HomeКРАСОТАKои алфа-хидрокси киселини подобряват текстурата на кожата?

Kои алфа-хидрокси киселини подобряват текстурата на кожата?

Kои алфа-хидрокси киселини могат да подобрят текстурата на кожата?

Kои алфа-хидрокси киселини подобряват текстурата на кожата?

Защо е важно да ексфолираме кожата си и как правилно да го правим с помощта на AHА киселини?

Ексфолиране и AHA киселини

Ексфолирането е важна стъпка в грижата за кожата, тъй като помага за премахване на мъртвите кожни клетки и разкрива по-озарена, гладка и по-млада кожа. Редовното ексфолиране може също да подобри ефективността на други продукти за грижа за кожата, като им позволи да проникнат по-дълбоко. Две популярни ексфолиращи киселини, които често се срещат в продуктите за грижа за кожата, са гликоловата и фитиновата. И двете са алфа-хидрокси киселини (AHA), които действат чрез разрушаване на връзките между мъртвите кожни клетки, което позволява лесното им отстраняване от повърхността на кожата.

В тази статия ще проучим ползите от ексфолирането с гликолова и фитинова киселина и как да ги включим в рутинната си грижа за кожата.

Какво представлява гликоловата киселина?

Гликоловата киселина се извлича от захарна тръстика и на първо място може да кажем, че е ексфолиант. Действа чрез ексфолиране на повърхността на кожата и разрушава връзките между мъртвите кожни клетки, което помага за подобряването на текстурата на кожата, отпушва порите, озарява и изравнява тена на кожата.

Гликоловата киселина има свойството да проникне по-дълбоко в кожата, като така стимулира фибробластите в дермата да произвеждат увеличени количества колаген. Стимулацията на производството на колаген стяга кожата и минимизира бръчките и фините линии.

Може да открием гликоловата киселина в различни концентрации в продуктите за грижа за кожата – от 5 до 70%. Ако трябва да обобщим с няколко думи ефектите от употребата на гликоловата киселина в козметиката, те ще са следните:

  • Подобрява цялостния външен вид на кожата
  • Намалява появата на фини линии и бръчки
  • Намалява хиперпигментацията и петната
  • Подобрява текстурата и почиства в дълбочина кожата
  • Оставя кожата озарена, гладка и сияйна

Какво представлява фитиновата киселина?

Фитиновата киселина е вид алфа-хидрокси (AHA) киселина, която се извлича от растения, по-специално от трици и ориз, царевица и пшеница. Както и гликоловата киселина, така и фитиновата действа като ексфолиант на повърхността на кожата и разрушава връзките между мъртвите кожни клетки.

Фитиновата киселина има и антиоксиданти свойства, които могат да помогнат за защита на кожата от увреждане, причинено от стресови фактори на околната среда като замърсяване и UV лъчи. Освен това, тя има свойства да се бори с признаците на стареене и изсветлява кожата, което прави фитиновата киселина перфектна съставка за справяне с хиперпигментация и възрастови петна.

За разлика от други АНА киселини, фитиновата се смята за по-щадяща, което я прави добър вариант за хората с чувствителна кожа. Може да открием различни продукти за грижа за кожата, които съдържат фитинова киселина – почистващи препрати, овлажнители, серуми и маски. Най-често я срещаме в комбинация с други АНА киселини, като гликоловата например, за да осигури по-добър ефект.

Как да използваме гликолова киселина?

Kои алфа-хидрокси киселини могат да подобрят текстурата на кожата?

акто с всеки ексфолиант е препоръчително да започнем с продукт, който съчетава гликолова киселина с хидратиращи съставки. Ако имаме чувствителна кожа, може да започнем да използваме гликолова киселина като съставка на измиващ продукт. Такъв е Facial Cleansing Gel + AHА на Natura Bisse Barcelona.

Този течен, почистващ гел, без усилие обновява кожата, освобождава я от натрупалия се себум и замърсявания, които запушват порите. Присъствието на алое вера във формулата успокоява и хидратира кожата, което го прави перфектен партньор на гликоловата киселина в козметиката. Съставките на почистващия гел гарантират чиста, копринено гладка и хидратирана кожа. Препоръчително е да се използва сутрин и вечер. 

Как да използваме фитинова киселина?

Kои алфа-хидрокси киселини могат да подобрят текстурата на кожата?

Както споменахме, най-добре е да съчетаем фитиновата киселина с други съставки  като гликоловата киселина. Може да я открием най-често в продукти като тоник, маски, серуми и пилинги, както и в Diamond Luminous Serum на Natura Bisse Barcelonа.

Този серум съчетава гликоловата и фитиновата киселина, а като резултат регулира производството на меланин, изсветлява петната и придава на кожата красив и равномерен тен. Концентрацията на киселини и ph по никакъв начин не увреждат кожата, тъй като са създадени с високи технологии.

Diamond Luminous Serum не просто обновява, но може да осигури множество ползи за кожата, включително подобрена текстура, намалени фини линии и бръчки, по-ярка и равномерна кожа. Използва се вечер, като има качества за подмладяване и стягане. Не трябва да се забравя и слънцезащитния крем, когато използваме продукти с киселини, тъй като те могат да направят кожата ни по-чувствителна към UV радиация.


Прочетете още: Сухата кожа – как да се грижим за нея през зимата | Madamsko

Най-интересното от седмицата в MADAMSKO:

Share With: