HomeМЕСТАСанторини: най-романтичният остров в света

Санторини: най-романтичният остров в света

Снимка на Санторини

Санторини: най-романтичният остров в света

Санторини е един от най-южните острови от групата Цикладски острови. Известен е главно със своя вулкан, чието най-голямо изригване е станало преди 3600 години.

Вълната, която той е предизвикал, била с такава сила, че отнесла около половината от острова, покрила с пепел минойското селище Акротири на юг и достигайки северния бряг на Крит, унищожила минойските градове там, сред които бил древният Кносос , където се е намирал прочутият дворец Кносос.

Преди това изригване островът е бил наричан Стронгила заради кръглата си форма, но в резултат на изригването са се образували още два отделни острова – Тирасия и Аспрониси. Те, заедно със Санторини, образуват кръг, в центъра на който е калдерата. В него след друго вулканично изригване, станало през 17 век, се образуват още два малки острова – Неа Камени и Палеа Камени.

Санторини е остров с богата история, датираща от векове. Древни руини са открити в района на Акротири през 1963 г., предоставяйки повече информация за цивилизацията, обитавала района през 2000 г. пр. н. е. – преди да бъде погребана под вулканична пепел през 1650 г. пр. н. е.

Източното крайбрежие на Санторини е по-малко известно от прочутото западно крайбрежие. Тук краищата на калдерата се спускат до морското равнище и местните плажове и курорти с вулканичен пясък са по-достъпни.

Вулкан

Вулкан е най-известната забележителност на Санторини. Намира се на остров Неа Камени, до който лесно се стига от Фира. На близкия остров Палеа Камени има горещи извори, за които се твърди, че имат лечебни свойства.

Санторини вулкан

Калдера

Това несъмнено е едно от природните чудеса на нашата планета. Вулканична експлозия, която се е случила тук преди повече от 3500 години, променила завинаги топографията на средиземноморския бряг.

Санторини Калдера

Древна Тера

Древна Тера е руините на град, разположен на върха на скала, недалеч от Камари. Пътят до там е малко труден, но е една от задължителните атракции в Санторини. От тук се открива невероятна гледка към Егейско море!

Замъкът Кастели

Този замък, разположен в центъра на Пиргос, е построен през Средновековието. Някои стени от древната структура са оцелели до днес.

Замъкът Кастели в Санторини

Фар

Това е един от най-старите фарове в Гърция – построен е през 1892 г. Предлага невероятна гледка към калдерата и Егейско море.

Санторини фар

Манастир Свети Никола

Намира се между селата Имеровили и Фиростефани. В манастира, основан през 1674 г., се съхраняват ценни реликви и византийски икони.

Санторини манастирът Свети Никола

Църква Светия кръст

Разположена на централния площад на Периса, църквата на Светия кръст е едно от най-големите места за поклонение в Санторини. Първоначално построена през 19 век, тя е трябвало да бъде реконструирана след земетресението от 1956 г.

Санторини - Църквата Светия кръст

Най-удивителното нещо на Санторини е архитектурата на селата, построени точно на ръба на калдерата. Тези живописни села се отличават със своите къщи на кубчета захар, калдъръмени улици, красиви църкви и, разбира се, спиращи дъха гледки към Егейско море. В град Ия можете да се насладите на най-романтичния залез, когато оранжевото слънце буквално се потапя в морето. Тази специална атмосфера превръща Санторини в популярна дестинация за сватби и медени месеци.

Снимка на Санторини

Прочетете още: Духовни места по света: 10 места за тези, които търсят вътрешна хармония

Най-интересното от седмицата в Madamsko:

Share With: