HomeМОДАПако Рабан – един от водещите новатори в модата ни напусна

Пако Рабан – един от водещите новатори в модата ни напусна

Снимка на Пако Рабан на едно от модните му шоута

Пако Рабан – един от водещите новатори в модата ни напусна

На 3-ти февруари испанската група Puig, която контролира модната къща Paco Rabanne потвърди тъжната вест.

На 88-годишна възраст Рабан беше запомнен като моден маниак, чиято футуристична визия и използване на неконвенционални материали оставиха голяма следа – която все още отеква.

Рабан е роден на 18 февруари 1934 г. с името Франсиско Рабанеда и Куерво в испанския баски град Пасая. Майка му е била главна шивачка в Balenciaga, а баща му е бил в испанската републиканска армия. Младият Франсиско Рабанеда и Куерво разбира важността на облеклото още в ранна възраст.

Рабан е едва на 5 години, когато баща му е застрелян от франкистите, което кара семейството му да избяга. Те прекосяват Пиренеите пеша, за да стигнат до Бретан, в Морле, регион във Франция, към който той дълбоко се привързва.

Но образованието му го отвежда във френската столица. Той учи в продължение на десетилетие в École Nationale des Beaux-Arts в Париж. Там първо се фокусира върху архитектурата, преди да скицира дрехи и да извайва тъкани. Там той се среща със специалиста по стоманобетон Огюст Пере, от когото изгражда вкуса си към необичайни материали.

Пако Рабан като един от водещите новатори в модата

Снимка зад колисите на модно ревю на Пако Рабан, който оправя рокля.

Рабан за първи път се появява на екрана на модния радар през 60-те години на миналия век. Това е десетилетие, което отразява бунтарския му темперамент и насърчава желанието му да постави дрехите в хармония с времето, като представя първата си самостоятелна колекция  “Manifesto: 12 Unwearable Dresses in Contemporary Materials” („Манифест: 12 неподходящи за носене рокли от съвременни материали“). Боси модели, облечени в Rhodoid пластмаса, нарязана на ленти и задържана с метални пръстени, се разхождаха по подиума на Hôtel George V под звуците на Pierre Boulez. Le Nouvel Observateur сравнява шоуто на Рабан с „пластмасова бомба“ в света на модата. Месец по-късно, Рабан представя колекцията в Ню Йорк, където изумените зрители реагират с по-голям ентусиазъм.

Rabanne скоро става любимец на американската модна преса. Той провокира чрез нестандартни цитати. Следват още нововъведения: рокли и палта от метали; сватбени рокли от хартия; „рокля за бижута“, изработена от девет килограма чисто злато, моделирана от френската певица Франсоаз Харди на международния панаир на диамантите през 1968 г.; дрехи с еластична лента, изработени от гума с ресни, и болеро от бяла норка и стоманен диск.

Рабан беше и сред първите модни дизайнери, които наемат черни модели. Той беше европейският дизайнер, който най-пълно въплъщаваше духа на времето на 60-те години, съчетавайки и противодействайки на научно-фантастичната футуристична естетика със средновековна изработка.

Имена като Бриджит Бардо, Джейн Фонда, Джейн Бъркин, Одри Хепбърн и Елизабет Тейлър започват да носят моделите му. Благодарение на тях кръгозора на рабан се разширява отвъд бунтарските среди. Пако Рабан се превръща в име, което се асоциира със секссимволите на десетилетието. То утвърждава твърдението на един от най-близките приятели на дизайнера – испанският сюрреалистичен художник и икона Салвадор Дали, който споделя: „В Испания има само двама гении: аз и Пако Рабан.”

Пътят на Пако Рабан в парфюмерията

Той поддържа динамиката на кариерата си през 70-те години и се фокусира в аромати, които след това се превръщат във финансовата основа на неговата империя. Той представя Calandre през 1969 г. в Испания, Франция и САЩ, като поставя началото на международното развитие на Puig.

Paco Rabanne Pour Homme излиза през 1973 г., проправяйки пътя за хитовото портфолио от мъжки аромати на марката. Тогава емблематичният Metal стартира през 1979 г. Но, както при повечето културни революции, започнали през 60-те години, до 1980 г. Rabanne губи инерцията си и е принуден да предаде светлината на прожекторите на ново поколение дизайнери като  Готие, Кастелбажак, Клод Монтана и Мюглер. Дизайнерът се оттегля от модата през 1999 г., след последното си модно шоу, което се провежда на 17 юли. Същата година той отбелязва 33-тото си кутюр представяне. След това Рабан рядко се появява в очите на обществеността.

Снимка на Пако Рабан с модели, носещи неговите дизайни.
Източник: Mirrorpix/Getty Images

Визиите на Rabanne за бъдещето надхвърлят модата. Рабан също е един от първите дизайнери, представили аромат онлайн в средата на 90-те години. Използвайки вече несъществуващия сайт за електронна търговия CyberShop, ароматът на Rabanne XS Pour Elle прави своя дебют онлайн месеци преди да се появи по рафтовете на универсалните магазини. Rabanne направи в промоцията още една крачка напред като сам участва в чат сесия на живо на сайта.

Завръщането на Пако Рабан

Базираният в Барселона Puig съживява пасивния моден бизнес на Rabanne през 2011 г., първо с индийския дизайнер Маниш Арора. Французинът Жулиен Досена, възпитаник на ерата на Никола Гескиер в Balenciaga и популярна фигура на парижката сцена, ръководи модната къща от 2013 г.

Бързо напредва до днес и парфюмният бизнес Paco Rabanne. Той е най-известен с франчайза си за мъжки аромати, който се класира на трето място в световен мащаб през 2021 г. Той има три мъжествени стълба — One Million, Invictus и най-скоро Phantom, с форма на робот, свързана бутилка.

През юли 2022 г. Paco Rabanne стартира Fame, ароматът за жени, с лице на Elle Fanning, който има за цел да насочи холивудския блясък с парижки привкус и да катапултира марката в стратосферата на женските аромати.

Следата, която остави гениалният дизайнер Пако Рабан

Снимка на Пако Рабан с модели, носещи неговите дизайни.
Източник: Стефан Кардинале/Корбис

Френският министър на културата Рима Абдул Малак казва, че Рабан „взриви границите на модата“ още от първата си колекция.

„Поздравявам иконобореца, гениалният дизайнер, който облече Франсоаз Харди в злато и диаманти, този „моден металург“, който маркира въображението ни за вечността“, каза тя.

Директорът на Palais Galliera Мирен Арзалуз нарича Рабан „непоправим иконоборец“, който остана верен на визията си до пенсионирането си. „Неговият ангажимент да постави под въпрос установените представи за модата, неговото експериментиране с неконвенционални материали и неговата архитектурна визия са в основата на някои от най-емблематичните творения на 20-ти век.“

Кариерата на Рабан в света на модата беше нетипична. Въпреки че той нарече своята империя за мода и аромати „къщата на Рабан“, неговата династия никога не се институционализира по начина на Сен Лоран или Кристиан Диор. Вместо това той остана в здрача, с един крак в настоящето и другия в миналото.

Джорджо Армани споделя пред медиите „С Paco Rabanne губим един автентичен футурист, експериментатор, който винаги е насочен напред, винаги е отворен към утрешния ден.”


Прочети още: Една история за борбата за живот – историята на Моника от Севлиево

Най-интересното от седмицата в MADAMSKO:

Share With: