HomeКУЛТУРАИзложбата „ЕкоДизайн. 3Р: Редуциране – Рециклиране – Ре-употреба”

Изложбата „ЕкоДизайн. 3Р: Редуциране – Рециклиране – Ре-употреба”

Изложбата „ЕкоДизайн. 3Р: Редуциране – Рециклиране – Ре-употреба”

На 17-ти март пътуващата изложба на устойчив италиански дизайн, фокусирана върху рециклирането и повторната употреба на суровините ще бъде представена в София.

Посолството на Италия в София, Италианският културен институт и Италианската търговска агенция, съвместно с Националната галерия, откриват на 17 март, петък, 18:00 часа в Квадрат 500 пътуващата изложба на устойчив италиански дизайн, фокусирана върху рециклирането и повторната употреба на суровините.

Каква е идеята на изложбата?

Инициативата е част от Italian Design Day 2023/Ден на италианския дизайн – поредица от събития, организирани от италианския дипломатически корпус навсякъде по света. Проявата има за цел да постигне широк отзвук извън пределите на страната чрез представяне на художественото и културно наследство на Италия, резултат от фината и хармонична сплав от история, култура, изкуство и занаятчийски умения от най-висша степен. Темата тази година е: „Качество, което озарява. Енергията на дизайна за хората и за околната среда“.

Изложбата е символичен израз на италианския гений – носител на интуиция, оригинални идеи, древно познание, култура и експеримент, любов към красивото и изкусни занаятчийски умения. Запознава ни с новите тенденции в италианския дизайн в световен мащаб във връзка с Международния мебелен салон в Милано.

Какво ще видите на изложбата?

Експозицията прави синтетичен, но напълно представителен обзор по отношение на новата парадигма на италианския дизайн в посока устойчивост на околната среда. Представените предмети, продукти и аксесоари са от рециклирани материали или резултат от прилагането на устойчиви технологии. Проектите са на италиански дизайнери, производството е изцяло дело на италиански компании.

„Превръщане на отпадъците обратно в суровина. Рециклиране и повторна употреба като основа на кръговата икономика за справяне с безотговорното изхвърляне и разхищението. Нов подход към проектирането и производството, съобразен не само с устойчивост на околната среда, но и с ново социално поведение, базирано на споделяне, отговорност и респект към бъдещите поколения.

Това са принципните насоки на една все по-ясно очертаваща се тенденция в съвременния италиански дизайн. Тя стои под името Ecodesign, чиято основна цел е да допринесе за въвеждане на нов вид екология на изкуственото. Моделът, наложил в миналото прекомерна експлоатация на ресурсите, е радикално преосмислен, което се отнася и до всеки отделен етап на проектиране и производство.

От самото начало на процеса се цели създаването на предмети, подлежащи на поправка, промяна на функцията, повторна употреба, споделяне, рециклиране. Вместо да свърши на сметището, стойността на даден предмет се запазва в обращение и постоянно се възобновява.

Главните насоки на новия Ecodesign, основан на принципите на кръговата икономика, са: Ridurre – Редуциране, или намаляване на употребата и разхищението на суровини, както и ограничаване на въздействието върху околната среда; Riciclare – Рециклиране на използвани предмети, като се започне от пластмасовите; Riutilizzare – Ре-употреба, тоест повторна употреба, осигуряване на втори живот за изхвърлени или привидно изживели времето си предмети.“ – арх. Силвана Аникиарико, куратор на изложбата.

На 16 март, в 17.00 ч., в галерия „Академия“ (ул. „Шипка“ 1) на Националната художествена академия в София Силвана Аникиарико ще представи изложбата с лекция, озаглавена: „Италианският дизайн: от функционалност до устойчивост“.

Кой стои зад изложбата?

Марта Лаудани, Моят пейзаж

Силвана Аникиарико живее в Милано. Работи като изследовател, критик и преподавател. Консултант е на обществени институции и различни компании. Участието ѝ в издателски проекти и изложения е свързано със съвременната тематика, с творчеството на големите майстори, както и на новите имена, добиващи известност в дизайна. От 2007 до 2018 е директор на Triennale Design в Милано.

Изложбата, чийто графичен проект е дело на арх. Бруно Морело, е показвана в Прага, Доха, Шънджън, Дубай, Хонконг, Вашингтон, Торонто, Тунис, Прищина, Талин, Хелзинки, Триполи, Бенгази и Букурещ.

Партньори на събитието са Конфиндустрия България и Винарска изба Едоардо Мирольо.

Изложбата „ЕкоДизайн. 3Р: Редуциране – Рециклиране – Ре-употреба” ще бъде достъпна от 17-ти март до 30-ти април 2023 в Квадрат 500, панорамна зала на 6 етаж, пл. „Св. Александър Невски“, ул. „19-ти Февруари“ 1. Там ще се състои и пресконференцията на 17 март, петък от 11:00 часа.


Прочетете още: Защо брутализмът се завръща в интериорния дизайн през 2023 г.?

Най-интересното от седмицата в MADAMSKO:

Share With: