HomeСЪБИТИЯПиесата „Чест“ на Джоан Мъри-Смит

Пиесата „Чест“ на Джоан Мъри-Смит

снимка от пиесата ,,Чест"

Пиесата „Чест“ на Джоан Мъри-Смит

За първи път на българска сцена на 4-ти февруари в Театър 199 ,,Валентин Стойчев“ ще бъде представена пиесата ,,Чест“ на Джоан Мъри-Смит.

„Чест“ е безпощадно честна пиеса, написана с остро перо, с хумор и изящество. Тя деликатно и смело изследва изпитанията, през които човек преминава за да открие най-дълбокото значение на думата обич.

Какво се случва, когато споделените ценности и отговорности в един напълно хармоничен брак внезапно избледнеят? 

Онър и Джордж са женени от 32 години. И двамата са признати автори, макар поезията в живота на Онър да е отстъпила място на отдадеността й на съпруга и майка. Но когато се появява възможността един живот да се обнови, за сметка на щастието и сигурността на другите в семейството, сякаш целият свят се преобръща.

Ивайло Христов поставя пиесата във високо темпо. На сцената, изградена пестеливо и ефектно, четиримата чудесни актьори играят „на сто“. Събитията преливат едно в друго и се изострят безмилостно. Докато не се стигне до финала, може би малко задъхан, но много лиричен. Вижте какво сподели той за пиесата „Чест“…

Какво Ви привлече в текста?

снимка от пиесата ,,Чест"
снимка на Симон Варсано

В тази пиеса има много теми… Но може би това, което най-силно ме вълнува е как човек се справя с раздялата, със загубата. Всяка една загуба оставя печат върху човека. Как му се отразява, как се променя животът му нататък, как се променя характерът му? Всички герои в „Чест“ преживяват сериозна загуба. При някои това действа оздравяващо, при други – разрушително.

Как избрахте актьорите за тази постановка?

Разпределението е много особено нещо. Човек го вижда в съзнанието си. Да речем, Владо и Кати отдавна са ми в главата и като прочетох пиесата те ми се подредиха в ролитe на Джордж и Клаудия. Не знам, някак интуитивно правя тези неща. Но трябва да кажа, че съм много щастлив, че работих точно с тези четирима актьори!

Има ли виновен за това, което се случва в „Чест“?

снимка от пиесата ,,Чест"
снимка на Симон Варсано

Не виня никого от героите. Лесно е да се вини героя на Владо – Джордж. Но аз го виждам като трагическа личност, той е много силно потърпевш от своите собствени чувства и постъпки… Войната между половете е напълно безсмислена. Не ни ли стига това, което става в Украйна, та и война между половете?! Защо трябва да се воюва? Няма нищо по-хубаво от тази взаимовръзка, между жената и мъжа, благодарение на нея тоя свят светува. Но тя не е лесна…

Как мислите, че ще бъде приета „Чест“?

Много ми е любопитно. Очаквам да усетя срещата с публиката. Защото тая пиеса е някак провокативна, по един много интересен и по-различен начин… Но пък е много хубава!

Следващото представление на пиесата ,,Чест“ на Джоан Мъри-Смит е на 27-и февруари 2023.


Прочетете още: Дмитрий Юровски със симфоничен концерт в България

Най-интересното от седмицата в MADAMSKO:

Share With: