хората жадуват за нова информация, особено когато се говори с ентусиазъм и страст. Ханс Рослинг е шведски лекар, академик, и световноизвестен лектор на TED.  Представянето на Рослинг по време на конференции ТЕD е легендарно. Много хора помнят и цитират неговите думи. Начинът, по който Рослинг представя информацията, е уникален и завладяващ.

Един необикновен метод за презентиране е отлагането. Това пише бизнес консултантът Бет Куел в статия за списание Форбс през 2016 година. Въпреки че повечето хора гледат на отлагането като на лош навик, Куел посочва, че то е нещо, което може да  предизвика творчески идеи. По този начин хората имат повече време да обмислят идеите си. 

Неочакваните обрати запечатват по-силно презентацията в ума на хората

Когато има изненадващ или шокиращ момент по време на презентацията, тя се помни дълго време. Например основателят на Майкрософт (Microsoft) и филантроп Бил Гейтс изнася през 2009 година TED лекция за маларията. По време на презентацията, той вади буркан с комари на сцената и отваря буркана. След това казва, че болестта се разпространява от комари. Насекомите в буркана очевидно не са били заразени с малария, но това действие на Бил Гейтс прави лекцията му много по-вълнуваща и привлича вниманието на публиката.

Когато презентациите са леки и забавни, информацията се приема по-лесно

Хуморът прави презентациите по-приятни и създава положителни емоции между водещия и публиката. Една информация се възприема по-лесно ако е поднесена по забавен начин. Шегите разсейват напрегнатата атмосфера и създават приятни емоции.

Най-добрите презентатори се придържат към ограничението от 18 минути

Често публичните говорители като тези на конференциите TED са професионалисти в различни области. Те са експерти, които вероятно могат да говорят с часове по тяхната тема. Но в TED има правило. То гласи, че лекцията не може да е по-дълга от 18 минути. Говорителите трябва да се впишат в това време. Този период е достатъчно дълъг, за да даде време на презентаторите да кажат най-важното. Но също е и достатъчно кратък, за да запази вниманието на публиката. Никой не обича дълги лекции, които да слуша с часове. 


Чуйте ключовите моменти от световноизвестни заглавия в Бързи Книги - първото мобилно приложение за аудиорезюмета на книги в България.  

Свалете приложението Бързи Книги безплатно сега:


Прочетете още: Осъзнат начин за успокояване и развитие на тревожния детски ум

Най-интересното от седмицата в MADAMSKO:

Share With: