HomeСЪБИТИЯФолкер Шльондорф открива тазгодишния София Филм Фест

Фолкер Шльондорф открива тазгодишния София Филм Фест

Кадри от филмите на Фолкер Шльондорф

Фолкер Шльондорф открива тазгодишния София Филм Фест

Гьоте-институт България и София Филм Фест представят кратка филмова ретроспектива на режисьора, който гостува у нас в средата на месец март.

Германският режисьор Фолкер Шльондорф открива тазгодишното издание на Международен София Филм Фестивал с новия си филм „Повелителят на горите“ на 16-и март 2023 г. По този повод Гьоте-институт България и София Филм Фест представят кратка ретроспектива на част от творчеството му на три локации.

„МЛАДИЯТ ТЬОРЛЕС“ (1966)
© Der junge Törless (1966)

В пет поредни вечери ще могат да бъдат видени пет филма на Шльондорф, който ще бъде специален гост на фестивала. Първите три филма ще бъдат прожектирани в Гьоте-институт с вход свободен. На 16-и март в Зала 1 на НДК най-новият филм на режисьора „Повелителят на горите“ ще открие на 27-ото издание на СФФ, а на следващата вечер в Дома на киното предстои прожекция на режисьорската версия на най-известния му филм -„Тенекиеният барабан“.

Каква е програмата?

„СЛУЧАЙНО И ПРЕДНАМЕРЕНО УБИЙСТВО“ (1967)
© Mord und Totschlag (1967)

13.03., 19:00 ч., Гьоте-институт | „МЛАДИЯТ ТЬОРЛЕС“ (1966)

14.03., 19:00 ч., Гьоте-институт | „СЛУЧАЙНО И ПРЕДНАМЕРЕНО УБИЙСТВО“ (1967)

15.03., 19:00 ч., Гьоте-институт | „ТИШИНА СЛЕД ИЗСТРЕЛА“ (2000)

16.03., 19:00 ч., НДК, Зала 1 | „ПОВЕЛИТЕЛЯТ НА ГОРИТЕ“ (2021)

17.03., 20:00 ч., Дом на киното | „ТЕНЕКИЕНИЯТ БАРАБАН“ (1979), режисьорска версия

Всички прожекции на територията на института са с вход свободен.

Повече за режисьора:

,,Повелителят на горите" (2021)
© The Forest Maker (2021)

Фолкер Шльондорф е роден през 1939 г. във Висбаден, Германия. След като завършва елитната парижка гимназия „Анри IV“, започва да учи икономика и политически науки в Сорбоната. По същото време се проявява и интересът му към френското кино. Впоследствие става асистент-режисьор на някои от големите имена – Луи Мал, Жан-Пиер Мелвил и Ален Рене – и така и не завършва кино образованието си.

„ТИШИНА СЛЕД ИЗСТРЕЛА“ (2000)
© Die Stille nach dem Schuss (2000)

Името на Шльондорф се нарежда сред най-важните немски режисьори от следвоенния период, заедно с Райнер Вернер Фасбиндер, Вернер Херцог и Вим Вендерс. Киното му е преди всичко свързано с немската литература на 20 век – някои от най-известните му филми са адаптации на романи: „Младият Тьорлес“ по Роберт Музил, „Загубената чест на Катарина Блум“ по Хайнрих Бьол, „Пощадата“ по Маргьорит Юрсенар и „Хомо Фабер“ по Макс Фриш. Печели едновременно Оскар за най-добър филм и Златна палма в Кан за филма си „Тенекиеният барабан“ – екранизация по едноименния роман на Гюнтер Грас.


Прочетете още: Фестивалът на светлините LUNAR отново озарява София

Най-новото от седмицата в MADAMSKO:

Share With: