HomeСРЕЩИНина Ангеловска: успешните предприемачи превръщат предизвикателствата във възможности

Нина Ангеловска: успешните предприемачи превръщат предизвикателствата във възможности

Нина Ангеловска: успешните предприемачи превръщат предизвикателствата във възможности

Нина Ангеловска: успешните предприемачи превръщат предизвикателствата във възможности

През месец март MADAMSKO ви запознава с жени, които са част от конференцията Balkan eCommerce Summit 2023. Запознайте се с Нина Ангеловска.

Нина Ангеловска е силно мотивирана и организирана личност, която подхожда със страст към работата си. Тя смята себе си за оптимист, който поставя високи очаквания за себе си, другите хора и живота като цяло. Въпреки постиженията си, тя не обича да се описва, предпочитайки да остави действията си да говорят сами за себе си.

Кариерният й път не е нещо, което е планирала предварително. По време на обучението си тя участва в различни дейности и състезания, което подчертава нейния състезателен характер. Нина печели престижно състезание за бизнес планове точно преди да се дипломира и е получава финансиране, за да започне собствен бизнес. Това е бил основният стимул за нея – да започне своето предприемаческо пътуване, споделя тя.

През 2011 г. тя стартира Grouper, който трансформира пейзажа на електронната търговия в Македония

Докато развива и разраства компанията, тя поема и други ангажименти, свързани с електронната търговия и дигиталната икономика. Тя говори на различни събития, наставлява и обучава млади предприемачи и пътува много. През 2016 г.  завършва своята докторска степен, което й позволи да допринесе за науката зад електронната търговия.

Тя вижда всяко предизвикателство като възможност и използва борбите, пред които е изправен нейният бизнес, като вдъхновение за създаването на Македонската асоциация за електронна търговия през 2017 г., която все още оглавява като президент. Нейните ангажименти като защитник на „eTrade for Women“ в UNCTAD я вдъхновяват да стане по-активна в приноса си към равенството между половете. Миналата година тя създава Алианса за равенство между половете. Нейната цел е да допринесе за равенството между половете на работното място.

През 2019 г. кариерата й прави рязък обрат, когато бива поканена от министър-председателя на Македония да се присъедини към правителството като министър на финансите. Тя хеджира публичните финанси на страната си за една година по време на пандемията от COVID-19. След като напуска правителството, Нина ръководи процеса на излизане на Grouper, когато той беше придобит от полската група Asseco.

Наскоро тя се присъединява към Ananas E-commerce като изпълнителен директор по международно бизнес развитие. Нейната мисия е да донесе ново изживяване за онлайн пазаруване в региона, което да е сравнимо с развитите пазари. Въпреки впечатляващите си постижения, тя остава отдадена на това да оказва положително влияние върху света.

Кои са някои от най-големите предизвикателства, с които сте се сблъсквали като жена в индустрията за електронна търговия и как ги преодоляхте?

Имаше много предизвикателства по пътя на развитието и разрастването на компания за електронна търговия на развиващ се пазар, където секторът почти не съществуваше, когато стартирахме Grouper. Предизвикателствата, пред които се изправихме, не бяха от естество на „пола“. По-скоро всеки предприемач би се сблъсквал с борбите, с които се сблъскахме ние.

Пуснахме първата платформа за сделки във времена, когато нивото на информираност за електронната търговия беше далеч от днешното. Тогава хората не използваха разплащателни карти, повечето компании дори не бяха онлайн, проникването на интернет беше слабо и т.н. Трябваше основно да създадем пазара, за да се развива и развива Grouper. Не е чудно защо повечето ми приятели, с които споделих идеята, бяха скептични. Ние обаче бяхме ентусиастите, които вярваха, че ще променим пазара. Отстъпките, които Grouper предостави, бяха страхотен стимул, разбира се, допълнен от нашата супер упорита работа, контактно обучение и адаптиране към новите тенденции.

e-com awards 2022
Снимка: Личен архив

Стремежът към промяна беше ключов – и бяхме готови, че ще има много предизвикателства (все пак разработвахме нещо ново в напълно нов неразвит сектор). Ключът беше възприятието и отношението да можем да видим всяко предизвикателство като възможност .

Въпреки това, за да се справим с аспекта на пола, въпреки че цифровият свят има много повече потенциал от традиционния да бъде по-равнопоставен, в него все още доминират мъжете и жените трябва да работят два пъти повече, за да се докажат и да спечелят доверие и позиции.

Като медия, която е насочена предимно към жени, ще се радваме да споделите какви съвети имате за други жени, които искат да започнат или развият свои собствени електронни търговски предприятия

Технологиите и интернет могат да бъдат чудесни стимули за жените. Въпреки това, липсата на възможности, умения и страхът от дискриминация пречат на много момичета и жени да използват и създават цифрови инструменти и онлайн съдържание. Електронната търговия се разраства с много бързи темпове в световен мащаб. Разчитайки на новите технологии и нарастващото навлизане на социалните медии, тя увеличи възможностите за жените предприемачи.

Бих посъветвал жените преди всичко да се стремят и целят високо, да бъдат уверени и безстрашни. Амбицията и увереността сами по себе си обаче не са достатъчни, ако не са подплатени със знания, постоянно учене, дисциплина и упорит труд. Така че, ако имат компетентността, знанията и мисленето, бих посъветвал жените да бъдат смели, да се целят високо, защото небето е границата…

„Да, за жените е по-трудно, да, ние трябва да доказваме своята стойност и компетенции повече от мъжете, и да, има предразсъдъци“

Нина Ангеловска
Снимка: Личен архив

Успешните предприемачи обаче са в състояние да превърнат предизвикателствата във възможности. Те предприемат действия, карат нещата да се случват и се стремят към резултати. Ако погледнем жените лидери, едно проучване от Харвард, което измерва компетентностите за лидерство на мъжете и жените, установи, че жените превъзхождат мъжете в почти всичките 16 компетентности, които са ключови за лидерството. Това проучване на практика разбива мита, че жените се грижат, а мъжете поемат отговорността. Жените се оказват по-добри в поемането на отговорност и постигането на резултати. Често казвам „бъди компетентен като жена и амбициозен и уверен като мъж“.

„Всички трябва да вярваме, че можем да направим промяна, дори и с малките стъпки, които всеки един от нас прави

Светът се променя и това е факт. Въпросът е харесваме ли посоката и вятъра на промяната? Можем ли да направим нещо? Всички ние трябва да вярваме, че дори и да мислим, че поотделно сме само „капка в морето“, ние можем с нашите действия да допринесем поне за посоката на промяната. Нашето въздействие може да бъде един човек, малък кръг и след това този друг човек да промени някои възприятия на друг и още един…

Разбира се, думите и идеите са нищо, ако не бъдат приложени в действие. Така че аз практикувам тези неща, които проповядвам тук днес. Намерете своята страст, практикувайте това, което проповядвате, давайте пример, обграждайте се със страхотни хора, вършете страхотна работа, инвестирайте в потенциала си, вярвайте в себе си. И най-важното – винаги оставайте позитивни – всичко може да се направи и може да бъде забавно.


Прочетете още: Миряна Попович: „Електронната търговия осигурява страхотен баланс между живота и работата“

Най-интересното от седмицата в MADAMSKO:

Share With: