HomeКУЛТУРА15-то издание на изложбата „Майстори на фотографията“

15-то издание на изложбата „Майстори на фотографията“

15-то издание на изложбата „Майстори на фотографията“

15-то издание на изложбата „Майстори на фотографията“

Националната галерия и Фондация “Мусиз” представят „Майстори на фотографията“. Изложбата включва 61 цветни и черно бели фотографии, в които Джон Малкович се превъплъщава в образите на известни личности.

Премиерната презентация на Сандро Милър на 18 февруари от 11:00 до 12:30 часа в Квадрат 500, пл. „Св. Александър Невски”, ул. „19-ти февруари” № 1. Може да посетите изложбата до 30 април.

Амeриканският фотограф Сандро Милър и холивудският актьор Джон Малкович пресъздават най-емблематичните образи във фотографията от ХХ и ХXI век в серията „Малкович, Малкович, Малкович: Почит към майсторите на фотографията“. Изложбата включва 61 цветни и черно- бели фотографии, в които Джон Малкович се превъплъщава в образите на известни личности.

През 2013 Сандро Милър решава да осъществи проект, който да отдаде почит на авторите, които повлияват на собствената му кариера

Снимка: Sandro Miller / Courtesy Gallery FIFTY ONE Antwerp
Alberto Korda.Che Guevara (1960), 2014 ┬й Sandro Miller Courtesy Gallery FIFTY ONE Antwerp
Снимка: Sandro Miller / Courtesy Gallery FIFTY ONE Antwerp

Избира 35 фотографии, които да възпроизведе. Сред тях са снимката на Ървинг Пен, показваща свития в ъгъла Труман Капоти; Мерилин Монро от Бърт Стърн; образът на мигрантката с деца, уловен от Доротея Ланг; автопортретът с автомат на Робърт Мейпълторп; иконичната снимка на Джон Ленън и Йоко Оно от Ани Лейбовиц; класическата фотография на Даян Арбъс на момчето с играчка ръчна граната; пчеларят на Ричард Аведoн и други.

Сандро Милър се свързва с Джон Малкович, който веднага се съгласява да участва

Говорейки за него, Милър отбелязва: „Джон е най-талантливият и творчески неуморим човек, когото познавам. Неговата гениалност не познава граници. Мога да му предложа някакво настроение или идея и само след миг той буквално се превъплъщава в дадения образ пред очите ми. Той вярва безрезервно в работата ми… Наистина съм благословен с приятел и сътрудник като него.”

Успехът на Сандро Милър в света на рекламата му позволява да реализира и личните си проекти, включващи работата му в Куба, заснемането на американски блус музиканти и танцувални трупи, както и частично представеното в тази изложба дългогодишно творческо сътрудничество с Джон Малкович, негов стар приятел и съмишленик. За първи път Милър се среща с Малкович в края на 1990-те, докато работи по задача, възложена му от Театър Steppenwolf. Шестнадесет години по-късно Сандро и Джон отново работят заедно, доказателство за което е серията „Малкович, Малкович, Малкович: Почит към майсторите на фотографията“.

Сандро Милър e американски фотограф, двукратен носител на международната награда за фотография на фондация Lucie

Снимка: Sandro Miller / Courtesy Gallery FIFTY ONE Antwerp
Diane-Arbus.Identical-Twins-Roselle-New-Jersey-1967-2014┬й-Sandro-Miller-Courtesy-Gallery-FIFTY-ONE-Antwerp
Снимка: Sandro Miller / Courtesy Gallery FIFTY ONE Antwerp

През 2014 е удостоен за постиженията му в областта на фотографията като „Международен фотограф на годината“, а през 2015 – за серията „Малкович, Малкович, Малкович: Почит към майсторите на фотографията“. Редица професионални конкурси нареждат Милър сред 200-те най-добри рекламни фотографи в света.

След като вижда творбите на Ървинг Пен, Сандро Милър още на шестнайсетгодишна годишна възраст разбира, че иска да стане фотограф. В голяма степен самоук, той черпи знания от албумите, публикувани от множество велики артисти, добили култов статус в историята на фотографията. Чрез техните снимки усвоява изкуството на композицията, осветлението и портрета. С многобройни награди в своето портфолио, днес Сандро е един от най-изявените фотографи в света. Той стои зад множество рекламни кампании в САЩ, включващи: Adidas, Allstate Insurance, American Express, Anheuser-Busch, BMW, Champion, Coca-Cola, Dove, Gatorade, Honda, Milk, Microsoft, Miller/Coors, Motorola, Nike, Nikon, Pepsi, Pony, UPS и американската армия.

Джон Малкович е смятан за един от най-великите американски актьори на XXI век

В серията „Малкович, Малкович, Малкович: Почит към майсторите на фотографията“ той демонстрира хамелеонските си способности, влизайки безпроблемно в образите на Алберт Айнщайн, Че Гевара, Джон Ленън и Анди Уорхол. Благодарение на неговия огромен талант и удивителния фотографски подход на Милър, портретите поглеждат с уважение към историята на това изкуство чрез гения на един фотограф и неговия вдъхновител.

„Майстори на фотографията“ се организира от фондация „МУСИЗ“ в партньорство с Националната галерия и diChroma photography. Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Министерството на културата и фондация “Лъчезар Цоцорков”. Изложбата е подкрепена от Програма „Култура“ на Столичната община и УниКредит Булбанк, осъществява се със съдействието на Народния театър „Иван Вазов“, Гранд хотел София, изба „Братя Минкови“ и ВИП трейдинг дидживижън, официален представител на Leica.


Andy-Warhol.Green-Marilyn-1962-2014┬й-Sandro-Miller-Courtesy-Gallery-FIFTY-ONE-Antwerp
Снимка: Sandro Miller / Courtesy Gallery FIFTY ONE Antwerp

Прочетете още: „Един кон влязъл в бар“ гостува на Народния театър

Най-новото от седмицата в MADAMSKO:

Share With: