HomeИНТЕРЕСНО10 от най-влиятелните жени в Европа

10 от най-влиятелните жени в Европа

10 от най-влиятелните жени в Европа

10 от най-влиятелните жени в Европа

Тази година темата на ООН за Международния ден на жената е „DigitALL: Иновации и технологии за равенство между половете“.

Темата има за цел да даде възможност на жените и момичетата с образование в дигиталната сфера да постигнат равенство между половете, отразявайки настоящата ера на технологичен напредък и иновации. Eu-Startups споделят, че IWD 2023 ще се съсредоточи върху изследване на въздействието на дигиталната разлика между половете върху нарастващите икономически и социални неравенства.

Жените обаче все още са силно недостатъчно представени, когато става дума за технологии

Те биват изключени от високопоставени работни места, все още пропускат възможности и не развиват ключови умения, необходими за навлизане в бързо развиващото се технологично пространство. Въпреки че през последните няколко години се наблюдава рекорден приток на финансиране в екосистемата, жените се сблъскват със значителни бариери при достъпа до нея. В Европа например учредителни екипи, съставени само от мъже, набират 87% от цялото финансиране на VC, а делът на финансирането, събран от екипи само от жени, спадна от 3% на 1% от 2018 г. насам.

Според доклад на ЮНЕСКО за наука, жените продължават да са малцинство както в образованието, така и в кариерата в областта на науката. Само 28% от завършилите инженерство, 22% от работещите в областта на изкуствения интелект и по-малко от една трета от служителите в технологичния сектор в световен мащаб са жени. Освен това почти половината от жените в областта на технологиите са изпитали сексизъм през последната година и около две трети от тях смятат, че са платени несправедливо в сравнение с техните колеги мъже.

Дигиталните технологии се считат за решение в справянето на належащите световни предизвикателства

Въпреки това създаването на по-справедливо технологично пространство чрез изслушване на жените, подкрепа на техните гласове и осигуряване на справедлив достъп до възможности е от решаващо значение. Отбелязването на постиженията на жените и изтъкването на техните успехи може да вдъхнови следващото поколение. Това ще им предостави моделите за подражание, на които трябва да се равняват.

За тази цел представяме десет вдъхновяващи жени в европейската стартираща и рискова екосистема, които подхранват едно по-справедливо поколение дигитални технологии.

Любомила Йорданова

Любомила е основател и главен изпълнителен директор на Plan A, подкрепена от науката и управлявана от AI платформа Saas за бизнес отчитане на въглеродни емисии, декарбонизация и отчитане на ESG. Защитник на устойчивостта, Любомила също е съосновател на Greentech Alliance, общност. Тя свързва над 3000 зелено технологични компании с над 500 VC, медии и експерти, и е част от програмата Leaders Europe на Фондация Обама. Програмата има за цел да изгради мрежа от дейци на промяната стимулиране на въздействието в техните общности.

Любомила Йорданова
Снимка: Костадин Кръстев-Коко

Алис Пелтън

Алис Пелтън е главен изпълнителен директор и съосновател на The Lowdown, първата в света платформа за преглед на контрацепция. Сега това е водещата платформа за контрацепция и сексуално и репродуктивно здраве в Обединеното кралство. Използва се от хиляди жени всеки ден, за да вземат информирани решения относно ежедневното си здраве.

Алис Пелтън
Снимка: The Lowdown

Анна Брейлсфорд

Анна е съосновател и главен изпълнителен директор на Code First Girls, както и съветник в HM Treasury Women in Finance Charter. Code First Girls е социално предприятие, посветено на трансформирането на технологиите, като предоставя умения, пространство и вдъхновение на жените да станат успешни разработчици и бъдещи технологични лидери. Състои се от над 20 хиляди жени, представители на 58 националности.

Анна Брейлсфорд
Снимка:  wearetechwomen.com

Каролин Нубланш

Главен изпълнителен директор и основател на Apricity. Apricity е първият в света стартъп за виртуална плодовитост. Приложението свързва пациенти с експерти по фертилност от световна класа и им позволява да извършват възможно най-голяма част от IVF лечението от домовете си. Каролайн работи в тясно сътрудничество с някои от водещите изследователи на плодовитостта, за да разбере по-добре факторите, влияещи върху нея и да увеличи максимално шансовете за зачеване.

Каролин Нубланш
Снимка: beaboss.fr

Челси Слейтър

Главният изпълнителен директор на InnovateHer, Челси е активен играч в европейската стартираща екосистема. Тя помага на повече момичета да се включат в технологичната индустрия. InnovateHer провежда училищна програма за 13-17-годишни и се консултира с технологични фирми относно приобщаването. „Визията е да предоставим на младите момичета вяра в себе си, увереност и умения, за да преследват кариера в областта на технологиите, като същевременно направим индустрията готова да ги поеме“. Преди това тя беше съосновател на Liverpool Girl Geeks.

Челси Слейтър
Снимка: innovateher.co.uk

Кристина Бенту

Кристина е все по-мощен глас в пространството на киберсигурността като предприемач и технологичен лидер, както и като ментор за млади жени и момичета. Тя е съосновател и главен оперативен директор на IriusRisk, превръщайки малък стартъп в екип от 150 души на три континента. Тя също така стои зад различни инициативи и програми за насърчаване на повече момичета в STEM, като им дава необходимите инструменти и самочувствие, за да успеят.

Кристина Бенту
Снимка: LinkedIn/ @Cristina Bentue

Данила Де Стефано

Данила е основател и главен изпълнителен директор на Unobravo, компания, която изгражда емпатична, клинично подкрепена и достъпна платформа от край до край за психично здраве. Основана през 2019 г., компанията вече е пазарен лидер в Италия с над 1 милион проведени сесии, над 2500 психолози на работа, повече от 80 000 пациенти и силен екип от над 120 служители.

Данила Де Стефано
Снимка: veritaeaffari.it

Марсия Килгор

Марсия е основателят на Beauty Pie, стартираща компания, която разтърсва индустрията за красота. От 2016 г. Beauty Pie се стреми да предоставя качествени продукти за красота. Същевременно дава приоритет на овластяването на жените, насърчавайки самооценката и учейки жените, че заслужават това, за което работят. Стартъпът е осигурил 100 милиона долара, а Марсия е влиятелна фигура, която насърчава повече жени лидери да намерят самочувствието и блясъка си.

Марсия Килгор
Снимка: professionaltales.com 

Рейчъл Делакур

Като сериен предприемач и водеща женска фигура в европейските технологии, през 2020 г. Рейчъл Делакур реши да предприеме спешни действия и да помогне за намаляване на последиците от изменението на климата. Тя основа Sweep, B2B софтуерна платформа, която позволява на компаниите да разберат, управляват и намалят своят въглероден отпечатък. 

Рейчъл Делакур
Снимка: slush.org

Паулина Йенш

Партньор-основател на Leanox Impact Capital, Паулина има страст да подкрепя стартиращи фирми, ориентирани към устойчивостта, и да подкрепя овластяването на жените. Leanox Impact Capital дава приоритет на основателите и иноваторите, които правят разликата, водят се от цел и търсят въздействие извън възвращаемостта. Паулина също е активен ментор в различни стартиращи организации, неправителствени организации и университети. С най-новия фонд на Leanox Паулина се стреми да привлече повече жени да станат инвеститори и да постигне равенство в стартъп сцената.

Паулина Йенш
Снимка: LinkedIn/ @Paulina Jänsch

Прочетете още: 5 жени в областта на науката, които трябва да знаете

Най-интересното от седмицата в Madamsko:

Share With: