HomeСЪБИТИЯДеветият Маратон на приятелството в Плевен с кауза за образование

Деветият Маратон на приятелството в Плевен с кауза за образование

IX Маратон на приятелството в Плевен с кауза за образование

Деветият Маратон на приятелството в Плевен с кауза за образование

Маратонът в Плевен, който ще се проведе на 21-ви май, събира средства за стипендия на студент по медицина.

Деветото издание на маратона на приятелството Плевен предлага широк диапазон от дисциплини. От 3 до 42,2 км, детско състезание „Fun Run Kids“, безплатен градски крос и игри на открито „Park+“.

Запазвайки традицията да излиза извън рамките на спорта, деветият маратон в Плевен отново има благотворителна кауза. Тази година тя цели осигуряване на стипендия за студент в Медицински университет, Плевен, част от кампанията „Готови за успех“ на фондация „BCause“. Помощта е предвидена за студент с отличен успех, изгубил единия или двамата си родители или израснал в специализирана институция. Инициативата надгражда каузата на събитието от 2019 г. Тогава отново като част от „Готови за успех“ беше осигурена стипендия за студент по медицина. Той вече е дипломиран лекар и един от хората, завършили с най-висок успех във випуска си.

„Решихме с деветото издание на Маратон на приятелството Плевен да помогнем и заедно да наберем средства за една стипендия на студент в Медицински университет, Плевен. Искаме да подкрепим бъдещ лекар – млад, човек, който е избрал ученето за свой път към успеха и призванието да помага“, казва Станимира Георгиева от „Айс-Оупън“, съорганизатор на събитието. Благотворителната кауза може да бъде подкрепена от всеки желаещ да направи дарение чрез уебсайта plevenmarathon.com.

Освен да продължава да помага за благородни каузи, маратонът в Плевен се очаква за поредна година да насърчи и повече хора да се обърнат към активния начин на живот

Събитието се провежда във формат, който привлича както опитни маратонци, така и начинаещи бегачи на различни възрасти. Участниците имат богат избор от шест основни дисциплини:

• Класически маратон (42,2 км);

• Полумаратон (21,1 км);

• Щафета (2 х 10,5 км);

• Популярните 10 км;

• Разделеното по възрастови групи детско състезание Fun Run Kids;

• 3-километровия масов крос „Аз мога“.

Със своите осем издания, през годините Маратонът на приятелството се разви не само като състезание за утвърдени атлети, но и като семейно събитие, провокиращо хора в широк възрастов диапазон да спортуват. Най-младият участник досега е едва 2-годишен, а най-възрастният, пробягвал успешно предизвикателната дистанция от 42,2 км – на 85 години.

Регистрацията за участие в събитието вече започна на уебсайта plevenmarathon.com и е с ранни по-ниски такси до 8-ми март включително. За децата, които се включат във Fun Run Kids, за всички участници в 3-километровия масов крос „Аз мога“,  за хората с увреждания, както и за ветераните на възраст над 60 години организаторите предлагат безплатно записване.

Деветият маратон в Плевен се организира от водещи фондации и социални предприятия в България, чиято основна мисия е да подкрепят хора в неравностойно положение и с различни способности. Сред тях са „Айс-Оупън“, фондация „Светът на Мария“, Фондация „Сошъл Фючър – Jamba”, Национален алианс за социална отговорност. В партньорство с Община Плевен, СК Elite Running от Румъния, Българска асоциация за лица с интелектуални затруднения, Фондация BCause и Аутизъм Днес. Събитието се организира и с подкрепата на много компании, за които корпоративната и социална отговорност, приносът към изграждането на справедлива социална среда и устойчиво бъдеще са залегнали в основата на бизнеса им.


Прочетете още: Фестивалът на светлините LUNAR отново озарява София

Най-новото от седмицата в MADAMSKO:

Share With: