HomeИНТЕРЕСНОКои са героите на 2022 година?

Кои са героите на 2022 година?

Наградите които се дават от ГЕРОИТЕ

Кои са героите на 2022 година?

Най-голямата платформа за доброволчество в България – TimeHeroes.org, отваря номинациите за Годишните награди за доброволчество ГЕРОИТЕ. 

За шеста година ГЕРОИТЕ ще отличат хора и организации, допринесли за развитието на доброволчеството в България.  До 20 февруари на awards.timeheroes.org всеки може да номинира доброволци, неправителствени организации, компании и журналисти, заедно с техните добри дела и заслуги, реализирани в периода януари – декември 2022 г. 

А защо номинациите са важни?

Нимка от миналогодишното награждаване на ГЕРОИТЕ
Снимка: https://awards.timeheroes.org/

Те правят видимо усилието на хора, чиито имена доскоро рядко срещахме в новинарския поток от кризи

Доброволчеството все повече се превръща не просто в благотворително даряване на личното време или начин да придобиеш повече умения, а в усилие, което прави опит да компенсира болезнени социални липси. То отстоява активни граждански позиции и в крайна сметка настоява за повече внимание към хората и заобикалящата ни действителност. Точно затова призът ГЕРОИТЕ е възможност за поглед към онези хора от обществото ни, които проявяват тази специална грижа. И тъй като това не е състезание, а единствено жест на обществено признание и благодарност, то номинациите не се обявяват предварително и отличените доброволци за 2022 г. ще бъдат известни едва след церемонията през април. 

Кой ще приства в журито?

Специално жури ще разгледа всички номинации и ще предложи тазгодишните носители на приза ГЕРОИТЕ. В журито него ще влязат личности с активна гражданска позиция. Тяхната задача ще е да откроят доброволчески истории и техните създатели. Всеки доброволец, проявяващи израз на активна общественополезна дейност и позиция, или пример за значително положително въздействие върху дадена кауза или общност, е вдъхновяващ и смел.  

„През изминалата година станахме свидетели на жестове на солидарност, които показаха, че доброволчеството има изключително значение за обществото в моменти на кризи. За радост обаче, въпреки всички затруднения, въпреки по-бавната реакция от страна на държавата и хаоса, има хора, които действат. В същото време много доброволци и организации продължиха да помагат на стотици ежедневни фронтове на най-уязвимите – възрастните хора, крайно бедните, децата в неравностойно положение, хората с увреждания, бездомните животни. Тези награди служат като благодарност и начин за разпространение на доброто.

Кои бяха наградените в миналогодишното издание на ГЕРОИТЕ?

Нимка от миналогодишното награждаване на ГЕРОИТЕ
Снимка: https://awards.timeheroes.org/

В миналогодишното издание на ГЕРОИТЕ бяха отличени 15 изключителни доброволчески примера. Една от тях беше Анна Илийчева, която възстановява библиотеката и читалището в село Негован. Георги, раздаващи топла храна на нуждаещи се, както и Мая Методиева, която помага на хора в Северозападна България.

Наградени бяха още фондация „Съвет на жените бежанки в България“ за своя приобщаващ подход към хората, търсещи закрила в страната. Фондация „Спаси Странджа“ за природозащитната си доброволческа дейност, сдружение „Образование без раници“ за дигитализация на образованието и превода на уроците на Кан Академия, както и Младежка ЛГБТ организация „Действие“ за безвъзмездната правозащитна подкрепа, която оказва. 

Статуетки получиха и „Кока-Кола ХБК България“ за доброволческата си политика спрямо младежи, Harmonica – за екологичните си акции и политики, както и „Алианц България“ – за летящ старт в доброволчеството. 

Отличени бяха журналистите Зарина Василева от OFFNews, Паулина Гегова-Карамфилова, която отразява работата на неправителствени организации от Южен централен регион. Проектът „Последният дар на човека“, който разглежда чувствителната тема за донорството на органи в България. 

От 2012 г. досега TimeHeroes.org помага на българите да подкрепят социални и културни инициативи с времето и уменията си. В платформата има над 90 000 регистрирани доброволци, обединени около 2598 инициативи на над 1070 неправителствени организации (НПО) и активисти в цялата страна. Тя е основният източник на доброволци и дарения за добри дела. 

Годишните награди за доброволчество ГЕРОИТЕ се осъществяват с подкрепата и под патронажа на Фондация Америка за България

Всеки може да номинира доброволец, организация, журналист и компания за Годишните награди за доброволчество на TimeHeroes 

Share With: