HomeИНТЕРЕСНОНай-странните паметници, които хората са измислили

Най-странните паметници, които хората са измислили

Колаж от снимки на статуята на Томас Мор върху костенурка, паметник на кран за вода в Швейцария, паметник в Железноводск на алгелчета нарамени с клизма

Най-странните паметници, които хората са измислили

Хората обичат да увековечават неща със стойност или значение за тях, затова на планетата можете да намерите паметници, посветени на всичко.

Храна и облекло, изключителни личности и измислени герои, взаимоотношения, хумор и дори философски постулати – всичко това е уловено в скулптури и инсталации. На вашето внимание представяме най-необичайните паметници, които могат да бъдат намерени в различни части на света.

Изключителни личности

 колаж на две снимки: лицето на последния цар на дакийската държава Децебал издълбано в скала и обърнатата с глава надолу статуя на Чарлз Ла Троуб

Може би най-често срещаните са паметници, посветени на хора, оставили своя отпечатък в историята: от военни и лекари до президенти и писатели. Сред тях обаче има и такива, които се отличават от масата на останалите по външния си вид.

Така например, на брега на река Дунав на границата между Сърбия и Румъния, лицето на последния цар на дакийската държава Децебал, изключителен борец за независимостта на Румъния, е издълбано точно в скалата. Но австралийският губернатор Чарлз Ла Троуб можеше да бъде увековечен в Мелбърн съвсем традиционно – с паметник на пиедестал, ако не беше поставен … с главата надолу.

статуята на Томас Мор върху костенурка

Не всеки си представя съвременния мислител Томас Мор в тази форма. Но в Холандия решили по много оригинален начин да увековечат философа, писател и лорд-канцлер от ранната модерна епоха Томас Мор. Авторът на произведението „Утопия“ е изобразен като яздещ … огромна костенурка. Теглото на този необичаен паметник е около пет и половина тона, а височината е около три метра. Между другото, името на тази скулптура, както се казва, е в темата – „В търсене на утопия“.

Статоята на висящия немски психолог Зигмунд Фройд

Изтъкнатият немски психолог и основател на психоанализата Зигмунд Фройд просто не му подхожда да има тривиален паметник. Очевидно на същото мнение е и скулпторът Давид Черни. Той през 1997 г. постави в Прага уникална инсталация с образа на известния учен. Скулптурата, наречена Hanging Man (Viselec), изобразява Зигмунд Фройд, държащ се за греда на покрива и буквално увиснал във въздуха. Някои смятат, че паметникът на психолога виси само над бездната на несъзнаваното, което той самият изучава.

паметник на папа Йоан Павел в Рим

Не е най-добрият паметник на папата. Има обаче и такива паметници на известни личности, които предизвикват раздразнение и дори страх. Така например, когато през 2011 г. в Рим беше издигнат паметник на папа Йоан Павел. Той предизвика цяла вълна от възмущение както от местните жители, така и от католиците. Работата е там, че е изпълнен с малко артистичност и мнозина смятат, че е грозен. Освен това папата в тази скулптура по някаква причина прилича на италианския дуче Бенито Мусолини.

паметника на английския поет Оскар Уайлд

Зловеща скулптура за диалог с отдавна починал поет. Но един от паметниците, посветен на известния английски поет Оскар Уайлд, изглежда откровено страховито, докато се намира в центъра на Лондон. Инсталацията прилича на ковчег, от който излиза известния автор, и тази конструкция е позиционирана като нищо повече от пейка. Името на тази скулптура е не по-малко впечатляващо: „Разговор с Оскар Уайлд“.

„Вкусни“ паметници

паметник на кисела краставичка

Дори краставицата е достойна за паметник.

Храната е неразделна част от човешкия живот, така че не е изненадващо, че на нея също са издигнати паметници. Но тук е интересно не само разнообразието от такива скулптури, но и особеностите на тяхното местоположение. В крайна сметка, някои са поставени в градове, където това или онова ястие е свързано с това място от някаква история; логиката на инсталиране на други е абсолютно неразбираема в същото време.

Ярък пример за първия случай е паметникът на краставицата-хлебник. Той е издигнат от местните жители на град Луховици, Московска област, издигнат за 50-ия му рожден ден. Историята му е забележителна: в гладните години на 90-те години краставиците Лухов, доставени за продажба в столицата, били високо оценени от московчани за тяхното качество и именно печалбата от продажбата на осоления зеленчук буквално спасил града от бедност. Този епизод е увековечен в паметника и надписа върху него: „На краставицата-хлебник от благодарни Луховци“.

Паметникът на сиренето

Паметникът на сиренето може да се намери на необичайно място.

Но такова сирене, обичано от милиони хора, е инсталирано на неочаквано място. Изглежда, къде другаде може да има паметник, увековечаващ вкусни сирена, ако не във Франция или Италия? Но освен тези традиционни страни производителки на сирене, Латвия внезапно се появи в този списък: именно там, в град Прейли, беше инсталирана цяла група скулптури, изобразяващи сирене в различни форми.

Колаж от снимка на паметник на хот-дог и паметник на поничка с розова глазура

Бързото хранене също е увековечено на нетривиални места.

Такъв вид храна като бърза храна е толкова популярна, че отдавна трябва да бъде издигната паметник – в края на краищата системата за бързо хранене по едно време направи истинска революция в практиката на хранене. Но е интересно, че такива инсталации могат да бъдат намерени не само в Америка, която с право се смята за център на култа към бързото хранене, но и в други страни.

Например паметникът на хотдога е популярна атракция в австрийския град Залцбург. Но сладката сърдечна поничка беше увековечен на другия край на планетата – в град Спрингфийлд, но не в САЩ, в Масачузетс или Илинойс, а в Нова Зеландия.

паметник, изобразяващ чайник в Мейтан

Трудно е да си представим колко чай може да се свари в такъв чайник.

Не подминаха скулпторите и напитките. Една от най-популярните топли напитки в света, заедно с кафето, е чаят, а Китай е центърът на културата на употребата му и родното място на събирането му. Така в провинция Мейтан е издигнат паметник, изобразяващ чайник. Това местоположение не е случайно: според известна легенда именно там преди хиляди години са започнали да събират и приготвят зелен чай, който по-късно става отличителен белег на Поднебесната империя.

Паметникът поразява с гигантски размери: чайникът има височина 74 метра и обем около 28 хиляди кубически метра. Едва ли човек може да си представи колко ароматна напитка може да се свари в него. Ето защо не е изненадващо, че този паметник на чая е признат за най-големия чайник в света, според Книгата на рекордите на Гинес.

в град Мамоново, Калининградска област - скулптура от балтийска цаца

В огромните простори на Русия, което изобщо не е изненадващо, можете да намерите десетки различни паметници, посветени на храната, и те не свършват с кисели краставички. Така например в град Мамоново, Калининградска област, има скулптура от балтийска цаца. Инсталацията изглежда много колоритна – дузина риби са разположени в бронзов съд, единият от които е в златна корона.

Други забележителни местни кулинарни паметници включват картофи от Маринск в района на Кемерово, кнедли на вилица в Ижевск и инсталация за тестени изделия от района на Калуга.

Инсталация на огризка от ябълка в Йерусалим

Трудно е да си представим, че дори може да се издигне паметник на… хранителните отпадъци.

Както показва практиката, скулпторът може да бъде вдъхновен да създаде паметник с философски нюанси от нищо повече от … сърцевина на ябълка, защото така изглежда една от инсталациите в Йерусалим. Ябълка, изядена почти до края, има специална символика: тя олицетворява постигането на цел, завършването на работния процес, познаването на неизвестна досега истина, както и резултата от определени действия.

Паметници на нашите по-малки братя

в зоологическата градина на Тайван в Тайпе хипопотами са увековечени в бетон, изглеждащи сякаш плуват

Трудно е да се мине покрай такива сладки хипопотами.

Скулпторите и архитектите не забравят и животните, изобразявайки ги по различни начини и придавайки на такива инсталации както хумористично, така и философско значение. Например в зоологическата градина на Тайван в Тайпе хипопотами са увековечени в бетон и са разположени по такъв начин, че изглежда сякаш буквално изплуват от асфалта, като от резервоар.

колаж от снимки на Дебела котка от Барселона, създадена от скулптора Фернандо Ботеро и испанския паметник на паяк

Паметниците на животни, както и техните прототипи, могат да предизвикат нежност и страх.

Сред паметниците на животни можете да намерите такива, които ви карат да се усмихнете, а някои са откровено плашещи. Дебела котка от Барселона, създадена от скулптора Фернандо Ботеро, предназначена да развесели всеки, който я види.

Но друг испански паметник – на паяка – според неговия създател – символизира злото и тъмнината. В същото време такова мрачно настроение не пречи на тази скулптура да бъде една от най-запомнящите се на територията на Музея за модерно изкуство в Билбао.

Колаж от снимки на паметника в Оксфорд наречен Headington Shark и паметника в Стокхолм на крава в каска на астронавт

Животните и постмодернизмът са доста съвместими неща.

Дори в животинските теми скулпторите намират място за модерни форми и постмодернизъм. В противен случай не можете да обясните появата по улиците на английския град Оксфорд на странен паметник. Той е наречен Headington Shark – той представлява горната риба, която буквално се забива в покрива на къщата.

Също толкова интересна инсталация се намира в Стокхолм. Там можете да намерите крава в каска на астронавт, която в същото време се рее във въздуха. Сред другите необичайни паметници на фауната има окачен носорог в Потсдам, Германия, а в Льовен, Белгия прободена с карфица муха.

Битови неща, увековечени в паметници

дърво, напълно окачено със светофари в Лондон

Светофарите са увековечени и в скулптура.

Освен изключителните личности и предмети, ежедневните неща също са увековечени в паметници. Така например в Лондон, на кръстовището на две улици – Westferry Road и Marsh Wall през 1999 г., е монтирано дърво, напълно окачено със светофари.

Разбира се, освен естетическа цел, авторите не са поставили нищо друго в своята творба, докато не се оказа, че когато видят това дърво, шофьорите се губят и забавят. Това не е изненадващо, защото всички светофари на скулптурата винаги работят.

паметник на кран за вода в Швейцария, паметник в Железноводск на алгелчета нарамени с клизма

Чешма и дори клизма могат да бъдат артистично пресъздадени.

Но в Швейцария, в град Винтертур, е издигнат паметник … на кран за вода. Удивително е, че водата тече от него непрекъснато и доставката на същата вода просто не се наблюдава. Тайната на тази инсталация е в нейния дизайн: водата се подава към огромен кран вътре в струя, която тече оттам, а тръбата, през която се подава налягането, е направена почти незабележима.

В руския Железноводск също имаше място за скулптура, посветена на не много забележително, но не по-малко полезно нещо. В случая става дума за… клизма, която авторите на инсталацията са измислили да сложат на раменете на ангелчета. Всъщност локализирането на паметника просто не е изненадващо. Железноводск е един от центровете на руската профилактика на гастроентерологични проблеми.

паметник на щипката във Филаделфия

Дори една щипка може да се превърне в произведение на изкуството.

Американците са известни със своята практичност, така че не е изненадващо, че във Филаделфия през 1976 г. се появи паметник на щипката. Историята на създаването му обаче е не по-малко любопитна от самата инсталация. Има добре известна градска легенда, според която инициаторът на появата на този паметник е неназован американски бизнесмен, който е направил прилично състояние само в производството на щипки за пране и в знак на благодарност към тях той решава да поръча съответните скулптура.

Увековечени дрехи

Странен паметник на Франц Кафка

Да облечеш Франц Кафка в костюм не е лоша идея.

Отминаха дните, когато хората се справяха без дрехи. Днес е трудно да се намери човек, който да не мисли за визията си, преди да напусне дома си. Следователно броят на паметниците, които увековечават дрехите, нараства експоненциално. Освен това понякога дрехите не са обект на отпечатване в скулптурата, а са нейната основа.

Това се случи с един от паметниците на Франц Кафка, който буквално е облечен в празен мъжки костюм. Скулптурата поставена в Прага от автора й Ярослав Рона, създава точно такова доказателство за ексцентричността на известния писател. Според него непредсказуем паметник трябва да бъде посветен на необичаен човек.

колаж от паметници на дерхи

Изглежда, че няма облекло, на което да не е издигнат паметник.

Трудно е да си представим колко паметници на различни елементи от облеклото всъщност са инсталирани, но си струва да научим за най-известните. И така, паметник на жилетката може да се намери в Ялта, на роклята – във Франция, но има паметници на якета в няколко страни наведнъж, например в Китай. В Средното кралство, има инсталация, показваща огромна топка от дънки, а Дания може да се похвали със скулптура, изобразяваща яке.

колаж от две скулптури на обувки

Големи чифтове обувки и други обувки са разпръснати из краищата на планетата.

Обувките също бяха увековечени в няколко паметника. В Киев и Будапеща има скулптури и инсталации, изобразяващи ботуши. Но в Прага можете да намерите огромна бяла дамска обувка. Вътре в нея скулпторите успяли да поставят пълноценна художествена картина.

Колаж от паметник на портмоне и паметник на шапка

Скулпторите не са пренебрегнали дори аксесоарите. Обикновено те играят ролята на детайли, които правят образа завършен, но в този случай играят централна роля. Например в курорта Анапа има паметник на летовник, който е направен под формата на бяла шапка, положена върху камък. В Мелбърн и Краснодар можете да намерите паметници на портфейлите, а в Норвегия е издигнат паметник на ръкавица.


Прочетете още: Джесика Лехи и книгата „Дарът на неуспеха“

Най-интересното от седмицата в MADAMSKO:

Share With: