HomeМЕСТА10 спиращи дъха красиви хърватски острова

10 спиращи дъха красиви хърватски острова

снимка на хърватски бряг

10 спиращи дъха красиви хърватски острова

Хърватия е чиста брегова ивица с дължина почти 2000 километра, както и 1200 острова, които всеки може да посети и всеки има своите отличителни черти.

Някои от тях са просто малки скали в морето, а Крес например е 20-ият по големина остров в Средиземно море. Какво интересно може да се види там? Ще ви покажем най-красивите острови на Хърватия.

Сред тях има както тучна зеленина, така и голи карстови скали, малки необитаеми островчета с фар, преустроен за настаняване на няколко летовници. Има острови, където живеят само елени, има и острови с коктейл барове. Те са популярни сред ВИП персони. Някои острови са избрани от уиндсърфисти, а други от скулптори. Има отдалечени острови, които са по-близо до бреговете на Италия. Има остров, наречен дом на 120 делфина. Както и да е, повече от 80% от хърватските острови са необитаеми.

Ако търсите остров, на който искате да останете за една седмица, имайте предвид, че някои от тях имат собствено летище. Например остров Брач. Повечето от островите могат да бъдат достигнати от континента с ферибот. В Хърватия има много острови и изборът е ваш.

Хвар, Хърватия

Хвар

Вероятно сте чували за Хвар, един от най-големите острови в Хърватия. Слънцето грее тук 2724 часа в годината. Смята се за място за луксозна ваканция, затова е обичан от богатите и известните. Но той ще заинтересува и хора със скромни доходи. В крайбрежните градове Стари град и Йелса можете да се запознаете с местната история и култура.

Красивите хълмове, грандиозните плажове, тучните лозя и оживения нощен живот правят острова идеална дестинация за почивка. Разходете се по средновековните му улици и ще видите внушителни укрепления, които свидетелстват за древната история на острова. Заслужава си да посетите не само удивителния град Хвар, но и Стариград – най-старият град на острова, както и град Йелса и няколко други малки селца, разположени на брега. Ако обичате приключенията, вземете водно такси и посетете архипелага Паклени (близо до град Хвар) или се разходете до южните скали и обядвайте в местна винарна.

Вис

Вис е най-отдалечен от континента от всички острови. От 1950 г. до 1989 г. е базата на Югославската народна армия и тук не се допускат туристи. На острова има два града – Вис и Комижа. Няколко плажа са разположени в пукнатини по крайбрежието. Основната атракция на острова е Синята пещера.

Остров Вис е известен с дългата си история на лозарството. Посещението му е задължително за ценителите на виното. Изолацията на острова е запазила своя чар и начин на живот от 50-те години на миналия век, привличайки туристи, търсещи „Средиземно море, каквото е било някога“. Кристално чистите води, уединените плажове и историческите забележителности на острова ще зарадват посетителите. Туристите ще се насладят на добре запазената природа и различни атракции на острова.

Вис, Хърватия

Раб

Островът се намира в залива Кварнер, недалеч от северния бряг. Той е един от най-гъсто населените острови. Добива популярност през 1936 г., когато крал Едуард VIII взема съпругата си Уолис Симпсън със себе си на острова. По някое време той захвърлил царските си дрехи и се хвърлил в морето. И така, нудистките традиции имат кралски корени. Островът има спокойна, селска атмосфера. Девствените плажове са защитени от ветровете от планински вериги. На острова има и малък, но оживен град, където теракотените покриви се комбинират с кремави стени, а църковните кули се издигат в небето.

Тук има много зеленина, има дори вносни растения. Една от най-популярните атракции е парк Комбрак, където многобройни представители на флората радват окото. Тук можете да видите 100-годишно агаве. Остров Раб е един от най-зелените в Адриатика поради наличието на над 300 сладководни извора. Топлото лято и меката зима правят това място привлекателно по всяко време на годината.

Корчула

Корчула, отделен от континента с тесен пролив, е най-населеният остров в Хърватия. Столицата на острова също се нарича Корчула, но я наричат ​​още „Малкия Дубровник“. Този древен град е един от най-красивите по крайбрежието на страната и е известен с уникалната си архитектура. Една от основните забележителности е предполагаемото родно място на Марко Поло. Тук можете да се насладите на красивата катедрала и да посетите специализираната галерия на Марко Поло. Хърватите твърдят, че той е роден тук, но венецианците не са съгласни. Най-красивата сграда на острова е катедралата Сан Марко, построена през 15 век в готически и ренесансов стил.

Гърците първи установили своя лагер на острова. Когато стъпили тук, били удивени от гъстите тъмни гори и нарекли острова Черна Корчула. Сега островът е вторият по население в Адриатическия регион. Горите все още съществуват и са дом на тихи села и лозя. Местното бяло вино е много популярно. Лъкатушещото се крайбрежие е осеяно с рибарски селища, а град Корчула често е наричан „малкия Дубровник“ заради огромните си средновековни стени.

Брач

Големият остров Брач ​​се намира край бреговете на Сплит. От този крайбрежен град можете да вземете ферибот до най-големия от централните далматински острови. Тук има летище, но има по-малко туристи, отколкото в Хвар. Желаещите могат да се запознаят с историята на острова, който е обитаван още през неолита. Отглеждането на маслинови дървета и производството на отлично масло са традиционни за жителите на острова. Бреговете са покрити със скали, а основният износ е белият камък, който привлича архитекти от цял ​​свят.

Хълмовете на остров Брач, изолираните заливи, чистата вода, боровите и смокиновите дървета са популярни сред туристите. Тук има много атракции. В южния край на острова се намира Драконовата пещера, а в село Шкрип има островен музей. Популярен е и известният плаж Златни рът. Заслужава си да посетите най-високата планина в района Видова гора. Туристите могат да карат уиндсърф, кайт сърф, гмуркане, да посетят многобройните заливи и плажове.

Млет

Разположен в Далматинския архипелаг, остров Млет е покрит с буйна растителност и се счита за най-зеления остров в Хърватия. По-голямата част е покрита с гори, а останалата част е покрита с ниви, лозя и малки селца. Във водите му живеят много морски обитатели. На острова има две солени езера – Голямо и Малко, които се намират в западната част. В средата на Малкото езеро има малък остров със стар бенедиктински манастир. Туристите се наслаждават на плуването в спокойните им води, а след това ядат вкусни сортове местно козе сирене.

Црес

Един от най-големите острови в Адриатическо море, хълмистият остров Црес е спираща дъха гама от каменисти плажове и заливи. Най-известната атракция на острова е сладководното езеро Врана, едно от най-дълбоките сладководни езера в Източна Европа. На острова можете да се насладите на водни спортове, гмуркане и туризъм.

Ще бъдете очаровани от красотата на остров Крес. Северните му хълмове са покрити с дъбови гори, а величествените скали се простират по крайбрежието. Рушащият се град на върха на хълма напомня за древни времена. На острова живеят грифони. Невероятна гледка, когато тази страшна птица разпери криле и се рее в небето на фона на залеза!

Црес, Хърватия

Паг

Хърватският остров Паг има най-дългата брегова линия. Има много заливи, носове и плажове. По-голямата част от острова е покрита със скали, но има и зелени полета и долини, които са идеални за отглеждане на грозде и маслини. Островът е популярен както сред туристите, така и сред местните, които обичат да дишат чист въздух. Има места за къмпинг, много от които са разположени в малки заливи или точно покрай морето. Освен това има много възможности за настаняване и храна.

Паг е тесен остров с дължина 64 километра. Състои се от две успоредни планински вериги. На острова има два града – Новаля и Паг, както и рибарски селища. Novalja е курортен град, от който можете да стигнете до плажа за няколко минути. Но административният и търговски център на град Паг демонстрира културното наследство. Тесни, укрепени средновековни улички ви отвеждат до готическата катедрала от 15-и век. Можете също така да се разходите по бялата каменна настилка и да се полюбувате на „дантелените“ врати.

Дуги оток

Дуги оток е най-големият от островите в Северна Далмация. Характеризира се с отвесни скали и пясъчни плажове. Югоизточната част на острова е обявена за национален парк, а заливът Телашчица е известен със своя плаж, най-добрият на Адриатика. Можете да стигнете от континента до острова с бързи лодки и да прекарате там няколко дни, гмуркане, колоездене, скално катерене.

Силба

На този малък остров няма коли и хотели и дори велосипедите са забранени в средата на юли и края на август. Можете само да ходите!

Ластово

Ластово трудно може да се нарече туристическо място, защото е един от най-отдалечените острови на Адриатическо море. За разлика от много от оживените съседни острови, той има само един хотел и по-малко от хиляда жители, но това уединение е част от неговия чар. Гмуркането с шнорхел, гмуркането и наблюдението на звездите са най-популярните дейности. Казват, че именно Ластово се гордее с най-звездното небе в Европа!

Корнатските острови

Архипелагът Корнати е национален парк и една от най-необичайните забележителности в Хърватия. 147 скалисти, окъпани от слънце острови, рифове и островчета, разположени на 220 кв. км, което превръща това място в рай за любителите на морските пътешествия. Островите са необитаеми и няма ферибот, но можете лесно да наемете лодка в Задар или на съседния остров Муртер.

Островите на архипелага Корнати са покрити с лозя, маслинови и смокинови дървета. Средиземноморските скали допълват пейзажа. За туристите са удобни криволичещите пътеки, по които можете да се изкачите на една от скалите и да се насладите на гледката към открито море. Хората са живели на Корнатските острови още от неолита, но сега те са необитаеми. Липсата на гори и ерозията на почвата са виновни за това.

Крък

Често наричан „златният остров“, Крък е най-близо до брега. Всъщност той е свързан със сушата чрез мост, което го прави достъпен за обществеността. Пейзажът на острова се отличава със своето разнообразие. Северната част на острова е почти безплодна, докато южната част има великолепни заливи. Във вътрешността скалисти хълмове и плодородна почва осигуряват идеално място за отглеждане на грозде. Феновете могат да избират гмуркане, парапланеризъм или водни ски тук.

Крък не е най-големият остров в Хърватия, но със сигурност е един от най-оживените. Около 20 000 местни наричат ​​Крък свой дом. В различни периоди е бил управляван от римляни, авари, франкопани, венецианци, хабсбурги и, разбира се, италианци. Главният град на острова отразява голяма част от тази историческа мозайка, неговото малко бижу е панорамният град Vrbnik, Malinska е най-доброто място за гастрономи, а плажовете на Baška привличат огромен брой летовници през лятото.

Крък, Хърватия

Муртер

Сгушен в Северна Далмация, Муртер е свързан със сушата чрез мост. Островът е бил населен от праисторически времена, но днес има малко над 5000 постоянни жители. С очарователен стар град и страхотни плажове, това е популярна ваканционна дестинация в Хърватия.

Елафити

Елафитите, разположени на запад от Дубровник, образуват един от най-красивите архипелази на Адриатика. От 14-те живописни острова само най-големите три са постоянно населени. Те могат да бъдат посетени с лодка от Дубровник.

Колочеп

Колочеп е най-зеленият от островите Елафити, покрит с вековни борови гори, маслинови горички и овощни градини с портокали и лимони. Някога известен със своето корабостроене, днес той може да се похвали с няколко църкви, датиращи отпреди началото на римското владичество.

Лопуд

Лопуд е не само остров с луксозни пясъчни плажове и овощни градини, но вероятно един от най-туристическите острови близо до Дубровник. Има средновековни църкви, манастири и величествени стари имения.

Сипан

Въпреки че Сипан е най-големият от Елафитските острови, той предлага по-спокойна алтернатива с живописни заливи, кипарисови горички и исторически църкви.

Прочетете още: Санторини: най-романтичният остров в света

Най-интересното от седмицата в Madamsko:

Share With: