HomeИНТЕРЕСНО5 жени в областта на науката, които трябва да знаете

5 жени в областта на науката, които трябва да знаете

5 жени в областта на науката, които трябва да знаете

5 жени в областта на науката, които трябва да знаете

На 11 февруари, отбелязваме Международният ден на жените и момичетата в науката.

Това е ден за отбелязване на постиженията на жените учени и за повишаване на осведомеността относно необходимостта от насърчаване на равенството между половете в областта на науката. Въпреки значителния напредък през последните десетилетия, жените и момичетата продължават да се сблъскват с множество бариери и предизвикателства, които им пречат да достигнат пълния си потенциал в областта на науката, технологиите, инженерството и математиката (STEM).

Според доклад на ЮНЕСКО само 35% от всички студенти, записани в области на обучение, свързани със STEM, са жени, а по-малко от 30% от изследователите в тези области са жени. Освен това, жените са недостатъчно представени на ръководни позиции в STEM индустриите, като само 28% от висшите управленски позиции се заемат от жени.

Ето и 5 жени, които са променили света и със сигурност ще бъдат източник на STEM-вдъхновение.

Пуджа Чандрашекар

Пуджа Чандрашекар
Снимка: TamilCulture

Пуджа е студентка в Харвардския колеж, учи биомедицинско инженерство, но променя научната сцена още в гимназията. Като второкурсник в гимназията, Пуджа основа ProjectCSGIRLS , „международна младежка организация с нестопанска цел, работеща за премахване на разликата между половете в технологиите“. ProjectCSGIRLS е домакин на семинари по компютърни науки само за жени и момичета и годишно техническо състезание за момичета от средното училище.

Д-р Джедида Айлър

Д-р Джедида Айлър
Снимка: National Geographic

Астрофизикът Джедида Айлър е награден изследовател и говорител на TED, който се застъпва за цветнокожите жени в науката. През 2014 г. тя стана първата афроамериканка, която спечели докторска степен по астрофизика от Йейлския университет. Тя завърши проучване за блазари, струи частици от центъра на свръхмасивни, хиперактивни черни дупки, които консумират светлина хиляди пъти по-бързо от средната черна дупка и могат да изстрелят тези частици със скорост 99,99% от скоростта на светлината. Сега тя продължава да изучава произхода на енергията от тези мощни черни дупки, преподава, говори за важността на приобщаването в STEM и дори е поканена в Белия дом.

Елизабет Блекуел

Елизабет Блекуел
Снимка: Bettmann / Contributor

Често виждането на страданието на друг ни тласка към действие, какъвто е случаят с Елизабет Блекуел. Когато тя чу неизлечимо болната си приятелка да желае да види жена лекар. Елизабет е родена в Англия през 1821 г., след което се премества в САЩ и работи като учителка. Тя учи частно с лекари, преди да бъде приета в Женева Медикъл в Ню Йорк, където не е била приета на сериозно от преподаватели или студенти. Тя устоява и отваря собствена практика, където първоначално изпитва финансови затруднения поради предразсъдъците спрямо нея. Заедно с няколко други жени лекари тя основава лазарет за жени и деца. По-късно създава Санитарната комисия на САЩ от 1861 г. под ръководството на Ейбрахам Линкълн, за да насърчи санитарните условия и здравето по време на война.

Мей Джемисън

Мей Джемисън
Снимка: Biography.com

Родена през 1956 г., Джемисън е първата афроамериканка, която пътува в космоса .  Тя прекарва детството си в библиотеки, четейки всичко за астрономията. Учи химическо инженерство в Станфорд и след това посещава медицинско училище в Корнел. След като става лекар, тя работи в Кения, Куба и в камбоджански бежански лагер в Тайланд. През 1985 г. тя решава да преследва мечтата си и кандидатства в програмата за обучение на астронавти на НАСА. Макар и забавена от опустошението на Challenger, тя беше избрана на следващата година като един от 15 сред 2000 кандидати. След това тя стана първата афроамериканка в космоса като един от шестимата астронавти на Endeavour през 1992 г.

Д-р Джейн Гудол

Д-р Джейн Гудол
Снимка: National Geographic/ Hugo Van Lawick

Как би могъл списъкът с влиятелни жени в STEM да бъде пълен без д-р Джейн? От нейната смелост да изучава дивите шимпанзета в горите на Танзания на 26-годишна възраст без никакво висше образование или обучение (въпреки че след това получава докторска степен в Кеймбридж). Към момента работата ѝ, е да е по света 300 дни в годината, за да разпространява послание за мир и устойчивост, към нейната организация за опазване на природата.  Д-р Джейн Гудол и нейната международна младежка програма Roots & Shoots е модел за подражание на всички нас.


Прочетете още: Милева Марич – жената зад Алберт Айнщайн

Най-интересното от седмицата в Madamsko:

Share With: