HomeИНТЕРЕСНО8 неочевидни признака, че пропилявате живота си

8 неочевидни признака, че пропилявате живота си

8 неочевидни признака, че пропилявате живота си

8 неочевидни признака, че пропилявате живота си

Случвало ли ви се е да спрете и да се замислите дали не пропилявате живота си?

Много от нас живеят като катерица на колело. Постоянно тичат нанякъде, правят нещо, правят някакви планове. Но понякога трябва да спрете. Най-малкото, за да си зададете един важен въпрос: вървя ли изобщо в правилната посока?

Как да разберете, че пропилявате живота си? Колко далеч сте се отдалечили от собствените си идеали и цели, които обикновено се поставят в детството? Ако искате да станете страхотен спортист или бизнес жена, но вместо това водите сив, незабележим живот, тогава всичко е ясно. Заедно с психолога Виктор Адвахов решихме да разберем какви са неочевидните признаци за това, че се отдалечавате от живота на мечтите си.

Признак 1: Живеете според мнението на роднините

Ако все още изпълнявате волята на родителите си или, още по-лошо, живеете с тях и сте на тяхната заплата. Ако родителите определят в колко часа трябва да си вкъщи, с кого да поддържаш връзка, къде да работиш и да си почиваш, с кого да общуваш, то това е краят на твоите розови мечти. Невъзможно е да се реализирате в такива условия.

 „Веднъж работех с двама млади хора, деца на голям чиновник“, казва Виктор Адвахов. – До 20 години те са напълно отвикнали да решават нещо в живота си. Татко ги изпрати да учат във Великобритания. Той реши, че и двамата трябва да обичат ските. Бащата вече знае къде и за кого ще работят и най-вероятно ще им намери „достойна половинка“ от висшето общество. Изглежда, че животът на тези момчета е успешен. Но е ясно, че тези млади хора са били в пълна апатия. Те бяха дълбоко нещастни. Те никога не са определяли нищо в живота си и никога няма да го направят. Извън играта. Така че моят съвет към вас: посрещнете живота лице в лице с всичките му изпитания.

Признак 2: Имате монотонен и скучен живот

„Денят на мармота“. Монотонност, навици и ежедневни ритуали. От понеделник до петък: домашна работа, а през уикендите приятели или роднини. И ти отива. Изобщо не се стремите към саморазвитие и промяна. Един вид комфорт и пълна предвидимост. Изключително трудно е да се излезе от такова „блато“, защото това изисква решение, което е дори страшно да се вземе, а а камо ли да се направи. Може да не ви се вярва, но някои все още се опитват да внесат нещо ново в живота. И те успяват!

жена обмисля живота си докато е в градския транспорт

Признак 3: Не посещавате нови места.

И не се запознавате с нови хора. Когато човек си спомня най-добрите си моменти, това определено не са къщи или работа. Обикновено това са напълно нови държави и нови места. Не пропускайте тази възможност! Особено дълбоки впечатления се трупат не от пакетни обиколки до стандартни хотели, а от самостоятелно пътуване. Дори срещата с нови хора във вашия град ви мотивира да хвърлите нов поглед върху това, което вече сте постигнали.

Признак 4: Прекарвате много време в обсъждане на живота на други хора и клюки.

Това включва и дълги прегледи на безкрайната емисия на социалните медии. Има звезди, красиви хора, пари, сбъднати мечти. Както се казва, „нямаме собствен живот, така че поне ще гледаме чуждия“. Ако направите това, най-вероятно сте „попаднали“ в детството. Били сте потискани дълго време и правени незначителни. Тази нагласа може да се „поправи“ с помощта на психолог. Потапянето в миналото по правилния алгоритъм възстановява самочувствието. След това копирането на някого вече изобщо не е интересно. Искам да опитам и да експериментирам, получавайки свой собствен уникален опит.

Признак 5: Успехите на другите хора ви карат да ревнувате и да се дразните

Губите си времето, опитвайки се да спрете успешен човек от ваша гледна точка. Критикувате го под различни предлози и обезценявате. Вашият фокус е повече върху намирането на грешки, отколкото върху ученето от по-успешните. Тази нагласа се формира от натрупаните провали в миналото. Всеки път, когато се сравнявате с някого в ума си губите. Отново и отново. Това води до тъга и раздразнение. Правилните психотехники почистват неуспехите и премахват такава реакция, благодарение на което получавате други насоки.

жена обмисля живота си докато е на работното си място

Признак 6: Вие преследвате представите за „успешен човек“.

А именно: пари, статус, признание, възхищение, похвала, красиви снимки в социалните мрежи, висшето общество, най-новият смартфон, модни чанти, марки и така нататък. Обикновено в терапията се оказва, че това са натрапени цели. Човек ги е взел, не защото е искал, а защото са одобрени от обществото. Такъв човек обикновено няма воля, не се стреми към саморазвитие. И обикновено това се случва, защото има пропуски в образованието.

Признак 7: Мразите работата си или семейния си живот

Или вашите колеги и приятели. „Веднъж работех с мъж, който се прибра след работа и просто седеше в колата още час и половина“, спомня си Виктор Адвахов. – Причина: у дома му имаше много критика и караница. Той не беше обичан, той беше необходим само като източник на доходи. Подобна е ситуацията на нелюбима работа с екип, наподобяващ плетеница от змии. Не е трудно да се досетите, че човек, живеещ в такива условия, е дълбоко нещастен, често боледува и изпада в беда. За да се наслаждавате на живота и общуването, трябва да се обградите с приятни хора!

Признак 8: Вие сте запален работохолик и няма нищо друго в живота ви

Или другата версия, това е, когато семейните задължения ви поглъщат без следа. Обикновено това се случва при млади майки или в голямо семейство. Чувствате се като безплатно приложение за деца и домакинство. Просто няма място за други интереси и личен живот. Изтощаващо е физически и психически. Трябва да помним, че всичко в живота е баланс. Не трябва да позволявате да бъдете погребани живи или да пренебрегвате интересите си.

Ако се откривате в един или повече от знаците, тогава трябва да се замислите. Време ли е да започнете да правите нещо със себе си? Всичко може да се промени към по-добро: цели, ценности, емоции, мислене. Да не говорим за работа, приятели и местожителство.

Животът е един и струва ли си да го преживеете съвсем не така, както сте си мечтали.

жена с болки в главата

Прочетете още: Личностен тест: Какво виждате първо?

Най-интересното от седмицата в MADAMSKO:

Share With: