HomeМОДА2022 беше година на успех за модната електронна търговия

2022 беше година на успех за модната електронна търговия

2022 беше година на успех за модната електронна търговия

Данните от проучването на GLAMI обобщават предизвикателствата и постигнатите резултати от модната индустрия.

През последните няколко години възникнаха невъобразими събития, от които бяхме част и преживяхме. Вълната от предизвикателства в световен мащаб и в нашия собствен свят доведе до значителни промени в потребителските и бизнес перспективите и повлия на всеки аспект на икономиката и потреблението.

Година на успех за модната електронна търговия

Проучване на модната платформа GLAMI показва, че 2022 беше година на успех за модната електронна търговия като цяло, въпреки трудностите, пред които трябваше да се изправи. По отношение на своите бизнес резултати, 58% от партньорите на GLAMI гледат положително на 2022 година. 66% от тях отчитат увеличение на приходите си в сравнение с 47% през 2021 г. За 17% от приходите остават същите, каквито са били преди  турбулентната година, докато само 17% отчитат спад.

Още повече, именно модната индустрия се върна към нормалното си състояние, след 2 години на пандемия и ограничения, като потребителският интерес се насочи към обичайното „сезонно“ търсене.

Година на контрасти, но и на обновяване

Войната в Украйна, която започна през февруари, предизвика поредицата от събития, които разклатиха икономическото положение в световен мащаб. Инфлацията, която достигна драстичните 16,9% през ноември за България, бе най-голямото предизвикателство за модната индустрия и по-конкретно за модните онлайн магазини.

Индустрията отчита ръст на цени за енергия, наеми и материали за изминалата година. Именно заради високата инфлация, електронните магазини бяха принудени да увеличат разходите си за реклама, както и да въведат по-големи отстъпки на стоките си. Необходимостта за намаленията доведе до по-нисък марж на печалба. Данни от проучването на GLAMI показват, че разходите за реклама за 2022 година са се увеличили драстично в сравнение с предходната. Елементът на персонализация сред модното онлайн пазаруване също се е покачил значително.

С немалко предизвикателства се сблъска индустрията през 2022

Въпреки това, безспорен факт е, че всеки един от тези фактори е оставил отражение върху поведението на българските потребители. Особено през последното тримесечие на 2022. Както е известно за всички, дрехите и обувките не са продукти от първа необходимост. За това много от представителите на индустрията имаха оправдани притеснения за развитието на бизнеса си. Това беше особено показателно през най-важния период на годината за електронната търговия – този от Черния петък до Коледния сезон.

Въпреки че по-високата инфлация, геополитическите предизвикателства, енергийната криза и очакваното влошаване на макроикономическите резултати може да са оказали голямо влияние върху поведението на потребителите през последното тримесечие, възстановяването на търсенето през 2022 г. като цяло доведе до успешна година за модната електронна търговия.

Предстои година на оптимизъм за българската модна електронна търговия

Трудностите и предизвикателствата не успяват да уплашат или сломят духа на представителите на модната електронна търговия в България. Напротив – те са по-мотивирани от всякога и си поставят все по-амбициозни цели. Повече от половината участници в проучването на GLAMI споделят, че очакват 2023 да бъде още по-успешна от предходната, въпреки влиянието, което оказва инфлацията върху поведението на клиентите. 17% от тях са променили „поведението си“ през 2022 , което потенциално би засегнало търговията на дребно и тази година.


Прочетете още: 5-те модни тенденции, които ще завладеят пролетта на 2023 г.

Най-интересното от седмицата в MADAMSKO:

Share With: