HomeСРЕЩИБелма Агич за тенденциите и бъдещето на електронната търговия

Белма Агич за тенденциите и бъдещето на електронната търговия

Белма Агич за тенденциите и бъдещето на електронната търговия

Белма Агич за тенденциите и бъдещето на електронната търговия

Белма Агич е изпълнителен директор на Асоциацията за електронна търговия на Босна и Херцеговина.

В предната ни статия „Как Белма Агич е проявила интерес към електронната търговия?“ ви запознахме с ключови моменти от живота на Белма. Тя вдъхнови нашата редакция и читатели, че за постигането на една мечта няма граници.

Белма Агич е част от конференцията Balkan eCommerce Summit. По този повод в тази статия ще се запознаете с нейната гледна точка относно тенденциите на пазара за електронна търговия. Приятно четене!

Как мислите, че се е развила индустрията на електронната търговия през последните няколко години и какви тенденции виждате, че оформят нейното бъдеще?

Белма Агич 3
Снимка: LADIES IN

Индустрията на електронната търговия претърпя значителна трансформация през последните няколко години, като пандемията от COVID-19 ускори нейния растеж и развитие. Пандемията разкри много слабости на съвременното общество, но също така подчерта огромната сила на новите технологии. По време на пандемията голяма част от социалния живот се измести в онлайн пространството, включително търговията. 

Електронната търговия вече бе отбелязала стабилен растеж преди пандемията, но по време на блокировките имаше абсолютна експлозия в онлайн продажбите. Всички видове бизнес се стремяха да активират онлайн канали за продажби и плащане възможно най-бързо. Това ускори преминаването към електронна търговия и направи по-важно от всякога за бизнеса силното онлайн присъствие. Тези, които вече бяха в добра позиция да продават онлайн, успяха да се възползват от увеличеното търсене. Други трябваше бързо да се адаптират, за да останат на повърхността.

Гледайки напред, можем да очакваме да видим няколко тенденции, оформящи бъдещето на електронната търговия

Първо, мобилната търговия или М-търговията ще продължи да расте. Фирмите ще инвестират сериозно в мобилна оптимизация, за да успеят на пазара за електронна търговия. Друга важна тенденция е продължаващото използване на платформи за социални медии от бизнеса за свързване с клиенти и стимулиране на продажбите.

Освен това можем да очакваме да видим продължаващото нарастване на изкуствения интелект (AI) и машинното обучение (ML) в електронната търговия. Тези технологии ще позволят на бизнеса да предоставя персонализирани препоръки на клиентите и да подобри цялостното пазаруване.

Друга тенденция е нарастващата популярност на омниканалните продажби, като бизнесите интегрират множество канали, за да създадат безпроблемно пазаруване за клиентите. Освен това чатботовете ще станат по-често срещани, действайки като лични асистенти и помагайки на клиентите при запитвания и покупки. Друга тенденция е популярността на гъвкавите опции за плащане като купи сега-плати по-късно (BNPL). Това дава на клиентите по-голям контрол върху разходите си.

И накрая, фирмите ще дадат приоритет на целевия маркетинг и персонализацията, приспособявайки своите предложения към специфичните нужди и предпочитания на отделните клиенти.

Като цяло индустрията на електронната търговия се развива бързо. Фирмите, които са в състояние да изпреварят кривата и да се адаптират към тези тенденции, ще бъдат в добра позиция да успеят през идните години. Като възприемат нови технологии и стратегии, фирмите могат да създадат безпроблемно и персонализирано пазаруване, което отговаря на нуждите на техните клиенти и остава пред конкуренцията.

Какви са уникалните характеристики на пазара на електронната търговия във вашата страна?

Белма Агич 4
Снимка: LADIES IN

Пазарът на електронна търговия в Босна и Херцеговина все още е сравнително нов и нововъзникващ. Въпреки това, бързо се разраства през последните години. Една от уникалните характеристики на пазара е неговият потенциал за по-нататъшно развитие и усъвършенстване. Това представлява едновременно предизвикателство и възможност за бизнеса, работещ в страната. През 2020 г. секторът на електронната търговия в Босна и Херцеговина отбеляза значителен ръст на онлайн продажбите, воден от пандемията от COVID-19 и промените в потребителските навици. Тази тенденция продължи през 2021 г. и 2022 г., което доведе до увеличаване на броя на онлайн търговците на дребно и потребителите в страната.

Въпреки че в Босна и Херцеговина има няколко големи и успешни онлайн търговци на дребно, много малки и средни предприятия все още не се възползват от потенциала на онлайн продажбите и не са достатъчно запознати с предимствата и възможностите на електронната търговия. Това представлява ключова област за подобрение и развитие, с цел насърчаване на значението и потенциала на онлайн продажбите чрез образование и застъпничество.

За да се подобри позицията на сектора на електронната търговия в Босна и Херцеговина, има нужда от подобряване на бизнес средата, включително регулаторни рамки, които ясно определят операциите на електронната търговия в страната. Наред с това е важно да се укрепи цифровата инфраструктура и да се установят по-добри механизми за плащане и доставка. И накрая, повишаването на осведомеността за предимствата и възможностите на електронната търговия сред бизнеса и потребителите в Босна и Херцеговина е ключов компонент за подобряване на сектора.

Какви са вашите лични мотиви да сте част от Balkan E-Commerce Summit?

Аз съм човек, който е участвал активно в индустрията на електронната търговия през изминалия период в Босна и Херцеговина. За мен е чест да бъда част от конференцията, представяйки моята страна на тази регионална и глобална сцена. За мен е привилегия да споделям моите прозрения и знания с колеги експерти от индустрията. Моите лични мотиви да бъда част от тази среща на върха са двойни.

Първо, развълнуван съм да разкрия потенциала на индустрията за електронна търговия на Босна и Херцеговина и да покажа какво тя може да допринесе за по-широкия балкански регион. Чрез споделяне на данни, прозрения и стратегии се надявам да вдъхновя другите да осъзнаят/прозрат огромните възможности за растеж и развитие в сектора на електронната търговия в нашата нация.

Второ, мотивирана съм от перспективата да работя съвместно с други професионалисти в електронната търговия за култивиране и напредък на трансграничния бизнес растеж на Балканите. Чрез обединяване на нашите ресурси, знания и опит можем да създадем по-стабилна и взаимосвързана индустрия за електронна търговия в региона, с по-голям потенциал за успех и иновации.

Накратко, моето участие в Balkan eCommerce Summit представлява възможност да споделя знанията и опита си с други. Също така да работим заедно за още по-светло бъдеще в електронната търговия за Босна и Херцеговина и по-широкия балкански регион.

Повече за Balkan eCommerce Summit може да научите тук: https://balkan.ecommercebg.com/ 


Прочетете още: Дългоочакваното събитие: Balkan eCommerce Summit 2023

Най-интересното от седмицата в MADAMSKO:

Share With: