Защо знаменитостите носеха синя панделка по време на BAFTA 2023?

Защо звездите носеха синя панделка по време на BAFTA 2023?

Някои от най-плодотворните звезди на Холивуд използваха червения килим на наградите BAFTA, за да обърнат внимание на важна кауза.

Джейми Лий Къртис, Софи Търнър, Кейт Бланшет, Пол Мескал и Анджела Басет бяха сред звездите, носещи синя панделка на събитието. Те показаха своята подкрепа за бежанците и разселените хора по света, споделя Glamour Magazine.

Номинираната за поддържаща актриса Джейми каза: „Моята приятелка Кейт Бланшет моли хората да напомнят на всички ни в разгара на целия бляскав сезон, че разбира се, предстоят ужасни бежански кризи по целия свят – навсякъде и наведнъж и ние трябва да свършим нашата част.“

Кейт Бланшет
Кейт Бланшет
Снимка: GETTY
Пол Мескал
Пол Мескал
Снимка: GETTY
Анджела Басет
Анджела Басет
Снимка: GETTY

Лентата отбелязва невероятно важна кауза, свързана със земетресенията, които удариха Турция и Сирия. Те отнеха живота на около 44 000 души и разселиха хиляди други. Около 8 милиона души също са били разселени, откакто Русия нахлу в Украйна през февруари 2022 г.

Върховният комисариат на ООН за бежанците (ВКБООН), покани звездите, посещаващи червения килим на BAFTA, да носят лентата като „емблема на състрадание и солидарност“ за онези, които са били принудени да напуснат домовете си поради война, конфликти и преследване.

Според ВКБООН по света има повече от 103 милиона принудително разселени хора

Самата Кейт Бланшет каза: „Винаги, когато съм срещал бежанци – на места като Ливан, Йордания или Бангладеш, тук в Обединеното кралство или у дома в Австралия – това, което ме е поразявало, не е тяхната „другост“, а колко много общи неща споделяме“.

Междувременно Юсра Мардини каза за носенето на лентата: „Наистина е невероятно да видиш толкова много артисти да носят синя лента тази вечер в знак на солидарност с бежанците и разселените хора по света. Особено точно сега след скорошните земетресения в Турция и родната ми страна Сирия. Моите хора – и толкова много други – страдат. Те имат нужда от нашата подкрепа. Всички имаме нужда от мир“. Гугу Мбата-Рау добави: „Тази лента е символ на нашата солидарност с всички онези, които са били принудени да напуснат домовете си, които и да са те и откъдето и да идват.“

Юсра Мардини,  Кейт Бланшет, Гугу Мбата-Рау
Юсра Мардини,  Кейт Бланшет, Гугу Мбата-Рау
Снимка: UNHCR/ANDY HALL


Прочетете още: Визиите на знаменитостите от наградите BAFTA 2023

Най-интересното от седмицата в MADAMSKO: