HomeИНТЕРЕСНОГраниците: Кога да казваме „Да“ и кога „Не“

Границите: Кога да казваме „Да“ и кога „Не“

Границите: Кога да казваме "Да" и кога "Не"

Границите: Кога да казваме „Да“ и кога „Не“

Книгата „Границите: Кога да казваме „Да“. Кога да казваме „Не“. Как да контролираме сами живота си.“? от Д-р Хенри Клауд и д-р Джон Таунзенд.

Книгата е издадена през 1992 година и е написана за хората, които не могат да казват „не“, тези, които не приемат „не“ за отговор, както и за всички между тях. Основана на християнската вяра и съвременната психология, тази книга е красноречив пример за емоционалната и духовна необходимост от твърди и здрави граници.

Когато животът излезе извън контрол и взаимоотношенията станат неуправляеми, това често се дължи на липсата на граници. Границите ни дават възможност да се справяме със собствените си проблеми, желания и чувства. Помагат ни да подкрепяме другите в техните трудности, без да носим тежестта им, и ни дават възможност да искаме и приемаме помощ. Границите не са просто необходими, те са задължителни. Могат да бъдат източник на любов и радост в живота ни. Уважавайте себе си и другите, като поставяте граници.

Снимка: drcloud.com
Снимка: drtownsend.com

Авторите на книгата разкриват истината за това как изглежда един ден без граници

Може би е нещо такова. Събуждате се още преди алармата да звънне. Приготвяте закуска за семейството си. Изпращате децата на училище. Подготвяте обяда на съпруга си. Имате важна презентация в работата и наистина се нуждаете от време, за да се подготвите, но въпреки това не търсите помощ от семейството си. Изморена от тежката сутрин, отивате в офиса и виждате, че мултимедийният проектор не е свързан с компютъра. Не е ваша работа, но подготвяте цялото оборудване и го настройвате, за да тръгне презентацията. След това срещате шефа си и той ви моли да организирате предстоящия банкет на фирмата. Разбира се, вие се съгласявате. Всичко това се случва още преди обяд. Звучи ли ви познато? Ако е така, вие знаете колко изтощителен може да бъде един ден без ясно поставени граници.

Животът без тях е изключително уморителен и напрегнат. Ето защо поставянето на граници е абсолютно необходимо и задължително. В книгата „Границите“ ще научите как всеки път, когато позволявате на хората да се възползват от вас, това всъщност ги наранява. Д-р Хенри Клауд и д-р Джон Таунзенд помагат на читателите да отстранят най-често срещаните проблеми с границите и отговарят на въпроса защо поставянето им може да е най-безкористното нещо, което някога сте правили.

Границите са наш приятел, а не враг

Млада жена гледа през шпионката на входната врата в апартамент.
Снимка: Freepik.com

Ако човек не е свикнал да поставя граници, първоначално това е доста трудно. Определено обаче усилията си заслужават. Много хора изпитват неудобство да защитават границите си. Често те приемат чуждото навлизане в тях като нещо нормално. Например, може да си кажете:

„Мария винаги в последния момент ме моли да гледам детето й. Но тя просто си е такава. Винаги прави така.“ Ако това се повтаря два или три пъти, можете да пренебрегнете този факт и да продължите напред, но когато сценарият е един и същ в продължение на месеци или дори години, определено съществува проблем. Не го пренебрегвайте. Границите ви определено са нарушени и е време да обърнете внимание на това. Сърцето говори на ума ви, че твърде дълго време сте стояли безучастно. Авторите на книгата помагат на читателите да направят първата стъпка към живот с правилни граници.

Следващата стъпка в изграждането на правилните граници е осъзнаване на това кой съм аз, какво харесвам и какво ценя. Разберете какво точно ви е приятно и какво не. След това информирайте семейството и приятелите си кои са важните за вас неща и какво не желаете другите да правят. Например, ако не обичате да говорите по телефона, докато работите, поставете граници за обажданията към вас. Може да кажете на всички, че приемате телефонни разговори чак след 17 часа. В крайна сметка ще откриете колко важни са границите и какво лично пространство и уважение създават те.

Всеки човек се учи на правилни граници още от детството си

Възрастна майка води сериозен разговор с възрастна дъщеря
Снимка: Freepik.com

Ако постоянно търсите мнението на своите родители или бягате при мама и тати всеки път, когато животът стане труден, вероятно още като дете не сте научили какво е това правилни и здравословни граници. Ако сте израснали в семейство без никакви ограничения и ясно очертани граници или пък в такова с прекалено стриктни правила, това е оформило вашето собствено отношение към границите. Авторите на книгата помагат на читателите си да избягат от нездравословните модели на поведение, научени в детството. 

Поставянето на граници е от полза за всички

Когато зададете граница, вие поемате отговорност за вашите нужди, желания и чувства. Понякога обаче хората прекалено много се вглеждат в себе си и забравят за съществуването на всички останали. Авторите на книгата смятат, че поставянето на здравословни граници не означава човек да няма участие във физическите, душевните и духовни проблеми на другите хора. Но означава, че той не трябва да носи отговорност за тях.

Границите са ключът към пълноценната романтична връзка

Усмихната млада двойка, седнала вкъщи, гледаща се и държаща чаши. Уютна домашна снимка на двама привлекателни влюбени хора, прекарващи време заедно
Снимка: Freepik.com

Както разбрахме от всичко казано дотук, границите са добро нещо. Създаването и поддържането на граници не е просто начин да се погрижим за себе си. Те ни дават възможност за изграждането на по-добри взаимоотношения с другите. Всъщност здравословните и дълготрайни връзки зависят от налагането и спазването на границите. Тези граници трябва да се поставят още в началото на една връзка. Но какво става след брака? Когато границите не са установени и съответно не се спазват, следват проблеми. Проблемите в едно семейство могат да бъдат от различно естество, но решението винаги е едно и също. Трябва да се установят, поддържат и спазват границите.


Чуйте ключовите моменти от световноизвестни заглавия в Бързи Книги - първото мобилно приложение за аудиорезюмета на книги в България.  

Свалете приложението Бързи Книги безплатно сега:


Прочетете още: Зелените светлини може да се намерят навсякъде в живота

Най-интересното от седмицата в MADAMSKO:

Share With: