HomeИНТЕРЕСНОЗащо брутализмът се завръща в интериорния дизайн през 2023 г.?

Защо брутализмът се завръща в интериорния дизайн през 2023 г.?

Брутализмът се завръща в интериорния дизайн през 2023 г.?

Защо брутализмът се завръща в интериорния дизайн през 2023 г.?

Брутализмът в интериорния дизайн се характеризира с използването на сурови, неполирани материали като бетон, стомана и тухли, често в естественото им състояние, за да се създаде усещане за честност и простота.

Брутализмът като движение се появява за първи път през 50-те години на миналия век. То е подкрепяно от френско-швейцарския архитект Льо Корбюзие, който набляга на използването на суров бетон и недовършени промишлени материали, здрави структурни елементи, твърди форми и монохроматична цветова схема както в сградите, така и в интериора. Името произлиза от френския термин за суров бетон: béton brut.

Бруталистичните сгради и интериори имаха за цел да прожектират утилитарен образ. Известни примери включват сегашния Frick Madison в Ню Йорк, Барбикан в Лондон и Катедралата на Света Мария от Успение Богородично в Сан Франциско. С появата на тоталитарните режими обаче, популярността на стила спадна през 80-те години, споделя Vogue.

Брутализма в интериорния дизайн 1
Снимка: Adrian Gaut

Брутализма си проправи път и в 2023 г.

От определянето му като символ на тоталитарната политика до превръщането му в най-горещата тенденция в интериорния дизайн, брутализмът измина дълъг път. През 2023 г. грубата, сурова естетика прави сериозно завръщане. Множество дизайнери включват нейните отличителни белези като бетонни подове и използване на сурови индустриални материали в последните си проекти.

В номинираният за Оскар филм „Тар“, бруталистичен апартамент в Берлин събра толкова интриги сред публиката, колкото и персонажът на Кейт Бланшет – Лидия. Маурицио Бианки Матиоли е архитект от Studio MBM, който е израснал заобиколен от брутални сгради във Венецуела. Той сега вплита елементите му в своите проекти в Ню Йорк и Юта, като им дава модерна интерпретация на оригиналния етос на движението. „Има какво да се каже за духа на времето на разцвета на брутализма“, казва той, намеквайки за колективния оптимизъм, който заобикаля стремежите на движението за бъдещето.

Брутализма в интериорния дизайн 2
Снимка: Douglas Friedman

Наистина, тези бруталистки дизайнери избягват грешките от миналото. Те внимателно подбират аспектите на движението, които се пренасят добре в наши дни. За тези дизайнери брутализмът се простира отвъд архитектурата и интериора до мебелите и декора, с елементи като трикрака стоманена табуретка или бетонна лампа, които внасят фини, вдъхновени от брутализма нотки в пространството.

Джампиеро Талиафери е бивш креативен директор на Oliver Peoples, който наскоро основа своя собствена дизайнерска фирма. Той споделя, че той също вплита по-меки щрихи в своя интериор, повлиян от брутализъм. „В сравнение с миналото, новият бруталистичен стил предава по-мек подход, който включва естествени елементи като дърво, камъни, растения и устойчиви материали, което води до по-топла и по-приветлива естетика“, казва той. Матиоли дори се шегува, че може би е време за ново име: „Може би новата версия е вид сладък ализъм.“

Но защо тази тенденция в интериорния дизайн се завръща?

Брутализма в интериорния дизайн 3
Снимка: Kovi Konoweicki

В основата си това е движение за честност. Няма орнаменти, няма безпорядък, няма крещяща тапицерия или натоварени тапети. Нищо не се прикрива или се преструва на нещо, което не е. Добавете факта, че по-голямата част от света е роден и е живял пълноценно сред индустриалните елементи, които използва и този подход. „В него има чистота и простота“, казва дизайнера Колин Кинг.

„Може би това е признателността за измислени форми, съпоставени със суровини, или желанието за нещо, което се чувства солидно и здраво. Брутализмът почита процеса на проектиране, като разкрива самата му конструкция и мисля, че има нещо завладяващо и подривно в това.” Оказва се, че брутализмът изобщо не трябва да се чувства брутален.


Прочетете още: Как ще изглежда бъдещето на съвременното изкуство?

Най-интересното от седмицата в MADAMSKO:

Share With: