HomeМОДАСпоред проучване 2022 бе годината на официалното облекло

Според проучване 2022 бе годината на официалното облекло

Според проучване 2022 бе годината на официалното облекло

Според проучване 2022 бе годината на официалното облекло

Проучването на GLAMI показва кои са най-популярните брандове, цветове и тенденции след две години изолация

Модната индустрия се възстанови след две години предизвикателства с ограничения, свързани с пандемията, но предпочитанията на модните ентусиасти претърпяха голяма промяна. По време на пандемията българските потребители се фокусираха основно върху закупуването на спортни облекла и обувки. Въпреки това, тъй като светът започва да се връща обратно към нормите отпреди пандемията, се наблюдава значително увеличение на продажбите на официално облекло. Уникалната модна платформа GLAMI споделя интересни факти и данни за развитието на българския моден пейзаж, включително избора на облекло и начините, по които то се комбинира за различни поводи.

Животът никога няма да бъде същият

Вдъхновени от живота си на ограничения и този на свобода, българските модни потребители намират нов живот на своите модни находки. Забелязва се тенденция в комбинирането на артикули така, че да могат да бъдат носени за различни поводи – от офиса, до вечеря навън. Проучването на GLAMI показва ръст от 91% на продажбите на дамски лоуфъри и мокасини и паралелно с +79% закупени чифтове кецове. Комбинацията на блейзърите с тениски, спортни панталони (+39% продажби) и ежедневни обувки е сред най-популярните тенденции, забелязани на българския пазар. Възможно е икономическата ситуация да подкрепи тази тенденция още повече, тъй като потребителите ще избират по-универсални дрехи.

Кои са цветовете на 2022 г. ? 

Неутралните цветове винаги са печелили популярност, когато става въпрос за дрехи и обувки. Причината за това е, че могат да бъдат съчетани с повече различни артикули от гардероба ни и никога няма да излязат от мода. Въпреки че черното винаги заема достойното първо място за 2022 г., според проучване на GLAMI ярките цветове са все по-предпочитани от българските потребители и лека-полека започват да изместват неутралната гама от гардероба на дамите. 

Оранжевото набира преднина в надпреварата за най-популярен цвят. След 2-годишната изолация и рестрикции, оранжевото стана основен символ на оптимизъм и чувство за щастие. Въпреки че не е най-очевидният избор, то може да бъде истински стилно, ако бъде стилизирано правилно. 

Лилавото също е сред фаворитите по избор на българите. По-конкретно, един конкретен нюанс – Veri Peri, който беше определен за цвят на годината през 2022 г. от Pantone. Интересен факт е, че лилавият цвят е едновременно иновативен и успокояващ, като присъства основно във видеоигрите. 

Въпреки многобройните си нюанси, зеленото печели своята популярност с един конкретен свой вариант – Bottega green. Той стана един от символите на италианската луксозна къща Bottega Veneta, което скорострелно го направи и един от най-желаните цветове за годината. Нюансът е изключително влиятелен за модната сфера, както и основен „партньор“ в съдържанието на модните инфлуенсъри. 

модни облекла в зелено, оранжево и лилаво

Кои са 5-те любими продукта на българина и топ 3-те най-предпочитани марки? 

В днешното бързо икономическо развитие жените обръщат все повече внимание на собствения си имидж. По отношение на обличането и съчетаването, те често избират облекло с определен, но и едновременно разнообразен, стил и вкус. Едно нещо обаче не се е променило – любимият моден артикул на жените: роклята.

Дори и по време на локдаун и пандемия, най-желаните артикули за българския потребител са в категорията дамски рокли. Това сочат данни от проучване на GLAMI, проведено за дадения период. Интересен факт е, че повечето от тях спокойно биха могли да бъдат носени на различни събития като сватби и кръщенета. Проучване на модната платформа за 2022 г. потвърждава, че най-популярният продукт сред жените по отношение на кликове е роклята с флорални мотиви

Освен, че придава женственост и нежност на всяка една дама, роклята е универсален артикул и може да се носи за различни поводи. Например, комбинацията между флорална рокля с най-харесваните кецове според анкетата на GLAMI – Liu Jo Silvia. Този тоалет би могът да се носи както по време на работа, така и за вечерно излизане с приятели. Въпреки, че за последните няколко години спортният стил беше най-популярният, категория „кецове“ е доминираща в предпочитанията на българина и за 2022 г., като 5 от топ 10 на най-харесвани продукти са маратонките. Най-популярният модел за всеки пол и възраст е Adidas Runfalcon.

Спортните марки са сред най-популярните на българския пазар. Сред топ 3 фаворитите на потребителите се нареждат Nike, Guess и Adidas, следвани от Liu Jo, Puma и Hugo Boss. Техните продукти бяха харесвани и добавени в списъците с желания на българите за изминалата година.

Факт е, че пандемията постави многобройни ограничения както за нас, така и за нашите планове, особено за летните. За последните години, много от нас не успяха да се срещнат с любимото морско синьо на живо, а само на снимка или спомен. Това лято обаче нещата не стояха така. Плажовете бяха изпълнени с живот, музика и добро настроение. Именно заради това сред най-търсените продукти на 2022 година е и банският на Agent Provocateur.  

Какво е SMARTORIAL?

И един любопитен факт – търсенето на думата „smartorial“ в Google се е увеличило повече от два пъти през 2022 г. За тези от вас, които все още не са запознати с термина, той идва от италианския лейбъл „Canali“, който определя Smartorial като комбинация от желанието за носене на “спокойни” дрехи и желанието да се обличаш по изискан начин. А дали това ще бъде трендът за 2023?


Прочетете още: 2022 беше година на успех за модната електронна търговия

Най-интересното от седмицата в MADAMSKO:

Share With: