HomeЗДРАВЕ5 ползи от суровия мед за здравето

5 ползи от суровия мед за здравето

5 ползи от суровия мед за здравето

5 ползи от суровия мед за здравето

Суровият мед е златен еликсир, който се използва от векове за заздравяване на рани, подпомагане на храносмилането и успокояване на възпалено гърло.

Но знаете ли, че суровият мед предлага нещо повече от приятен вкус? Това естествено лекарство и има редица ползи за здравето, признати от векове, което го прави ценно допълнение към всяка диета.

Всъщност суровият мед е толкова полезен, че някои болници дори го използват за лечение на рани!

За разлика от повечето медове, закупени от магазина, които са пастьоризирани за цвят и текстура, суровият мед остава непастьоризиран, запазвайки ценните си хранителни вещества и минерали, споделя Healthline.

Така че, ако искате да се възползвате напълно от предимствата на тази естествена суперхрана, най-добре е да потърсите доверен местен производител, който може да ви осигури чист, непреработен продукт. От успокояване на възпалението до подсилване на имунната ви система, суровият мед предлага широк спектър от ползи за здравето, които са специфични за този уникален сорт. Ето някои ползи за здравето, които суровият мед може да предложи:

Богат на антиоксиданти

Суровият мед е повече от просто сладко лакомство! Снабден с мощни антиоксиданти, този естествен еликсир може да помогне за защитата на тялото ви от вредните свободни радикали, които допринасят за стареенето и болестите. Всъщност някои видове суров мед имат толкова антиоксиданти, колкото плодовете и зеленчуците!

Но ползите от суровия мед не спират дотук. Изследванията показват, че полифенолите в суровия мед също имат мощни противовъзпалителни ефекти, които могат да помогнат за предпазване от различни състояния, свързани с оксидативния стрес. И ако това не е достатъчно, суровият мед може също да съдържа пчелен прашец и пчелен прополис, които предлагат допълнителни ползи за здравето.

изглед отпред-жена-приготвя комбуча
Снимка: Freepik.com

Богат на нутриенти

Суровият мед е пълен с хранителни вещества! Въпреки че хранителното му съдържание варира според произхода и други фактори, суровият мед съдържа микроелементи като калций, магнезий и цинк. Освен това е източник на аминокиселини, ензими и други полезни съединения. Въпреки че една супена лъжица суров мед съдържа 64 калории и 17 грама захар, това е по-здравословна алтернатива на преработената захар поради своята хранителна плътност. Така че следващия път, когато търсите естествен източник на енергия, помислете дали да не замените захарта си със суров мед!

дете-чиния-медени ръце
Снимка: Freepik.com

Лекува рани

Суровият мед има и лечебни свойства. Проучванията показват, че медът има антимикробни свойства, което го прави полезен при заздравяване на рани. В проучване от 2018 г. се споделя: „Медът е способен да стерилизира раните, да стимулира повторния растеж на тъканите и да намалява отока и образуването на белези“. Важно е обаче да се отбележи, че медът, използван в изследователски условия, е с медицинско качество и е най-добре да се консултирате с лекар, преди да го използвате за медицински цели.

Млад кавказки пчелар, който държи мед, изолиран на син фон
Снимка: Freepik.com

Силата на фитонутриентите

С набор от антиоксиданти, които помагат да защитите тялото си от увреждане на клетките, дължащо се на свободните радикали, суровият мед също съдържа пчелен прашец и прополис, които могат да помогнат на дихателната, стомашно-чревната, сърдечно-съдовата и нервната системи. Суровият мед е източник на различни количества аминокиселини, ензими и други полезни съединения. Има антимикробни свойства, които могат да помогнат за заздравяването на рани. Този мед е богат на фитонутриенти, които могат да засилят имунната ви система и имат противоракови ползи. Не се задоволявайте с обикновен мед, вземете суров за максимални ползи за здравето.

питка-с-мед-дървена-плочка
Снимка: Freepik.com

Помага при храносмилателни проблеми

Медът може да помогне при храносмилателни проблеми, включително потенциално лечение на обикновените бактерии, които причиняват стомашни язви. Освен това медът съдържа пребиотици, които могат да подхранват добрите бактерии в червата, поддържайки цялостното здраве и храносмилането. Въпреки че изследванията за ефективността на меда за тези употреби са ограничени, те са обещаващи за тези, които търсят естествени храносмилателни средства.


Прочетете още: Шамфъстък: 9 ползи за здравето

Най-интересното от седмицата в MADAMSKO:

Share With: