HomeСРЕЩИЕдна история за борбата за живот – историята на Моника от Севлиево

Една история за борбата за живот – историята на Моника от Севлиево

Една история за борбата за живот - Моника от Севлиево

Една история за борбата за живот – историята на Моника от Севлиево

Нестихващата воля за живот на Моника Георгиева и нейната „Португалска приказка и всичко останало“

Вдъхновяваща, мотивираща и истинска е историята на Моника от моя роден град – Севлиево. Един малък град, а всъщност едно голямо семейство, което години наред се бори за живота и възстановяването на своето талантливо и борбено дете. 

За мен тази история е изключително лична и съкровена, защото познавам Моника и нейното прекрасно семейство, което въпреки трудностите се справя вече девет години с тежката диагноза – множествена склероза. Годината в 2014, а мястото е Александровска болница. Тогава става ясно, че животът има по-различни планове за това младо момиче, чиито път тепърва предстои. Започва лечение чрез вливания с Rebif, които организмът отхвърля. След това започват опитите с Imunovenin, след които Мони силно се влошава. 

През годините Моника поддържа блог, в който разказва своите истории, преживявания, мисли и мечти

Въпреки тежкото си състояние, което я лишава от двигателни способности и възможността да общува свободно, тя не губи сили и надежда и преди няколко дни официално издаде своята първа книга – „Португалска приказка и всичко останало“.

„Обичам да пиша, да разказвам истории, да пътувам. Не обичам “празните” приказки и повърхностните разговори. Няма да ме чуете да казвам, че скучая, защото не скучая. Оценявам и най-малките неща в живота, същевременно с това не губя от поглед голямата картина.“

 Моника Георгиева 1
Снимка: Личен архив

Позитивизмът, силата на духа и вярата са качествата, които правят Мони различна и уникална. Без да се предава или да моли да помощ, тя споделя своята история открито и търси подкрепа

Независимо от диагнозата, моето съзнание може да визуализира и да изкачва достатъчно “планини”. Всеки ден си изкачвам моите “планини”, под формата на прости ежедневни дейности. Или пък някакви отдавнашни планове… Хубаво е да се намираш над “памукови облаци”.

Сннимка: Личен архив
Снимка: Личен архив

Всички имаме мечти, за които се борим и цели, за които работим здраво. Мони завършва бакалавърската си степен със специалност „Маркетинг“ в Икономическия университет в град Варна с надеждата да развие своя потенциал. Съдбата обаче е отредила друго и я сблъсква с предизвикателството да се справи с това коварно заболяване. 

Към днешна дата единственото решение за Мони е роботизирана рехабилитация, за която трябва да идва в София два пъти месечно. За един рехабилитационен курс са необходими 6 000 лв. Тя споделя, че би била щастлива на възможността и дори за една процедура месечно,  за да не прекъсва малкия постигнат прогрес. Подкрепата, която бихме могли да дадем на Мони ще и даде криле да продължи да се бори и да твори. Тя пише в блога си:

„Всички имаме трудни моменти. Моменти, в които се огъваме точно както дървото се огъваше под тежестта от снега. Всеки ден се огъваше повече и повече. Но единственото, което се оказа от значение е, че дървото се изправи. И “продължи”. Толкова.

Природата дава прости примери, които вярвам всеки може да асоциира с даден момент от живота си. Оглеждай се по-често. И щом едно дърво може, защо ти да не можеш?“

Мони отговори на някои въпроси от нас, за което ние й благодарим. Тя сподели, че в момента се чувства като дете, което опознава един нов свят и всекидневно чувства и осъзнава нови неща за себе си. За нея книгата е една сбъдната мечта и би се радвала повече хора да достигнат до нея и да я прочетат. Моника не приема своето заболяване като всекидневна борба, а гледа на всичко случващо се като едно изпитание на духа и тялото, като мечтае за прогрес и сила, която да продължава да я “дърпа” напред. В заключение тя благодари на всички, които са били до нея и я подкрепят и днес, но най-вече изпитва благодарност към себе си и своята нестихваща воля за живот. 

Моника не би поискала вашата помощ, но аз ще го направя, защото красотата на нейната история ме вдъхнови и докосна. 

Личната сметка на Моника:

BG54STSA93000019432292

Моника Николаева Георгиева

Банка ДСК

Цена на книгата: 30лв.


Прочети още: Али Хейзълууд издаде новата си книга “Любов и неврони”

Най-интересното от седмицата в MADAMSKO:

Share With: