HomeИНТЕРЕСНОЗащо хиджабът предизвиква толкова много спорове?

Защо хиджабът предизвиква толкова много спорове?

Защо хиджабът предизвиква толкова много спорове?

Защо хиджабът предизвиква толкова много спорове?

Хиджабът – свобода на избора или символ на потисничеството на жените.

Някой хора смятат хиджабът за символ на потисничеството на жените. Други не се задълбочават в същността, но го носят, защото е обичайно. Трети напротив, свалят го, предизвиквайки околните. Така че защо хиджабът е препъникамък от години?

Струва си да се признае, че хиджабът, който доскоро принадлежеше само на мюсюлманските страни, през последните години превзе улиците на Европа и Америка, модните витрини и модните подиуми. И ако доскоро администрацията на френските учебни заведения забраняваше на мюсюлманските ученички да ходят на занятия със забрадка, а полицията изгонваше жени в бурки от плажовете, то постепенно мюсюлманските активисти успяха да постигнат целта си – европейците трябва да се примирят със статуквото. И дори луксозни марки като Dolce & Gabbana и Uniqlo проявяват интерес към хиджаба, което понякога предизвиква недоволство на потребителите.

Исторически и религиозен произход на хиджаба

Отговорът на въпроса защо жените в ислямските страни от Северното Средиземноморие, Близкия изток, Централна и Югоизточна Азия покриват цялото си тяло и лице с дрехи не е толкова ясен, колкото може да изглежда. Всъщност жителите на тези региони трябвало да покриват лицата и телата си с плат поради климатичните условия. И тук става въпрос за много преди времето на пророка Мохамед. В патриархалното предислямско общество жените са били считани за голяма ценност и са носели скромни, затворени дрехи. Но сред номадите на Северна Африка, таурегите, които са запазили останки от матриархата, жените ходели с открити лица, а мъжете със закрити. Сега няма да се объркате:

С разпространението на исляма мюсюлманските религиозни и правни норми (шериат) започват да изискват от изповядващите исляма да покриват аврата – стомаха и краката от пъпа до коленете за мъжете; цялото тяло, с изключение на овала на лицето и ръцете – при жените. Само мъже, принадлежащи към категорията махрами (баща, брат, син, внук, тоест близки роднини, с които жената не може да се омъжи), могат да видят жената без широки дрехи.

От хиджаб до никаб: какво носят мюсюлманките

Група студентки от колежа Порт Саид (Египет).

Струва си да се признае, че нормите на шариата не поставят конкретни изисквания за облеклото, тълкувателите на Корана на мюфтията са ангажирани с това. Традиционно нормите са съобразени с обичаите на региона. Най-често мюсюлманските жени носят хиджаб (в Европа това име се разбира като забрадка, която скрива косата) или абая (широко облекло, което задължително покрива ръцете до китките и краката до глезените).

Има и по-радикални варианти на покритие – чадра (лек бял воал, който скрива женската фигура от главата до петите), никаб (покрива долната част на лицето, линията на раменете и гърдите) и паранджа (вид покривало с мрежест отвор за гледане на нивото на очите.)

Жени с никаб по улиците на Кайро

Никабът и парнджата най-често се носят от жени в онези страни, където шериатът е признат в държавата, предимно в Саудитска Арабия. Мюсюлманките в европейските страни предпочитат хиджаб от светли и ярки цветове. Някои съвременни мюсюлманки носят традиционна забрадка, вместо абая обличат панталони или дънки, а върху тях – туники (задължително покриващи бедрата и с дълги ръкави).

Хиджаб: манифест на свободата или начин за потискане на личността

Египетски момичета от Порт Саид.

Днес е доста трудно да се намери недвусмислен отговор на този въпрос. От една страна, мюсюлманските дрехи, които напълно покриват тялото, изолират жената от обществото. По правило паранджа и чадра се практикуват от привърженици на най-консервативните форми на исляма, които вярват, че ролята на жената в обществото е в дома и с децата.

Но в някои страни появата на жена на улицата без традиционни дрехи може да се превърне в пряка заплаха за нейното здраве и дори за живота. В този случай, разбира се, трудно може да се говори за доброволен избор.

Понякога никабът е задължителен.

Но от друга страна, много мюсюлманки носят абая и дори чадра поради религиозни вярвания. Освен това по едно време такива дрехи се смятаха за прерогатив на жени от богати семейства. Дрехите бяха символ на лукс и влияние.

Ако говорим за хиджаб, тогава днес по целия свят той не се слага от унизени и лишени от права жени. Всички те, като правило, подчертават, че това е техен личен избор. Той е символ на свобода и самоидентификация, което се застъпва по-специално от феминистките.

Модни марки и хиджаб

Докато ислямските активисти доказват това: със забрадка, казват те, жената може да прави всичко, което и без забрадка. Тя може да играе волейбол на Олимпиадата, да прави научни открития, да се среща с приятели и дори да флиртува, модните марки не остават настрана.

Преди няколко години модната къща Dolce & Gabbana за първи път представи колекция от хиджаби. Дрехите са украсени с дантела, бродерия, апликации, кристали и полускъпоценни камъни. Отпечатъците върху тъканите са изключително с флорални или абстрактни мотиви: изображенията на хора и животни са забранени от мюсюлманската вяра.

Ислямски стил от Dolce & Gabbana.

Японският дизайнер Hanoi Tajima пусна колекция от вдъхновени от исляма капсулни дрехи: ризи с дълги ръкави, туники без деколте, дълги поли и широки панталони и, разбира се, забрадки. Тъй като колекцията се продава от гиганта на масовия пазар Uniqlo в продължение на няколко сезона, може да се твърди, че е намерила своя потребител.

Японският гигант за масовия пазар Uniqlo си сътрудничи с дизайнерката от няколко сезона, пускайки капсулна колекция от облекла, вдъхновени от исляма, под нейното собствено име. Включва туники без деколте, ризи с дълги ръкави, широки панталони и дълги поли, палта и, разбира се, шалове. Съдейки по факта, че колекцията се произвежда от няколко години, тя е намерила своя потребител.

Сегментът на ислямската мода в Турция се разраства бързо и Modanisa, основана през 2011 г. (вид турски H&M за мюсюлманки), удвоява продажбите си годишно и вече се продава в повече от 120 страни. В Русия традиционни дрехи за мюсюлмански жени (и то много скъпи) се произвеждат от модната къща на дъщерята на главата на Чечения Айшат Кадирова. Арабските страни и Иран също имат свои дизайнери, работещи за местна публика.

И кой е против?

Въпреки цялата привидна идилия по света, включително в ислямските страни, има пламенни противници на хиджаба. Движението My Stealthy Freedom процъфтява в иранските социални медии, оглавявано от живеещата в Лондон иранка Masih Alinejad. Жените публикуваха свои снимки гологлави и гримирани онлайн, а някои ирански мъже сложиха хиджаби, за да подкрепят жените си.


Прочетете още: Мюсюлманска модна дизайнерка прави хиджаб за работещите на първа линия в борбата с COVID-19

Най-интересното от седмицата в MADAMSKO:

Share With: