HomeИНТЕРЕСНОЗащо знаменитостите носеха синя панделка по време на BAFTA 2023?

Защо знаменитостите носеха синя панделка по време на BAFTA 2023?

Защо звездите носеха синя панделка по време на BAFTA 2023?

Защо знаменитостите носеха синя панделка по време на BAFTA 2023?

Някои от най-плодотворните звезди на Холивуд използваха червения килим на наградите BAFTA, за да обърнат внимание на важна кауза.

Джейми Лий Къртис, Софи Търнър, Кейт Бланшет, Пол Мескал и Анджела Басет бяха сред звездите, носещи синя панделка на събитието. Те показаха своята подкрепа за бежанците и разселените хора по света, споделя Glamour Magazine.

Номинираната за поддържаща актриса Джейми каза: „Моята приятелка Кейт Бланшет моли хората да напомнят на всички ни в разгара на целия бляскав сезон, че разбира се, предстоят ужасни бежански кризи по целия свят – навсякъде и наведнъж и ние трябва да свършим нашата част.“

Кейт Бланшет
Кейт Бланшет
Снимка: GETTY
Пол Мескал
Пол Мескал
Снимка: GETTY
Анджела Басет
Анджела Басет
Снимка: GETTY

Лентата отбелязва невероятно важна кауза, свързана със земетресенията, които удариха Турция и Сирия. Те отнеха живота на около 44 000 души и разселиха хиляди други. Около 8 милиона души също са били разселени, откакто Русия нахлу в Украйна през февруари 2022 г.

Върховният комисариат на ООН за бежанците (ВКБООН), покани звездите, посещаващи червения килим на BAFTA, да носят лентата като „емблема на състрадание и солидарност“ за онези, които са били принудени да напуснат домовете си поради война, конфликти и преследване.

Според ВКБООН по света има повече от 103 милиона принудително разселени хора

Самата Кейт Бланшет каза: „Винаги, когато съм срещал бежанци – на места като Ливан, Йордания или Бангладеш, тук в Обединеното кралство или у дома в Австралия – това, което ме е поразявало, не е тяхната „другост“, а колко много общи неща споделяме“.

Междувременно Юсра Мардини каза за носенето на лентата: „Наистина е невероятно да видиш толкова много артисти да носят синя лента тази вечер в знак на солидарност с бежанците и разселените хора по света. Особено точно сега след скорошните земетресения в Турция и родната ми страна Сирия. Моите хора – и толкова много други – страдат. Те имат нужда от нашата подкрепа. Всички имаме нужда от мир“. Гугу Мбата-Рау добави: „Тази лента е символ на нашата солидарност с всички онези, които са били принудени да напуснат домовете си, които и да са те и откъдето и да идват.“

Юсра Мардини,  Кейт Бланшет, Гугу Мбата-Рау
Юсра Мардини,  Кейт Бланшет, Гугу Мбата-Рау
Снимка: UNHCR/ANDY HALL


Прочетете още: Визиите на знаменитостите от наградите BAFTA 2023

Най-интересното от седмицата в MADAMSKO:

Share With: