HomeСЪБИТИЯФестивалът на светлините LUNAR отново озарява София

Фестивалът на светлините LUNAR отново озарява София

Фестивалът на светлините LUNAR отново озарява София

Фестивалът на светлините LUNAR отново озарява София

Художници ще превърнат някои от най-емблематичните сгради, паркове и площади в София в зашеметяващи произведения на изкуството.

Фестивалът LUNAR Light се завръща в София от 11 до 14 май 2023 г. за второто си издание. Централната част на града ще бъде превърната в блестяща галерия на открито, докато български и международни художници показват своите зашеметяващи 3D мапинг прожекции и осветителни инсталации. Организатор и основен артистичен колектив зад проекта е българското студио за визуални ефекти MP-STUDIO, в партньорство с един от най-известните светлинни фестивали в света Festival of Lights International.

Над половин милион жители и гости на София посетиха пилотното издание на LUNAR. А, 14 артисти от три континента създадоха творби, които дадоха нов облик на вечерния град

Тази година, четирите вечери на събитието ще предложат на публиката възможност да се потопи в оживелите чрез изкуство сгради, паркове и площади. Артисти от цял свят ще разкажат истории, ще провокират въображението и ще демонстрират безкрайните възможности на този вид произведения. Те ще поставят столицата ни редом до едни от най-иновативните градове в света.

„След успеха на пилотното издание на LUNAR през 2022 г. и топлата реакция на българската публика, бяхме сигурни, че мечтата ни да превърнем фестивала в традиция е напът да се сбъдне. Опитът ни с подобни формати в цял свят показва, че събитието има реалната възможност да се превърне в едно от най-успешните в Европа“, сподели Марин Петков, основател на MP-STUDIO и LUNAR, и арт директор на Festival of Lights International Productions GmbH. Той допълни: „Затова и тази година, заедно с нашите съмишленици, сме подготвили незабравими изненади, така че да предложим качествено арт съдържание за всички посетители от страната и чужбина“.

Фестивалът си поставя за цел не само да покаже вдъхновяващо изкуство, но и да отправи важни послания към своите посетители

Едно от тях ще бъде по случай Европейската година на уменията и ще е подчертае значението на човешкия потенциал, благодарение на Бюрото на Европейския парламент в България и Представителството на Европейската комисия в България. Артистите на фестивала ще се обединят, за да насочат погледа на публиката към темата за опазването на планетата, която беше ключов акцент и в първото издание на LUNAR. Тази година, тя ще намери интересен нов прочит, благодарение на Mastercard.

„Зелената“ кауза, вплетена в светлинните инсталации, разширява обхвата си. Това се случва благодарение на OMV България, като част от стратегията на компанията за постигане на въглеродна неутралност. Артистите ще насочат вниманието на зрителите към усилията за ограничаване и намаляване на CO2 емисиите и към климатично неутралното шофиране.

Тази година, прилагането на посланията, вплетени в творбите, на практика ще бъде важен елемент от фестивала. Той ще подпомогне облагородяването на градските пространства чрез изкуство. Това ще се случи със специалното партньорство на City Cash, в подкрепа на усилията на компанията в тази насока.

По време на събитието отново ще бъдат организирани безплатни обучения за млади таланти. Те ще бъдат с цел младежите в България да получат нови знания в сферата на съвременните аудио-визуални изкуства. Техен домакин ще бъде хотел Hyatt Regency Sofia, а записването ще бъде отворено през месец март.

Предизвикателствата към родните и чуждестранни артисти ще продължат и тази година. Те ще имат възможност да създадат свои произведения за някои от емблематичните столични сгради. Детайли за конкурсните програми ще бъдат обявени съвсем скоро. Повече информация и всички актуални новини за LUNAR можете да намерите на www.lunarlights.eu


Прочетете още: Изложбата „Вселена. Човек. Интелект.“

Най-новото от седмицата в MADAMSKO:

Share With: