HomeИНТЕРЕСНОКои държави предлагат „менструален отпуск“?

Кои държави предлагат „менструален отпуск“?

Кои държави предлагат „менструален отпуск“?

Кои държави предлагат „менструален отпуск“?

Жените в Испания вече имат право на три дни менструален отпуск на месец – с възможност да го удължат до пет дни – ако изпитват болезнена менструация.

От 16 февруари, Испания стана първата европейска държава, която дава право на работниците си платен менструален отпуск. Без такива права жените не са пълноправни граждани, каза в парламента Ирене Монтеро, министърът на равенството на страната. Правителството ще плати разходите за менструален отпуск, споделя WashingtonPost.

Менструалната болка или дисменореята е често срещана. Повече от половината жени в менструация изпитват болка за един или два дни всеки месец. Според Американския колеж по акушерство и гинекология, за някои болката е толкова силна, че не са в състояние да извършват нормални дейности в продължение на няколко дни.

Ето някои държави и региони, които предлагат менструален отпуск:

Япония

Азиатска жена, облечена в японско традиционно кимоно и черешов цвят през пролетта, храм в Киото в Япония.
Снимка: Freepik.com

Япония въвежда менструален отпуск в трудовото законодателство през 1947 г. Съгласно член 68, законът задължава работодателите да не искат от жените, които имат силни менструации, да работят през тези дни.

Учените са проследили призива за такъв отпуск до стачка на кондукторки, работещи за Токийската общинска автобусна компания през 1928 г. В края на Втората световна война дебатът беше възобновен от жени, отчаяно търсещи работа, които откриха липсата на адекватни санитарни съоръжения на работните места.

Индонезия

Многорасова група от млади креативни хора в елегантно ежедневно облекло, обсъждащи идеи за бизнес мозъчна атака за срещи, проект за дизайн на софтуер за мобилно приложение в модерен офис. Концепция за екипна работа на колеги.
Снимка: Freepik.com

Индонезия е друга азиатска страна, която рано прие политиката за менструален отпуск. Политиката, която беше въведена през 1948 г. и преструктурирана през 2003 г., гласи, че работничките, които изпитват менструални болки, не са задължени да работят през първите два дни от цикъла си.

Учените отбелязват, че „реформите от 2003 г. отслабиха менструалния отпуск като право на работното място“, правейки го предмет на преговори между работодателите и работниците.

Южна Кореа

японска-бизнес-концепция-с-бизнес-човек
Снимка: Freepik.com

В Южна Корея член 73 от трудовото законодателство предвижда месечен „физиологичен отпуск“, според който всички работнички могат да получат един ден отпуск всеки месец.

Служител на Asiana Airlines през 2021 г. беше обвинен от местен съд за отказ на периодичен отпуск, поискан от стюардесите. Отхвърляйки твърдението, че служителите не са доказали дали имат менструация, съдът глоби служителя с 1790 долара.

Тайван

Туристка, наслаждаваща се на гледка към планините в Тайпе, Тайван.
Снимка: Freepik.com

Член 14 от тайванското законодателство за равенство между половете в трудовото законодателство дава на жените служители правото да поискат почивен ден всеки месец за отпуск на половината от редовната им заплата. Въпреки това, ако са взети повече от три такива отпуска за една година, допълнителните дни се броят към отпуска по болест.

Виетнам

Азиатска жена, носеща традиционна виетнамска култура в ягодова градина при изгрев слънце.
Снимка: Freepik.com

Виетнам е друга азиатска държава, която взема предвид дните на менструация за работничките. Трудовото му законодателство предвижда 30-минутна почивка за жените всеки ден от техния цикъл. В реформа от 2020 г. беше добавен менструален отпуск от три дни на месец. Работничките, които решат да не вземат такъв отпуск, трябва да получат допълнително заплащане.

Замбия

Замбия въведе концепцията за Ден на майката, в който една работничка има право на един ден отпуск всеки месец, без да посочва причина или да изисква медицинско свидетелство.

Бизнес, корпоративен бизнес, портрет - Текуща бизнес среща в заседателната зала, на която присъстват жената председател и другите бизнес партньори
Снимка: Getty Images

Прочетете още: Женското генитално осакатяване: нека прекъснем цикъла

Най-интересното от седмицата в MADAMSKO:

Share With: