HomeМЕСТАДуховни места по света: 10 места за тези, които търсят вътрешна хармония

Духовни места по света: 10 места за тези, които търсят вътрешна хармония

10 духовни места по света за тези, които търсят хармония

Духовни места по света: 10 места за тези, които търсят вътрешна хармония

Пътуването до места, където съществуват специални ритуали и вярвания, е незабравимо преживяване.

Спокойни и спиращи дъха гледки проникват в самата душа, независимо от религията, която изповядвате. Свещените храмове, гробници, пещери, пагоди и дори водопади не само дават страхотна представа за друга култура, но също така могат да ви накарат да мислите за много неща и да преосмислите гледната си точка за света около вас. В същото време не забравяйте за уважението към вярата на някой друг и предварително проучете правилата за посещение, ако има такива. Посещавайки тези много духовни места по света, вие ще придобиете нови знания, ще почувствате красотата на света около вас и със сигурност ще намерите вътрешен мир.

Кратерното езеро (Орегон, САЩ)

Преди почти 8 хиляди години вулканът Мазама избухнал, в резултат на което калдерата му се напълни с вода. Легендите на индианците разказват, че някога тук се е състояла грандиозна битка между бога на небето Скел и бога на подземния свят Ляо. Индийците отдавна посещават това място, за да търсят видения и да се опитват да предскажат бъдещето. Онези, които успявали, се смятали за притежатели на свещената сила на духовете.

Адамов връх (Шри Ланка)

На върха на планината, известна още като Шрипада, има малък храм, край който се вижда „свещеният отпечатък“ от крака на Буда. За да му се поклонят, вярващите от различни религии правят много трудно изкачване: маршрутът на поклонника се издига до 2244 метра и минава покрай светилища, чаени плантации и гъсти гори. Адамовият връх обаче си заслужава да се изкачи дори само заради зашеметяващите гледки!

Мескита (Кордоба, Испания)

Основана през VII век, Мескита е била втората по големина джамия в света през Средновековието. Луксозната антична сграда е известна със своите гигантски арки, строителният материал за които са останките от римски храм, който преди това се намирал на това място. През VIII век, след ислямското завладяване на Иберия, базиликата е разделена между християни и мюсюлмани. През XVI век тук се установява католическа катедрала. Днес Катедралната джамия в Кордоба остава една от най-впечатляващите сгради в света.

Киото (Япония)

Старото име на Киото е Хейан, което означава „Столицата на спокойствието и мира“. Градът е бил център на японската култура в продължение на хиляди години и все още е, с много духовни места: 90 древни християнски храма, 400 шинтоистки светилища и 1660 будистки храма. Храмът Фушими Инари, разположен на хълм извън Киото, е чудесно място да се запознаете с духовното наследство на града.

Езерото Титикака (Перу и Боливия)

Разположено на надморска височина от 3800 метра, езерото Титикака е централно за раждането на цивилизацията на инките. Негов основател е крал Манко Капак, за когото се казва, че е излязъл от скала на Исла дел Сол. В резултат на това „Островът на слънцето“ се превръща в ключов религиозен център, където поклонници от цялата империя се стичат, за да посетят светилището. Днес на легендарния остров можете да се разходите по добре поддържани пътеки, да посетите руините на древен храм и да се насладите на спиращи дъха гледки към заснежените Анди.

Селище Нинстинц (Британска Колумбия, Канада)

Народът Хайда обитава архипелага Хайда Гуай от около 8000 години. Село Sgang Guaai, разположено на югозапад, е изоставено през 1880 г. Така малко по малко местните тотемни стълбове се заменят с дървета и мъх, а разпадането на селището изразява връзката на хората с природата. До него се стига само по море, а докато пътува през старата гора, гидът ще ви разказва вълнуващи истории за тотемите.

Нос Рейнга (Северен остров, Нова Зеландия)

На ръба на Северния остров, където се срещат Тихия океан и Тасманово море, има усукано дърво похутукава. Оттук, според маорската митология, душите на мъртвите се спускат на дъното на морето, започвайки пътуването си до планината Охава, откъдето хвърлят последен поглед към своя земен дом. За маорите това място е свещено, въпреки че за обикновените туристи е само уединено кътче на ръба на земята.

Ейвбъри (Уилтшир, Обединеното кралство)

Това място е буквално изпълнено с уникални исторически паметници: уютно село, заобиколено от каменен кръг; мегалитни гробници; дълги земни могили, датиращи от 3650 г. пр. н. е…. Тук се намира и най-голямата изкуствена могила в Европа. Предназначението й все още не е установено – предполага се, че е било място за ритуали и церемонии, както и за единение с духовете и сезоните.

Планината Кайлаш (Тибетско плато, Китай)

Планината Кайлаш се намира в западен Тибет. Това е мандалата, източникът на четирите големи реки на Азия и центърът на Вселената: боните, джайните, индуистите и будистите я смятат за свещена. Най-голямото изпитание е поклонението из цялата планина, защото дължината на трудния маршрут е около 52 километра! Наградата ще бъде не само освобождаване от лоша карма и пълно просветление, но и спиращи дъха гледки по пътя.

Витенберг (Германия)

Витенберг

Свещеникът и професор Мартин Лутер през 1517 г. прикрепил своите 95 тезиса към тежките врати на църквата на замъка. Това променило хода на историята: това било началото на протестантската реформация и голямо разтърсване за християнския свят. Днес църквата е отворена за обиколки, концерти и служби. В кръглата кула, от която се открива спираща дъха гледка към средновековния град, можете да видите гробницата на Мартин Лутер.


Прочетете още: 9 атракции, заради които туристите по света рискуват живота си

Най-интересното от седмицата в Madamsko:

Share With: