HomeМОДАХристияна Димитрова – за модата на голямата сцена и в България

Християна Димитрова – за модата на голямата сцена и в България

Християна Мутафчиева - за модата навън и в България

Християна Димитрова – за модата на голямата сцена и в България

Моделът и дизайнер Християна Димитрова за втори път гостува на MADAMSKO, за да си поговорим за модните тенденции преди Денят на Св. Валентин

Може да е млада, но Християна Димитрова вече е популярна в модните среди с марката си Stone Heart. Всяко облекло на марката има сърце от камък Сваровски, откъдето идва и името на марката.

Израснала в семейство на художници и с майка си, художникът и дизайнер Цветелина Русалиева, Християна е привлечена от модата от дете. Завършва средното си образование в Националното училище за изящни изкуства и магистратура по мода в Националната художествена академия.

Опитът като модел дава на Християна уникален поглед върху модата. Тя разбира важността на комфорта, лекотата на носене и малките, но важни детайли, които правят една дреха страхотна. Личният стил на Християна е женствен, романтичен и непретенциозен.

През 2018 г. тя дебютира с марката си Stone Heart и бързо получи признание в индустрията, като само две години по-късно спечели наградата „Изгряваща звезда“ на Академията за мода.

Християна е дефилирала на международния подиум в градове като Токио, Милано, Барселона, Истанбул и Атина, което я прави един от най-успешните български модели.

През януари тя ни сподели, че е имала възможността да посети и да бъде част от Годишните награди на Code Fashion. „Събитието беше направено с много стил и вкус, а голяма част от дрехите, които носих по време на ревюто определено ми допаднаха. “, сподели Християна. Вижте какво друго сподели тя…

Спомена, че си дефилирала в градове като Токио, Милано, Барселона, Атина и Истанбул. Кое е различното в тези градове, когато става въпрос за модната индустрия и изявите като модел?

Точно така, това беше преди десетина години. По отношение на модата, имаше доста разлики, и то главно в самите критерии спрямо нас, моделите. Навсякъде се харесват различни типажи, различни мерки и ръст. Колкото до модните ангажименти, например в Азия снимах главно комерсиални реклами, а в Барселона – списания. В Атина ме избраха за няколко ТВ реклами, а в Истанбул нямах почти никаква работа, явно изобщо не им допаднах като типаж. Милано – Милано си е столица на модата и там конкуренцията е безмилостно голяма. Като цяло навсякъде модата си е мода и мисля, че по- скоро различията идват от периода, в който съм била там, а не толкова от самата модна индустрия.

Наблюдавайки всички визии от модните шоута в тези градове, какви тенденции забелязвате?

Преди ревютата бяха доста по-различни от сега, тенденциите са се променили много, както и моделите, които дефилират. В момента имам чувството, че всичко се завъртя около интернет пространството и инфлуенсърите, които все повече се опитват да диктуват мода и да налагат стереотипи.

С какво модата в тези различни места по света, се различава от модата в България?

Една от главните разлики да работиш като модел в чужбина и тук, е в многото опции, които получаваш там. Всеки ден участваш в поне пет кастинга за работа, доколкото тук, са толкова за целия месец. Като цяло в България все се опитваме да достигнем до някакво Европейско ниво на мода, но си мисля, че все не ни се получава. Няколко бранда и модели успяха, но едва когато излязоха в чужбина. За съжаление нещата в момента ми изглеждат като в застой, но се надявам това да се промени в най-скоро време.

На какво трябва да набляга българската жена при избора си на облекло за 2023 г.?

Моето мнение е, че една българка трябва да набляга на стила и качеството повече, отколкото на табелите и марките, така да се каже. Също така е хубаво да се интересуваме и от нашите родни брандове и да се подкрепяме взаимно.

Понеже Свети Валентин наближава, на какво да наблегнем, когато избираме визията си за вечерта?

Аз лично за Свети Валентин ще избера черна рокля и червени обувки или чанта като акцент. Класика, обичам я и мисля, че тя е най- сигурния начин да впечатлим някого, особено ако е поне малко секси.

Научете повече за Християна, за нейната кариера и за нейният бранд в епизод 3 от нашия подкаст „Madamsko представя“.


Прочетете още: Даниела Ламбова за баланса между фотографията и кулинарията

Най-интересното от седмицата в MADAMSKO:

Share With: