HomeЗДРАВЕКак ни се отразява недостигът на сън?

Как ни се отразява недостигът на сън?

спяща жена

Как ни се отразява недостигът на сън?

Сънят е биологична необходимост, от която за съжаление все повече се налага да се лишаваме или правим компромис.

Вредите от липсата или недостатъчно сън могат да са много. Засягат както физическото, така и психическото и социалното ни функциониране.  Какво всъщност е сънят? Защо сънуваме? Защо спим? Това са въпроси, които науката си задава от векове. В човешката култура сънят има място още в приказките, митовете, легендите и фолклора. 

Какви са ефектите от липсата на сън?

преуморен-трудолюбив-бизнесмен-почиваща-глава-таблет-работохолик-служител-заспиващ-защото-по време на-работа-късно-нощ-сам-офис-важна-компания
Снимка: Freepik.com

Липсата на сън има доказан негативен ефект върху сърдечно-съдовата и ендокринната ни система,  както и във функционирането на мозъка и нервната ни система. Недостигът на сън отслабва имунната ни система и ни прави по-малко устойчиви на външни дразнители във всеки един аспект. Влошава храносмилателната ни система и може да повлияе кръвната ни захар и респективно начинът, по които се храним. Нарушението на цикъла на бодърстване и сън е от изключителна важност и за психичното ни функциониране.

За никого не е тайна, че при хронично недоспиване, ставаме по-нервни, агресивни, уморени, нямаме енергия, мисълта ни тече по-забавено. Липсата на сън води до нарушена концентрация, слаба памет, обърканост, халюцинации, замъглено виждане, намалено либидо, злоупотреба с вещества, психотични епизоди при екстремни и хронична сънна депривация. Всичко това са опити на тялото ни да ни съхрани. 

Как адреналинът се отразява на нашия сън?

Любопитен факт обаче е, че при силна възбуда, било то от положителна емоция или от негативна, хората сме способни да спим по много малко часове и въпреки това да се справяме с предстоящото. Спомнете си например, когато сте били влюбени. Имате усещането за свръх сили. Тогава можем да ядем по-малко, да спим по-малко и да се чувстваме бодри и щастливи, това е така, заради опиоидните хормони, които тялото ни произвежда от емоцията. Сходен е процесът и когато сме уплашени, изправени  пред тежък проблем или сме свидетели на катастрофа. Адреналинът може да ни държи будни, с цел да ни съхрани и подготви за режим „бий се или бягай“.

Причините за нарушение на съня ни могат да бъдат много. От стрес, емоционална възбуда, преумора, прекалено количество храна, смяна на режима на сън-бодърстване, наследственост, липса на витамини от група Б,  телесно неразположение, прекомерна употреба на алкохол или вещества и други. 

Колко е важен съня за организма ни?

щастлива спяща жена
Снимка: Freepik.com

Сънят е от изключително значение за саморегулирането на организма на човек. Не случайно докато спим се отделя т.н. хормон на растежа. Той играе важна роля при лекуването на много болести,  като тревожност и депресия. Всички сме чували изрази като „съня лекува“, „нека спи, така расте“ и много други. 

Мозъкът ни използва значително по-малко енергия по време на сън, и по-конкретно при REM фазата на съня, което има огромно значение за нашия организъм. 

Не на последно място по значимост са и сънищата ни. По време на сън, ние имаме най-пряк достъп до нашето несъзнавано. 

Качественият сън е необходимост за здравето на всеки един от нас. Той осигурява почивка и възможност на организма да се регенерира и възстановява. Подобрява метаболитните ни процеси и ни прави по-устойчиви. 

Количеството сън, необходимо на всеки е различно. Ето защо за поставянето на такава диагноза, е добре да се вземат всички фактори предвид и да се подхожда индивидуално за всеки страдащ.


Фотка Георгиева
Фотка Георгиева е специалист клинична психология с основни интереси и области на консултантска практика: кризисна интервенция, проблеми със самооценката и общуването, хранителни разстройства, безпокойство, тревожност, стрес и чувство на неудовлетвореност, бърн-аут, проблеми по време на бременност и следродилна депресия и др. Тя е част от екипа на Медицински комплекс "Доверие" София и Център Empatium.
„Вярвам, че хората имаме силата да направим промените, които търсим. Има моменти в живота ни, когато се чувстваме обезсилени и откъснати от себе си и другите. Тук съм за да вървя с Вас по Вашето пътуване към изграждането на една силна личност.“
В своята рубрика Фотка Георгиева ще споделя мнение по актуални казуси, но и ще отговаря на ваши въпроси. Пишете на: fotkavasileva@gmail.com
Последвайте Фотка Георгиева в Instagram: @f.georgieva_psychology

Прочетете още: Периодът след раждането и следродилната депресия

Най-новото от седмицата в MADAMSKO:

Share With: