HomeПОДКАСТPlantum: Как младежи създадоха собствен бизнес?

Plantum: Как младежи създадоха собствен бизнес?

Plantum: Как младежи създадоха собствен бизнес?

Plantum: Как младежи създадоха собствен бизнес?

В епизод 29 от подкаста „MADAMSKO представя“ се срещаме с младите предприемачи от екипа на Plantum Кристина Кръстева, Алина Бошнякова и Ида Стоянова.

Екипът на Plantum се състои от седем човека, които са ученици в 11-ти клас. Заедно те са разработили авторска смес, която е нов, екологично-чист и натурален заместител на почва за домашни растения. 

Авторската смес съдържа български зеолит, влагозадържател, минерали и други органични компоненти. Заедно те предоставят на едно растение необходимите вода и хранителни вещества, за да поддържат живота му в период до 4 години. Момичетата споделят, че в зеолита растенията растат много по-здрави, по-зелени и в по-големи количества, в сравнение с почвата.

През месец септември 2022 година основават Plantum, една учебна компания, част от едноименната програма на Junior Achievement Bulgaria.  

Ида Стоянова, Алина Бошнякова и Кристина Кръстева – част от екипа на Plantum, с когото разговаряхме в еп. 29 от подкаста „MADAMSKO представя“

Как Plantum са стигнали до зеолита като съставка?

Кристина споделя, че именно благодарение на проучвания от 70-те години са стигнали до идеята за използване на зеолит. В тези проучвания се е разработвала идеята за използването на минерала като основа, в която да растат растенията. По-късно екипът на Plantum разбира, че българският зеолит е изключително богат на йони и хранителни вещества. Те се допитват до професор, който им помага като им предоставя свои записки, изследвания и сертификати за използването на зеолита в това отношение. На базата на тези проучвания са започнали своите експерименти.

преди и след сместа на Plantum 1
Снимка: Plantum
Снимка: Plantum

„Ние сме поколение, което има абсолютно всичко наготово. Да седнеш и да измислиш идея, която я няма и никой не се е сещал за нея, беше доста трудно. Даже да измислиш нещо и да повярваш, че то ще се случи, ще има успех, беше още по-трудно.“, споделя Алина.

Въпреки премеждията, които са имали, накрая са стигнали до идея, в която всички са повярвали. Изключително вдъхновяващо е да чуеш, че млади хора имат амбицията да подобрят света в посока, която дори не сме мислели, че е необходимо и може да се подобри.

Целия разговор може да чуете в Soundcloud и Spotify


Прочетете още: Мисията ,,Деца на борда”

Най-интересното от седмицата в MADAMSKO:

Share With: