HomeМЕСТАКрасивият Кюстендил – 5 интересни места, които да посетите

Красивият Кюстендил – 5 интересни места, които да посетите

Снимка на надпис на Кюстендил

Красивият Кюстендил – 5 интересни места, които да посетите

Ако искате да усетите духа на Западна България, да се докоснете до българската история, до величествена природа, задължително трябва да посетите град Кюстендил.

Градът има свой собствен облик. Едно усещане за историческо минало. Той е притегателен център за много хора на изкуството и литературата. Великолепна природа, ароматни черешови дървета и спиращи дъха гледки. 

За какво се сещате, когато кажете Кюстендил?

Първата нещо е Владимир Димитров – Майстора. Художникът, прекосил границите на родината и познат навсякъде по света. Картините на Майстора, изобразил българката, нейния бит и красота, неизменно будят любопитство и възхищение у гостите на града.

Второто нещо, за което се сещате, са минералните извори. Кюстендил е ивестен като място за балнеолечение, а също и спа център, който разполага с изключително лековита, минерална вода.

Кюстендил е изпълнен с интересни места, църкви, музеи, джамии, картинна галерия, къщи в красив архитекрурен стил, малки живописни улички и прелестна природа, подходяща за планински туризъм.

Ето кои са най-известните забележителности в град Кюстендил:

Крепостта „Хисарлъка“

Снимка на крепостта „Хисарлъка“

Крепостта „Хисарлъка“ е най-известното място в града, което съхранява многовековна история. Тя е едно от най-предпочитаните места за раходка на кюстендилци, защото от върха на хълма, където са разкопките, се разкрива уникална гледка. Красива алея се спуска от върха, вие се между високи дървета и води към центъра на града. Въздухът е кристално чист, пейзажът е изумителен, особено при залез слънце.

„Хисарлъка“ е антична и средновековна крепост от IV – V век. Крепостта е изградена като многоъгълник и следва особеностите на терена и не е имала точен архитектурен план, който да се спазва през този период на строителство.

На места крепостната стена е широка 1.60 м., на други достига до 3 м. Крепостта е била използвана активно през различни периоди, което е установено при разкопките и възстановяването й. Тя е с национално значение и е обявена за паметник на културата.

Около възстановените крепостни стени и кули има много дървета, които образуват прекрасен парк за отдих. Може да се разхождате свободно из него, защото не се плаща вход. Ако решите да се освежите или хапнете, може да изпиете едно кафе в заведението, което е при самия вход. В близост има зоопарк за развлечение за децата. Алеите са асфалтирани и подходящи за разходка. Има специално обособена тераса, която разкрива панорамна гледка към града и Северна Македония. Там е подходящо място да си направите снимки.

Художествена галерия „Владимир Димитров – Майстора“

снимка на шадравана пред галерията на Владимир Димитров  Майстора

Галерията се намира в красив градски парк и представлява неразделна част от колорита на това място. Тя е част от Стоте национални туристически обекта в страната.

Създадена е през 1959 година, а през 1972 се помества в нова, специално построена сграда. Галерията има 8 експозиционни зали.

В основата на нейните колекции стоят 50 картини на Майстора, които са в постоянната експозиция. Правят се периодично и други тематични изложби на различни местни и други художници.

Пред художествената галерия се издига скулптура на Владимир Димитров – Майстора. Мястото е привлекателен център за много събития и изложби. Едно от най-посещаваните места в Кюстендил.

Създава изключително усещане за спокойствие, творчески дух и красота.

Работното време на галерията е всеки ден от 10.00 ч. до 18.00 ч.

Цените на входните такси са: 4 лв. за ученици, студенти, деца (от 7 до 18 г.) и пенсионери.

Възрастен – 6.00 лева

Семеен билет – 12.00 лева

Беседа – 20.00 лева

Безплатни посещения за деца до 7 години

Вход свободен: всеки четвъртък

Еврейският пазар

Еврейски пазар „Шалом“ се намира в центъра на града. Изключително цветна и оригинална постройка е това великолепно място. Който не е посетил пазара, трябва да го види в следващата си разходка до Кюстендил.

Еврейският пазар се намира точно на оживената централна търговска улица в града и вътре може да откриете малки магазинчета, кафенета и пекарна. Разчупена архитектура и приятна обстановка, която сякаш ни връща назад във времето. Едно ароматно кафе сред очарователната обстановка на това място ще създаде незабравими спомени.

На приземния етаж има магазини за дрехи, книжарница, кафене. На горния етаж има офиси, магазин за компютри, кафене.

Настроение създават и малките фонтанчета, които са изработени от цветна мозайка. 

Постройката вдъхва уют и комфорт за приятно прекарване. 

Църквата „Св. Мина“ в Кюстендил

Снимка на църквата „Св. Мина“ в Кюстендил

Църквата „Свети великомъченик Мина“ се намира в почти в центъра на града на запад. Това е един от най-внушителните храмове в цяла България. Изключително красиво и ценно място като историческа забележителност.

Най-интересното за нея е, че представлява умален модел на катедралния храм в София „Св. Александър Невски“. Учудващо е колко много църквата прилича на софийската катедрала – с куполите, архитектурата и разположението на постройката.

Храмът изненадва с двата високи купола, които заедно с другите изразяват Исус и двусъщната природа на богочовека Исус. Много прозоречни ниши го правят изключително архитектурно творение.

Построен е през 1934 година в съседство до стара възрожденска църква „Св.Мина“.

Сградата е богато украсена с орнаменти и корнизи, а вътрешността е изпълнена със стенописи с филигранна изработка. И в момента е действащ храм на Българската православна църква.

Джамия „Ахмед бей“ 

Снимка на джамията „Ахмед бей“ 

Джамията „Ахмед бей“ се намира в центъра на град Кюстендил и е разположена в близост до римските терми. Известна е с това, че в момента е изложбена зала на Регионалния исторически музей в града. Тя представлява паметник на културата с национално значение.

Джамията е голяма и внушителна с огромни мраморни колони и подпори, и широк купол. Входната част е запазена в оригинал. Материалът за строеж е бил тухли и каменни блокове. Украсата се определя от периода на средновековието с отличителния корниз „вълчи зъб“ и друга пищна орнаментика.

Римските терми, които са открити непосредствено до нея са ценни археологически и исторически обекти от епохата на Римската империя.

Древното име на Кюстендил е било Пауталия и също се свързва с изобилието на минерални извори в града.

До сега са разкрити около 1000 кв.м и се смята, че сградата е представлявала обществена баня, т.н. асклепион.

Термите също са обект с национално значение.

Кюстендил е един изключително зелен, красив и привлекателен за туризъм град. При следващите ви планове за почивка, може да го включите в списъка ви за посещение.

Източници: Wedding day, Кюстенсил.


Прочетете още: 10 необичайни паркове на планетата и техните характеристики


Най-интересното от седмицата в Madamsko:

Share With: