HomeИНТЕРЕСНОДжесика Лехи и книгата „Дарът на неуспеха“

Джесика Лехи и книгата „Дарът на неуспеха“

Джесика Лехи и книгата „Дарът на неуспеха“

Джесика Лехи и книгата „Дарът на неуспеха“

Какво трябва да научат родителите, за да отгледат успешни деца според книгата „Дарът на неуспеха“

Авторката разкрива основните причини защо родителите не трябва да контролират децата си. Тя смята, че е по-добре да им се дава свобода дори ако допускат грешки. Само тогава детето ще се научи да бъде по-уверено, самостоятелно и отговорно. Когато родителите предпазват децата си от грешки, те сякаш им казват, че са неспособни и че неуспехът е ужасно нещо.

Вместо това възрастните трябва да приемат, че провалът не е краят на света. Този подход помага на децата да се справят с грешките си и да изградят силен характер. Книгата е подходяща за всички родители, учители и възпитатели, както и за всеки, който иска да разбере защо неуспехът е дар. Авторката показва как прекалено контролиращия начин на отглеждане и възпитание прави точно обратното на това, което се надяваме.

Млада майка и дъщеря й използват таблет във всекидневната
Снимка: Freepik.com

Повече за книгата

Книгата е издадена през 2015 година и помага на родителите да приемат грешките и провалите на своето дете. Според Джесика Лехи най-големият подарък за децата е възможността да ги оставим да сгрешат. Какво се случва, когато ние възрастните правим нещо за първи път? Обикновено нещата не се получават така, както искаме. Много често дори се проваляме. Няма нищо лошо в това. Неуспехът е важно преживяване, което ни помага да продължим напред и да се усъвършенстваме. За съжаление, възрастните се опитват да предпазят децата си от провали. Авторката смята, че това води до още по-лоши последици. Като не позволяваме на децата си да преодолеят собствените си проблеми, ние на практика спираме тяхното развитие.

Възпитанието трябва да е съсредоточено върху насочването на децата да вземат свои собствени решения

Графика на хартиен самолет срещу сладка ученичка, усмихната на камерата
Снимка: Freepik.com

Участието на родителите е от решаващо значение за обучението на детето. Има разлика обаче между участие и опити да управлявате училищния живот на децата си. В този случай авторката препоръчва даването на автономия, а не контролиране. Автономията като начин на възпитание не трябва да се бърка с родителския подход, който позволява всичко. Родителите, които дават необходимата свобода на децата, поставят изискванията си открито. Те изслушват внимателно и умеят да насърчават диалога. Вярват във взаимното уважение, знаят кога да кажат “не” и в същото време как да уважават детето си. Контролиращите родители предоставят решение, преди децата да са успели да го намерят сами.

Ако позволите на малките да се борят с проблемите, те ще се научат на необходимото търпение, за да намерят решение. Учете децата си, че вашата любов не зависи от техния успех и вие винаги ще ги обичате.

Правилният вид похвала насърчава децата

Чаровни майка и дъщеря се забавляват в уютна кухня
Снимка: Freepik.com

Много родители хвалят малките по всички възможни начини. Много е важно обаче как го правите, защото понякога похвалите могат да демотивират децата.

На първо място, трябва да похвалите поведението на детето. Например можете да кажете: „Ти си толкова забавен!“ или „Ти се справи много добре днес!“. Когато вашата похвала е отправена към поведението, вие създавате нагласа за растеж. По този начин учите децата си, че всеки може да развие умения в различни области, стига да полага нужните усилия и да се упражнява старателно.

Така че вместо да казвате колко е умно детето ви, след като получи добра оценка, опитайте се да оцените усилията, които е положило, за да се подготви за теста. Колкото повече децата вярват, че талантът им може да се развие с усилия и постоянство, толкова по-малко ще се страхуват от провала.

Общуването с връстници помага на децата да се развиват

Група активни деца, играещи футбол на трева в градския парк. Цяла дължина, изглед отзад. Детство и концепция за дейности на открито
Снимка: Freepik.com

Нашият социален живот започва в ранна детска възраст, когато гледаме лицата на възрастните и имитираме изражението им. Общуването ни с другите продължава през целия ни живот. Следователно, колкото по-рано децата разберат, че социалните умения не са фиксирани, толкова по-добре. Въпреки че грижите на родителите играят решаваща роля, малките се развиват до голяма степен чрез общуване с други деца. Те научават много от свободната игра и родителите трябва да бъдат възможно най-отдалечени през това време. Играта с други деца не само проправя пътя за успеха, но също така насърчава съпричастността и състраданието.

Общуването помага на децата да изградят взаимоотношения с други, които имат различни интереси и социален произход. Това улеснява комуникацията с нови приятели по-късно в живота. Има обаче моменти, когато родителите трябва да се намесят. Ако знаете, че някои деца оказват опасно влияние върху децата ви, например с наркотици или насилие, говорете с децата си за това и ги предпазете от вредното влияние. Ако не сте сигурни, потърсете професионална помощ. Не забравяйте да бъдете честни със себе си. Отговорете си на въпроса защо се тревожите за детето си? Защото го обичате и ви е грижа него или просто не харесвате детето, с което дружи? Ако е последното, опитайте се да направите крачка назад и да оставите децата да се разберат помежду си.

Домашните задължения помагат на децата да развият положителни качества

Предтийнейджърско момиче, разхождащо се с куче голдън ретривър на площада през пролетта
Снимка: Freepik.com

Домашните задължения са класическа среда за конфликт между родители и деца. Те обаче са и първата възможност за децата да се научат на различни умения и отговорности.

Децата, на които се позволява да участват в домакинската работа, се чувстват по-сигурни и целенасочени. Когато родителите почистват след игра или бършат разлятото, това има пагубен ефект върху възпитанието на малките. Постоянното спасяване на детето от грешки, го учи, че трудът и усилията не са важни.

Джесика Лехи и книгата „Дарът на неуспеха“

Вместо това родителите трябва да научат децата как да изградят свой собствен начин за правене на нещата. Така те ще се научат да бъдат инициативни и отговорни. Може също така да наречете домакинските задължения „принос за семейството“. Това ще покаже на децата стойността на техните действия и колко са важни за благополучието на целия дом. Разбира се, и при домашните дейности е необходимо да оставите децата да се учат от собствените си неуспехи. Джесика Лехи казва, че родителите не трябва да поправят грешките на своите деца. Както тя казва: „Кое е по-важното – чиниите да са идеално чисти или това вашето дете да развие чувство за значимост и гордост, че допринася по истински и ценен начин за доброто в семейството?“


Чуйте ключовите моменти от световноизвестни заглавия в Бързи Книги - първото мобилно приложение за аудиорезюмета на книги в България.  

Свалете приложението Бързи Книги безплатно сега:


Прочетете още: Кои актриси получиха Оскар за най -добрата женска роля през XXI век

Най-интересното от седмицата в MADAMSKO:

Share With: