HomeЗДРАВЕПериодът след раждането и следродилната депресия

Периодът след раждането и следродилната депресия

Периодът след раждането и следродилната депресия

Раждането на бебето е процес на трансформация на майчината телесна, личностна, социална, сексуална, професионална и други идентичности.

Още през бременността и след раждането в психичната ѝ дейност настъпват редица пренастройки. Това е естествен процес и се дължи на хормоналните и биохимичните процеси, които се извършват в мозъчната кора. 

Какво е следродилна депрсия?

Това е разстройство на настроението, което засяга част от жените след раждането на детето им. Майките със следродилна депресия преживяват чувства на тъга, тревожност, вина, които често водят до затруднено функциониране и извършване дори на обикновените им дневни активности. Те се чувстват отчуждени, неразбрани и самотни.

Колко често се среща тя след раждането, защо и кога?

Проучвания сочат, че това е период, в който могат да се появят и сериозни психични заболявания. И това не е рядко явление. Счита се, че през седмиците и месеците след появата на бебето, една на всеки десет жени преминава през симптоми, близки до депресията. 

Всички тези симптоми могат да се дължат и на големите внезапни хормонални промени, както и на новия начин на живот на жената след раждането, привикването към новото ежедневие и рутина, различна от познатата до сега.

Разбира се, в зависимост от тежестта на симптомите, времетраенето им и ресурсите на всяка жена говорим за различни степени на депресивно разстройство. Не винаги това, че сме преуморени, изнервени, нямаме необходимост да общуваме с близките ни означава, че страдаме от сериозен следродилен проблем. Но ако ние или близките ни забелязват, че сме продължително объркани, потиснати, нямаме желание за любимите ни дейности, държим се разсеяно или сме постоянно тъжни -може би е добре да поговорим за това, през което преминаваме, без да се чувстваме виновни. 

Как да я разпознаем?

Симптомите обикновено се припокриват, но най- честите от тях са резки промени в настроението, продължително чувство на тъга, гняв, срам и вина, интензивно чувство на раздразнителност. Чувстват се изолирани, срещат трудност при грижата за бебето, изпитват хронична умора, липса на апетит или преяждане, безсъние и не на последно място намалено либидо, което води след себе си други проблеми.

изтощена майка с бебе
Снимка: Freepik.com

Разлика между депресия и тревожност?

Да се тревожим е здравослвоно, в рамките на самосъхранението. Да се тревожим за всичко ново -здравето на детето ни, нахранено ли е, студено ли му е, са нормални усещания. Когато обаче те излязат от рамка, започнем прекомерно да посещаваме педиатъра, променяме ежедневната си рутина, тогава говорим за тревожоност. Депресията уточнихме по-горе. 

Майката  и бебето са свързане не само вътреутробно, но и от 6 месеца до година след като то се роди. Практически бебето остава в тази симбиоза и не прави разлика между вас и него, в неговата представа вие сте едно цяло и вие сте там за да му служите. 

Често сте чували изречението “успокойте се вие, защото бебето ви усеща”. Това е напълно вярно и има своето обяснение още по време на бременност – когато майката е тревожна или уплашена надбъбречната жлеза произвежда повече кортизол, който преминава през плацентата и стига до бебето. 

За да имаме спокойно бебе е много важно да стъпим на сигурна привързаност с него. 

Адаптация след раждането, необходима ли е ?

Категорично ДА! Дайте си време и на вас и на новия член на семейството да намерите своето място в новите роли. Търпение, физически контакт, пеене, приятни занимания ще подпомогнат процеса. 

Какво можем да направим?

За да са добре другите около нас, трябва ние да сме добре със себе си- клише, но вярно. Важно е да осъзнаем навреме, че най- добрият начин да се грижим за бебето си е когато първо се погрижим за себе си. Не случайно в самолета инструкциите за безопасност гласят: “Сложете кислородна маска първо на себе си!”.

Ако състоянието ви не отшуми до втората седмица след раждането е добре да потърсите помощ. Поговорете с някой за това, което усещате. Така, ще разберете, че не сте сами и имате нужда от подкрепа. Говорете с близките си, партньора си. Обяснете им, че имате нужда от време и емпатия за да преминете през това. Отделете време за себе си, говорете с други майки. Това, че не пърхате от щастие, както всички очакват от вас, не ви прави лош човек. 

В допълнение към личното страдание на майката депресията след раждането може да попречи на способността й да се свързва с детето си, което ще се отрази негативно на неговото развитие. За това е важно да се обърне внимание и да се избягва самолечение. 

Разпределяне на ролите в отглеждането на новия член

майка и баща щастливи с бебето си

В продължение на всичко казано дотук естествено идва и подкрепата от близките. Знаем, че майката прави всичко и познава нуждите на бебето най-добре. Но това не отменя здравословното участие на бащата, братя, сестри. В един момент бебето има нужда от комуникация и общуване със всеки член на семейството. Всеки един от тях отговаря на различни негови потребности, развива различни умения. Както се сформира майчинството, така е нужно да се сформира и бащинството на психично ниво.

Често срещани страхове след раждането на бебето

Тук списъкът е безкраен. Те са периодични в различните етапи и е добре да се консултират със специалист.

Основните са нещо ще му направя, нещо не правя като хората, какво не ми е наред и други. Доста често са трамплин към депресията и са напълно човешки и нормални. Важно е да сме внимателни да не прехвърляме тези страхове върху детето си, защото страхове, преживени твърде рано, във възраст в която нямаме още опитност и съпротивителни сили, може трудно да бъдат преодоляни и като възрастни. Естествено, илюзия е да се вярва, че човек може да държи детето настрана от своите страхове, но тук решаваща роля играе способността да го утешим и да му обезпечим сигурна среда. 

Запомнете – никога не сме готови. Никой не се събужда с мисълта ей сега знам и мога всичко, давайте го това бебе. Учим се всеки един момент и това ни прави по-опитни, можещи и силни. Детето ви не иска от вас да знаете и можете всичко – то има нужда просто от контакт и чиста безусловна любов. От вас – такива каквито сте. 


Фотка Георгиева
Фотка Георгиева е специалист клинична психология с основни интереси и области на консултантска практика: кризисна интервенция, проблеми със самооценката и общуването, хранителни разстройства, безпокойство, тревожност, стрес и чувство на неудовлетвореност, бърн-аут, проблеми по време на бременност и следродилна депресия и др. Тя е част от екипа на Медицински комплекс "Доверие" София и Център Empatium.
„Вярвам, че хората имаме силата да направим промените, които търсим. Има моменти в живота ни, когато се чувстваме обезсилени и откъснати от себе си и другите. Тук съм за да вървя с Вас по Вашето пътуване към изграждането на една силна личност.“ В своята рубрика Фотка Георгиева ще споделя мнение по актуални казуси, но и ще отговаря на ваши въпроси. Пишете на:  fotkavasileva@gmail.com

Прочетете още: Депресията – „Чумата на 20ти век“

Най-новото от седмицата в MADAMSKO:


Share With: