HomeСРЕЩИМиряна Попович: „Електронната търговия осигурява страхотен баланс между живота и работата“

Миряна Попович: „Електронната търговия осигурява страхотен баланс между живота и работата“

Марияна Попович: „Електронната търговия осигурява страхотен баланс между живота и работата“

Миряна Попович: „Електронната търговия осигурява страхотен баланс между живота и работата“

През месец март MADAMSKO ви запознава с жени, които са част от конференцията Balkan eCommerce Summit 2023. Запознайте се с Миряна Попович.

Миряна е иновативен мениджър за бизнес развитие в MerchantPro Сърбия с богат опит в електронната търговия. Тя управлява всички аспекти на бизнеса с електронната търговия повече от 12 години като работи с над 100 компании в Сърбия за създаване на уеб магазини, обучение на клиенти как да управляват своето онлайн присъствие и предоставяне на решения за дигитален маркетинг.

Нейната страст е да решава проблемите на клиентите и да им помага да достигнат своя онлайн потенциал. В допълнение към работата си, тя е работила върху творчески проекти, за да натрупат повече опит в творческата страна на маркетинга. Дигиталният маркетинг също е един от основните ѝ интереси, тъй като разбира колко е важно да рекламира своята компания и да помага на клиентите си да представят бизнеса си онлайн.

Извън работата Миряна обича да пътува със семейството си и да изследва нови места, храна и култури. Тя има жажда за живот и се радва да чете и учи, пее и играе с дъщеря си. Тя смята себе си за непрекъснато обучаващ се изследовател, търсещ знания.

Какво ви вдъхнови да преследвате кариера в електронната търговия и как започнахте в индустрията?

Любовта ми към ИТ започна, когато получих първия си компютър, в началото на двадесетте си години. Прекарах толкова много нощи в откриване на нови програми и научаване на нови технологии сама. Междувременно учех маркетинг в Белградския университет. Така че комбинацията от тези две имаше резултат. Започнах да работя за някои големи хардуерни, софтуерни и интернет компании в техните маркетингови отдели. 

След като получих известни познания и опит, пожелах да започна нещо ново в Сърбия, така че моето проучване на пазара и съпруг програмист доведоха до въвеждането на първия SaaS софтуер за електронна търговия и платформа за сравнение на цените в Сърбия и това се случи преди 12 години. Свързахме се с хора от ShopMania и MerchantPro в Румъния и те приветстваха инициативата ни да започнем и развием тези дигитални продукти в Сърбия. Хареса ми как всеки ден беше малко по-различен и трябваше да работя със страхотни хора, които имаха какво да ме научат за електронната търговия и дигиталния маркетинг.

Сега можем с гордост да кажем, че имаме един от най-добрите уебсайтове за сравнение на цени, който е включен в топ 100 на сайта в Сърбия. Освен това MerchantPro се използва от повече от 100 сръбски компании.

Как виждате бъдещето на електронната търговия в балканските страни?

Вярваме, че бъдещето на електронната търговия на Балканите е много светло и най-доброто предстои. Цялата индустрия има годишен ръст от 20% през последните няколко години.

Ерата на интернет промени всичко – нашите нужди и желания и начина ни на пазаруване. С много малко прости действия можем да купим това, което сме видели. Това е индустрия, която в света само миналата година отбеляза рекордни продажби. В региона на Балканите електронната търговия се разраства, но също така индустрии като бебешко оборудване, играчки и дрехи процъфтяват онлайн.

Кои са някои от най-големите предизвикателства, с които сте се сблъсквали като жена в индустрията на електронната търговия и как ги преодоляхте?

Марияна Попович
Снимка: Личен архив

Това е интересен и малко смешен въпрос за мен, защото винаги съм вярвала, че жените са много добри в продажбата на софтуер, дори по-добре от мъжете. Така че поради тази вяра винаги съм се чувствала, че имам предимство. За да обясня защо – когато бях на 25, работех в маркетинговия отдел на една голяма софтуерна компания в Балканите, а търговският им екип се състоеше от три страхотни дами, които смятах за свои идоли. Научих много от тях и по някакъв начин тяхната енергия и увереност бяха хипнотизиращи. А техните усмивки и успехи бяха много запомнящи се. Бях млада, но някак имах чувството, че това е правилният път за мен, продажби и маркетинг, и то с усмивка.

Нашите клиенти в Сърбия са равни жени и мъже и също така изглежда, че има равенство в цялата индустрия за електронна търговия. Жените са овластени и електронната търговия осигурява страхотен баланс между живота и работата. Възможността за управление на бизнес от дома и неговата гъвкавост направиха индустрията за електронна търговия по-достъпна за много жени.

Какви са уникалните характеристики на пазара на електронната търговия във вашата страна?

Въпреки фактори като малко население и сравнително ниски доходи в Сърбия, има нарастващ брой уеб магазини и платформи за електронна търговия. Пандемията от 2020 г. промени навиците на хората, така че има прогресивно нарастване на онлайн покупките и създадените онлайн магазини. След това има и нарастващ брой процесори за онлайн плащания и куриерски услуги. Въпреки че пандемията даде тласък на електронната търговия, тя вече беше съществуваща тенденция.

Сърбия е водеща страна в региона на Западните Балкани по отношение на пазарния дял на електронната търговия. Сърбия отчита приходи от 900 милиона евро за 2022 г. с темп на растеж от 22%. Проникването на потребителите за 2022 г. се счита за 56,6%, като се очаква да нарасне до 61,5% до 2025 г.

Каква роля играят социалните медии и инфлуенсър маркетингът във вашата стратегия за електронна търговия?

ShopMania и MerchantPro в Сърбия използват социални медии за реклама повече от 10 години. Ние сме активни потребители на Instagram, Facebook, LinkedIn и Pinterest. Освен това ShopMania е глобален партньор на Google Premium, така че ние използваме услугите на Google, за да рекламираме нашия бизнес. Тъй като сме B2B бизнес, нашият растеж разчита най-вече на препоръките на клиентите. Щастливият клиент е най-добрата реклама, която не може да се купи с пари.

Социалните медии и инфлуенсър маркетингът станаха задължителни за онлайн магазините във всяка индустрия, така че силно съветваме нашите клиенти да използват този вид реклама. Ние ги учим и ги напътстваме през всеки аспект от техния онлайн бизнес и заедно създаваме най-добрата маркетингова стратегия.

Едно от нещата, които обичам най-много в работата си, е да мога да помагам на хора, семейни фирми и малки компании да разширят своето онлайн присъствие и да ги виждам доволни от нашата услуга. Моето вдъхновение и мотивация идват от успехите на клиентите.

– Миряна Попович


Прочетете още: Белма Агич за тенденциите и бъдещето на електронната търговия

Най-интересното от седмицата в MADAMSKO:

Share With: