HomeСРЕЩИКак Белма Агич е проявила интерес към електронната търговия?

Как Белма Агич е проявила интерес към електронната търговия?

Как Белма Агич е проявила интерес към електронната търговия?

Как Белма Агич е проявила интерес към електронната търговия?

MADAMSKO ще ви запознава с жени, които са част от конференцията Balkan eCommerce Summit 2023. За начало на тази поредица ви срещаме с Белма Агич.

Белма има впечатляваща кариера. Тя е работила за известни компании за бързооборотни стоки като Coca-Cola и Pernod Ricard. Тя е участвала в разработването на продукти и маркетинга на известни марки: водка ABSOLUT, Chivas, Coca-Cola и Fanta. Като опитен директор по маркетинг и продуктово развитие, тя непрекъснато търси нови и иновативни начини за разширяване на знанията и уменията си.

Агич е изпълнителен директор на Асоциацията за електронна търговия на Босна и Херцеговина

Там тя отговаря за разработването и прилагането на стратегически план, който стимулира растежа на членството и установява партньорства с ключови индустриални организации. Освен това, тя е национален бизнес ментор и член на международна менторска и консултантска мрежа.

Белма е горда майка на две дъщери и защитник на правата на животните. Тя вярва, че всяко същество заслужава безопасен и любящ дом. В свободното си време обича да пътува, да чете и да изследва нови култури. Белма има две университетски дипломи с отличие по бизнес и международен бизнес от Lincoln University във Великобритания и Auckland University в Нова Зеландия. Интересното е, че основното и средното си образование е завършила в Ню Йорк, САЩ.

Вижте какво сподели Белма пред нас…

Какво ви вдъхнови да започнете кариера в електронната търговия и как започнахте развитието си в индустрията?

Белма Агич1
Снимка: LADIES IN

Пътят ми в електронната търговия всъщност започна по време на работата ми в дигиталния маркетинг. Бързо осъзнах силата и потенциала на онлайн маркетинга и как той може да промени начина, по който бизнесът достига и се ангажира с клиентите си. Когато започнах да се занимавам повече с дигитален маркетинг, започнах да виждам електронната търговия като логично развитие на тази дигитална революция. Бях свидетел от пръв поглед на това как електронната търговия променя начина, по който хората пазаруват и взаимодействат с марките. Знаех, че искам да бъда част от това. Тогава започнах да търся възможности да науча повече за индустрията с електронната търговия и как мога да приложа своите умения и опит в тази вълнуваща нова област.

По време на работата си в Pernod Ricard, Белма е разработила решения за дигитален маркетинг за техните продукти и е придобила задълбочено разбиране на онлайн пазара. Това я е накарало да тръгне по пътя на електронната търговия като следваща стъпка в кариерата си. Именно така би могла да помогне на бизнеса да се ориентира в сложния свят на електронната търговия и да разработи стратегии за успех.

Като изпълнителен директор на Асоциацията за електронна търговия на Босна и Херцеговина, тя натрупва богат опит в маркетинга и разработването на продукти, заедно с опита на своите колеги, членове и партньори. Чрез сътрудничеството в тяхната общност те предлагат несравними прозрения и насоки на бизнеса в непрекъснато развиващия се пазар за електронна търговия, като им помагат да изпреварват конкуренцията с увереност. Пътуването на Белма в електронната търговия е естествено развитие от участието ѝ в дигиталния маркетинг. Тя го намира за вълнуваща и непрекъснато развиваща се индустрия.

Като национален бизнес ментор, какъв съвет бихте дали на жените, които се интересуват от преследване на кариера в електронната търговия?

Белма Агич 2
Снимка: LADIES IN

Като човек, който е имал привилегията да работи в различни динамични индустрии в рамките на водещи световни корпорации, научих много за това какво е необходимо, за да успееш и имам желание да помагам на другите. Моят съвет към жените, които се интересуват от електронната търговия, е да подхождат към тази вълнуваща индустрия, или към която и да е друга индустрия, с увереност и креативност и никога да не позволяват на съществуващите бариери, свързани с пола, да ги спрат.

Много е важно да сте в крак с най-новите тенденции и технологии в индустрията. Независимо дали става дума за мобилна оптимизация, маркетинг в социалните медии или AI и машинно обучение, осъзнаването на тези тенденции може да помогне на човек да остане извън кривата. Така ще осигури по-добро изживяване за своите клиенти. Успехът в електронната търговия не е само да печелите пари. Успехът е и да изградите значими връзки с клиентите и да създадете положително взаимодействие.

Едно от нещата, с които най-много се гордея, е способността ми да подхождам към бизнес предизвикателствата, без да отчитам пола като фактор. Според моя опит успехът се свежда до упорит труд, ангажираност и стремеж към съвършенство. Упехът се равнява и на отдаденост, желание за учене и израстване. Независимо дали сте мъж или жена, важно е какво ще „предложите на масата“.

Кои са някои от най-големите предизвикателства, с които сте се сблъсквали като жена в индустрията на електронната търговия и как ги преодоляхте?

Като жена, работеща в индустрията на електронната търговия, съм се сблъсквала с доста предизвикателства. Въпреки това вярвам, че тези предизвикателства не са уникални за един пол. По-скоро те са част от естественото развитие на всяка кариера, независимо от пола. Предвид това, аз съм горда, че разчупих някои от стереотипите и пристрастията, които все още съществуват в нашата индустрия. Също и че постигнах успех чрез упорита работа, отдаденост и ангажираност към високи постижения. Работих усилено, за да изградя уменията и знанията си и да спечеля уважението на моите колеги и връстници.

Едно от най-големите предизвикателства, с които съм се сблъсквала, е преодоляването на предположението, че жените не са толкова уверени или настоятелни в бизнес преговорите. За да преодолея това предизвикателство, работих усилено. Развих уменията си за преговори и изградих отношения, основани на доверие и взаимно уважение. Научих, че увереността идва от подготовката, знанията и опита. Като се фокусирам върху тези области, мога да преодолея всяко предизвикателство и да постигна успех в кариерата си.

В крайна сметка моят подход за преодоляване на тези и други предизвикателства беше да остана верна на себе си, никога да не се отказвам от мечтите си и да продължа да работя усилено и да се стремя към съвършенство във всичко, което правя.

Повече за Balkan eCommerce Summit може да научите тук: https://balkan.ecommercebg.com/


Прочетете още: Дългоочакваното събитие: Balkan eCommerce Summit 2023

Най-интересното от седмицата в MADAMSKO:

Share With: