HomeИНТЕРЕСНОТелефонното обаждане: радикален лек за самотата

Телефонното обаждане: радикален лек за самотата

Телефонното обаждане: радикален лек за самотата

Телефонното обаждане: радикален лек за самотата

Жените намират утеха в телефонните разговори.

Тъй като технологиите продължават да напредват, нашите средства за комуникация стават все по-дигитализирани. Докато текстовите съобщения и директните съобщения осигуряват постоянна комуникация с близките, те често се чувстват безлични и транзакционни. В отговор много жени на 30 и повече години се обърнаха към телефонните обаждания като средство за намиране на връзка и утеха, споделя The Wall Street Journal

Подобно на отделянето на време за фитнес или терапевтични сесии, тези жени сега имат определени периоди за телефонни разговори. За мнозина опитът е трансформиращ. Долтън Уилтшър, 35-годишна майка, казва: „Не мисля, че разбирате какво сте пропускали, докато не провеждате редовни телефонни разговори с приятели. Това, което ми липсваше, беше истинска връзка и не само с други хора, но и със себе си. Разговорите с приятелите са моята терапия“.

Тъй като обществото става все по-дигитализирано освежаващо е да видим как хората преоткриват стойността на човешката връзка

За тези жени телефонното обаждане е придобило нов смисъл. То се е превърнало в начин за борба с трудния характер на постоянната комуникация и намиране на истинска връзка с близките. Долтън Уилтшър наскоро си поставя за цел да има поне едно телефонно обаждане, едно видео обаждане и една лична среща с приятели всяка седмица.

Уилтшър първоначално се е опасявала да започне често да се обажда на своите близки. Впоследствие открива, че приятелите й са нетърпеливи да се свържат, стига да намерят взаимно удобно време. Тя е била приятно изненадана от това, доколко тези разговори са осигурявали усещане за истинска връзка не само с другите, но и със самата нея.

Усмихната млада жена, която говори по телефона, докато седи на дивана у дома
Снимка: Freepik.com

Българите и телефонните разговори

Според проучване, проведено от Националния статистически институт на България през 2022 г., 67.3 % от българите използват телефоните си за провеждане на телефонни и видео разговори (чрез интернет). Въпреки че пандемията през 2020 г. ни направи по-зависими от технологиите за комуникация, важно е да вземем предвид въздействието, което това оказва върху нашето психично здраве и взаимоотношения.

От една страна, разбираемо е, че българите използваме телефоните си за общуване. С натоварените графици и дългите работни часове може да бъде предизвикателство да намерим време да се срещаме на живо с приятели и семейство. Телефонните разговори и видео чатовете предлагат удобен начин за поддържане на връзка и преодоляване на физическото разстояние.

От друга страна, изключително важно е да се признае, че смартфоните не са заместител на истинската човешка връзка. Постоянното „ровичкане“ и проверяване на известията може да ни накара да се почувстваме изтощени и откъснати от истинския живот. Докато съобщенията и социалните медии могат да осигурят усещане за незабавно удовлетворение, често им липсва дълбочината и нюансите на истинския разговор.


Прочетете още: Как можем да раздвижим ежедневието си с партньора си?

Най-интересното от седмицата в Madamsko:

Share With: